.
Για την ένταξη των νοσηλευτών-τριών στην Συλλογική Σύμβαση Εργασίας PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 07 Δεκέμβριος 2020 12:59

Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δ/νση: Λ. Συγγρού 80-88, 7ος όροφος
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
www.osyape.gr
τηλ. προέδρου: 6932442294 – τηλ. γραμματέα: 6977504710

                                                                                                           Αθήνα 7/12/2020
                                                                                                          Αριθμ. Πρωτ.:194

 

Θέμα: Για την ένταξη των νοσηλευτών-τριών στην Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

 

Απαντώντας στην από 6-11-2020 επιστολή σας, με την οποία διαμαρτύρεστε για την μη ένταξη σας ως νοσηλεύτριες στην ισχύουσα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας σας ενημερώνουμε για τα εξής:


1. Η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στο δημόσιο διέπεται από συγκεκριμένη διαδικασία και αρκετά περιοριστικό πλαίσιο με τους νόμους 2738/1999 & 1876/1990 ιδιαίτερα για τους δημοσίους υπαλλήλους, ένα πλαίσιο, που με τους μνημονιακούς νόμους και την διατήρησή τους με όλες τις κυβερνήσεις είναι ακόμα πιο αντεργατικό. Η υπογραφή της ΣΣΕ δεν είναι μονομερής ενέργεια των συνδικαλιστικών οργάνων, δεν αποτελεί προϊόν μιας «γραφειοκρατικής» διαδικασίας, αλλά μια διαδικασία διαπραγμάτευσης. Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, όπως και στη δική μας δεν αποτυπώνεται το σύνολο των διεκδικούμενων ζητημάτων.


2. Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με εργασιακά θέματα υπογράφηκε για 1η φορά από την ΟΣΥΑΠΕ, μέσα από σκληρή διαπραγμάτευση, που κατάφερε να εντάξει κυρίως σε ευνοϊκότερους όρους εργασίας (ωράριο και ημέρες άδειας) μόνον κλάδους και ειδικότητες που εκτελούν εξωτερική υπηρεσία πλήρως ή περιστασιακά κι όχι όλους τους εργαζόμενους ή κλάδους που ζητούσε. Και στις διαπραγματεύσεις για υπογραφή μιας ΣΣΕ επαναλαμβάνεται ότι γίνεται με την διεκδίκηση όλων των αιτημάτων μας. Στις διεκδικήσεις μας πχ για την ένταξη στους δικαιούχους του ανθυγιεινού επιδόματος δεν καταφέραμε να ενταχθούν με τον ν.4483/2017 (άρθρο 98) οι Επόπτες Δημόσιας Υγείας, οι Γιατροί, οι κτηνίατροι, οι εργαζόμενοι στα ΚΤΕΟ, εργαζόμενοι σε άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς κλπ, εάν και όλοι αναγνωρίζουμε ότι θα έπρεπε να έχουν συμπεριληφθεί μαζί με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, το νοσηλευτικό προσωπικό κλπ. Δεν μπορεί να αποδίδεται στο συνδικαλιστικό μας όργανο η άρνηση της κάθε κυβέρνησης να ικανοποιήσει αιτήματά μας και η χειροτέρευση των όρων διεκδίκησης, αλλά πρέπει να βγαίνουν συμπεράσματα για τις αιτίες και τις ευθύνες που η θέση των εργαζομένων συνεχώς χειροτερεύει.


3. Η θέλησή μας για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για ρύθμιση πρόσθετων ζητημάτων, που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις Περιφέρειες, για διεύρυνση των ρυθμίσεων, για ένταξη κι άλλων ειδικοτήτων στις ισχύουσες Συμβάσεις ή για επέκταση μικρότερου ωραρίου εργασίας και σε εργαζόμενους που δεν ασκούν πλήρως ή περιστασιακά εξωτερική υπηρεσία, «σκοντάφτει» στο ισχύον αντεργατικό πλαίσιο και θέτει σε κίνδυνο την ΣΣΕ για τους ΙΔΑΧ συναδέλφους, δεδομένου ότι προϋποθέτει την «καταγγελία» της και την εκ νέου διεκδίκηση υπογραφής νέας… Άρα θεωρούμε ότι για οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια, πρέπει να έχουμε εξασφαλίσει την πρόθεση εκ μέρους των πρωτοβάθμιων Συλλόγων μας και των εργαζομένων για αγωνιστική δράση και διεκδίκηση.


4. Σεβόμαστε το έργο όλων των συναδέλφων και των νοσηλευτών-τριών διαχρονικά κι όχι μόνο την εποχή της πανδημίας, ούτε διαχωρίζουμε κανέναν και η στάση μας αυτή δεν έχει καμιά σχέση με το εάν καταφέρνουμε κάθε φορά να πετυχαίνουμε την ικανοποίηση αιτημάτων. Εξάλλου επανειλημμένα έχουμε διατυπώσει τις θέσεις και τα αιτήματά μας για το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων και την επιστροφή αρμοδιοτήτων στις Δ/νσεις Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας, όπως την εκτέλεση όλων των εμβολίων, την επιδημιολογική διερεύνηση, την δημιουργία και στελέχωση των ιατρείων υγείας & ασφάλειας των εργαζομένων κ.α.


5. Η συνεχής επανάληψη πανομοιότυπων κειμένων, που μάλιστα χρησιμοποιούν απαράδεκτους χαρακτηρισμούς για «αντισυνταγματική και άδικη μεταχείριση» των υπαλλήλων εξαιτίας της εφαρμογής της ΣΣΕ, συσκοτίζει την πραγματικότητα και ρίχνει νερό στο μύλο της κυβερνητικής πολιτικής, που χτυπά το θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων και θέτει υπό διωγμό τις συλλογικές διαδικασίες (γενικές συνελεύσεις, αντιαπεργιακές ρυθμίσεις, νέος συνδικαλιστικός νόμος κλπ).


6. Θεωρούμε πως γνωρίζετε ότι για το ζήτημα της ένταξής σας στους δικαιούχους της ΣΣΕ αποστείλαμε εκτός των άλλων και τα υπ’ αριθμ. 152/27-11-2019 & 153/27-11-2019 έγγραφά μας (έχουν κοινοποιηθεί στους Συλλόγους σας για ενημέρωση όλων των μελών τους), ζητώντας στοιχεία και ενημέρωση για :


-εάν τα καθήκοντα για τα οποία έχετε τοποθετηθεί στις θέσεις, που υπηρετείτε απαιτείται καθημερινή εκτέλεση εξωτερικής υπηρεσίας ή περιστασιακή και
-εάν συμμετέχετε σε Επιτροπές που εκτελούν εξωτερική υπηρεσία σε καθημερινή βάση ή περιστασιακά.


Στην υπ’ αριθμ. πρωτ. 79/8-1-2020 απάντηση της προϊσταμένης της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Έβρου μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

«Σε απάντηση του παραπάνω σχετικού εγγράφου σας, σας ενημερώνουμε ότι οι υπάλληλοι στους οποίους αναφέρεστε:


• ασκούν καθήκοντα, για την εκτέλεση των οποίων δεν απαιτείται καθημερινή εξωτερική υπηρεσία.


• Συμμετέχουν σε επιτροπές που εκτελούν εξωτερική εργασία σύμφωνα με τις υπηρεσιακές ανάγκες.


• Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι δεν έχουν συμπεριληφθεί στην εισήγηση έκδοσης απόφασης Περιφερειάρχη για ανάλογη μείωση του ωραρίου διότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει ίδια η Ειδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ΦΕΚ 1052/29-03-19 η οποία αναφέρει «η περιστασιακή απασχόληση έχει την έννοια της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε εξωτερικά συνεργεία τουλάχιστον δύο ημέρες την εβδομάδα».

Δεδομένου ότι η απάντηση της προϊσταμένης είναι σε αντίθεση με όσα διατυπώνονται στην επιστολή σας, περιμέναμε παρέμβαση των πρωτοβάθμιων Συλλόγων σας, τόσο προκειμένου να ενταχθείτε στους εκτελούντες εξωτερική εργασία περιστασιακά, εφ’ όσον βέβαια αυτό κάνετε, όσο και για τα «παράλληλα» και τα αλλότρια καθήκοντα, που σας ανατίθενται εδώ και πολλά χρόνια και συχνά και εσείς αποδέχεστε.


7. Καθώς η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας έχει εφαρμογή σε μέλη των πρωτοβάθμιων Σωματείων – μελών της ΟΣΥΑΠΕ και δεδομένου ότι η Ομοσπονδία είχε απευθυνθεί εγγράφως σε όλα τα Διοικητικά Συμβούλια πριν την έναρξη των διαδικασιών διαπραγμάτευσης με το Υπουργείο Εσωτερικών, θεωρούμε ως πρόσφορο τρόπο να συζητάτε τα ζητήματα, που σας απασχολούν και τα προβλήματα, που αντιμετωπίζετε με τους Συλλόγους σας, οι οποίοι και θα μας διαβιβάζουν τα έγγραφά σας, παίρνοντας θέση επί αυτών. Ταυτόχρονα θεωρούμε ότι δεν είναι δόκιμο αιτήματα συναδέλφων που απευθύνονται στην Ομοσπονδία (και όχι στον πρωτοβάθμιο σύλλογο που είναι μέλη τους) να κοινοποιούνται στο εργοδότη, εν προκειμένω στον Περιφερειάρχη ΑΜΘ, με τέτοιους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς.


Μετά από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι οι αβάσιμες αντεγκλήσεις δεν βοηθούν στην επίλυση των προβλημάτων, ούτε στην διεκδίκηση των αιτημάτων. Αυτό που χρειάζεται είναι συντονισμένος, συλλογικός και ενωτικός αγώνας απέναντι σε όλες τις αντεργατικές ρυθμίσεις, αγώνας διεκδικητικός για όλα όσα θεωρούμε ότι δικαιούμαστε στη δουλειά και τη ζωή μας.


Π.Α.
Συλλόγους Υπαλλήλων ΠΑΜΘ προκειμένου
να ενημερώσουν τις υπογράφουσες την διαμαρτυρία
α. Σύλλογο Υπαλλήλων Π.Ε. Έβρου
β. Σύλλογο Υπαλλήλων Π.Ε. Δράμας
γ. Σύλλογο Υπαλλήλων Π.Ε. Ξάνθης
δ. Σύλλογο Υπαλλήλων Π.Ε. Καβάλας
ε. Σύλλογο Εργαζομένων Π.Ε. Ροδόπης & Κεντρικής Υπηρεσίας


Κοιν/ση
Ε.Ν.Ε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

 

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ                                        ΤΖΑΚΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

 
Να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι συλληφθέντες στις 6/12, μέρα επετείου της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 07 Δεκέμβριος 2020 12:55

Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δ/νση: Λ. Συγγρού 80-88, 7ος όροφος
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
www.osyape.gr
τηλ. προέδρου: 6932442294 – τηλ. γραμματέα: 6977504710

                                                                                                              Αθήνα 7/12/2020
                                                                                                            Αριθμ. Πρωτ.:193

 

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

 

Να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι συλληφθέντες στις 6/12, μέρα επετείου της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου

 

Σήμερα υποβλήθηκαν σε βίαιες προσαγωγές από την Ελληνική Αστυνομία, οι οποίες μετατράπηκαν τελικά σε συλλήψεις, μια σειρά εκπρόσωποι σωματείων και συλλογικοτήτων που τηρώντας όλα τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας (μάσκες, αποστάσεις κλπ.) θέλησαν να αποτίσουν τιμή στο χώρο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.
Ανάμεσά τους μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, εκπρόσωποι σωματείων, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, ακόμα και δικηγόροι της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι κρατούνται σε άθλιες, υγειονομικά, συνθήκες. Νωρίτερα άλλοι εκπρόσωποι συλλογικοτήτων, οργανώσεων και πολιτικών νεολαιών παρεμποδίστηκαν να αφήσουν ένα λουλούδι στην μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου.
Αυτή η απαράδεκτη αστυνομοκρατία είναι ολοφάνερο ότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την «υγειονομική ασφάλεια» που επικαλείται η Κυβέρνηση. Η ίδια Κυβέρνηση που έχει τεράστιες ευθύνες τόσο για την τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία όσο και για την συνεχιζόμενη μετάδοση της επιδημίας στους χώρους εργασίας και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Καταγγέλλουμε τον αυταρχισμό της Κυβέρνησης που αυτογελοιοποιείται μέσα από την «απαγόρευση των συναθροίσεων 4 και άνω ατόμων».
Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των προσαχθέντων, χωρίς την απόδοση καμιάς κατηγορίας ή την επιβολή προστίμων.

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

 

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                          Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ                                                      ΤΖΑΚΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

 

 

 
ΟΣΥΑΠΕ Ψήφισμα κατά της καταστολής, αυταρχισμού, συλλήψεων γυναικών PDF Εκτύπωση E-mail
Κυριακή, 06 Δεκέμβριος 2020 19:03

Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δ/νση: Λ. Συγγρού 80-88, 7ος όροφος
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
www.osyape.gr
τηλ. προέδρου: 6932442294 – τηλ. γραμματέα: 6977504710

                                                                                              Αθήνα 5/12/2020
                                                                                            Αριθμ. Πρωτ.:192

 

Συνάδελφοι


Η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας με απόφασή της καταγγέλλει το όργιο καταστολής και κρατικού αυταρχισμού της κυβέρνησης, που οδήγησε σε συλλήψεις και πρόστιμα, με τα οποία «τίμησε» η αστυνομία κι η κυβέρνηση την παγκόσμια μέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών και συνυπογράφει το παρακάτω Ψήφισμα:
Με συλλήψεις και πρόστιμα «τίμησε» η αστυνομία κι η κυβέρνηση την παγκόσμια μέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών
Η φετινή «παγκόσμια μέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών», στην Ελλάδα του 2020, τιμήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία και το επίσημο κράτος με 14 προσαγωγές και 11 συλλήψεις και πρόστιμα σε φεμινίστριες από πολλές φεμινιστικές συλλογικότητες, συνδικαλίστριες, αγωνιστές κι αγωνίστριες, μέλη αντιρατσιστικών ομάδων, πρώην βουλεύτριες, ακόμα και σε μέλη της Γραμματείας Ισότητας της ΑΔΕΔΥ.
Επί 5 ώρες κρατήθηκαν στο ΑΤ Συντάγματος και στο Α.Τ Ακρόπολης, χωρίς να τους έχει δοθεί καμιά εξήγηση για το λόγο κράτησης. Παρότι και οι 11 υπέβαλαν ενστάσεις στα ΑΤ, δεν έκαναν καν τον κόπο να τους δώσουν απάντηση.
Είναι τουλάχιστον ειρωνεία το μήνυμα Χρυσοχοΐδη για την Ημέρα «η σιωπή είναι ανοχή και η ανοχή τρέφει τη βία. Δεν φταίνε τα θύματα για τη σιωπή. Εμείς θα τους δώσουμε τη φωνή τους». Η αστυνομία της οποίας προΐσταται υλοποίησε το ακριβώς αντίθετο, δείχνοντας ότι το κράτος επί κυβέρνησης της ΝΔ (όπως και των προηγούμενων που δεν μεταρρύθμισαν τίποτα προς όφελος των εργαζομένων γυναικών) δεν αποτελεί στήριγμα των κακοποιημένων και δεν έχει την πρόθεση να βοηθήσει καμιά γυναίκα, είτε αγωνίζεται στο δρόμο και τη δουλειά, είτε κακοποιείται στη σφαίρα του «ιδιωτικού άβατου» του σπιτιού.
Στις γυναίκες της δουλειάς ζητείται να αφιερώσουν τη ζωή τους για τη στήριξη της οικογένειας, φτάνοντας, σε πολλές περιπτώσεις να γίνονται κυριολεκτικά θυσία με τραγική κατάληξη. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ένα χρόνο 16.700.000 γυναίκες κακοποιήθηκαν ή δέχθηκαν σεξουαλική βία, ενώ στην Ελλάδα οι γυναικοκτονίες έρχονται με σταθερό ρυθμό στην επικαιρότητα. Η καραντίνα δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες κλείνοντας κακοποιημένες γυναίκες και κακοποιητές στο ίδιο σπίτι.
Η κυβέρνηση του υπουργού κ. Χρυσοχοΐδη, με το πρόσχημα της πανδημίας επιδιώκει να φιμώσει οποιαδήποτε φωνή προσπαθεί να αντισταθεί σε μια κοινωνία που βυθίζεται όλο και περισσότερο στο σκοτάδι. Μετά τις καθολικές απαγορεύσεις συναθροίσεων, τα όργια καταστολής, τις εισαγγελικές διώξεις εις βάρος αρχηγών πολιτικών κομμάτων, ήρθε και η επίθεση στο γυναικείο κίνημα. Και μάλιστα σε μια ημέρα ορόσημο για τα δικαιώματα των γυναικών.
Οι περιορισμένες ΜΕΘ, οι πετσοκομμένοι πόροι στο φετινό προϋπολογισμό για τη Δημόσια Υγεία, η μειωμένη προστασία της υγείας σε κάθε χώρο δουλειάς, η ελαχιστοποιημένη φροντίδα για την υγειονομική ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία συνοδεύονται και από καταστολή, τρομοκράτηση, πρόστιμα, παρεμβάσεις του κράτους στα συνδικάτα, απαγόρευση κάθε συλλογικής διαμαρτυρίας.
Η Ομοσπονδία μας μας καταγγέλλει το όργιο καταστολής και κρατικού αυταρχισμού που δέχτηκαν οι συλληφθείσες, θα στηρίξει τον αγώνα που θα χρειαστεί στη συνέχεια για να αποδοθεί δικαιοσύνη και να κατοχυρωθούν στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα και θα συνεισφέρει στην υπεράσπιση του άρθρου 11 του Συντάγματος, που δεν καταργείται από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Απαιτούμε από τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών άμεση παρέμβαση, ώστε να:
• να καταργηθούν τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε όλες στις αγωνίστριες
• να αρθούν όλες οι κατηγορίες και να ακυρωθεί η παραπομπή τους σε δίκη.

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                       Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

 

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ                                              ΤΖΑΚΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

 
Να μην προχωρήσει το σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που προωθεί ιδιωτικοποιήσεις αρμοδιοτήτων των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 01 Δεκέμβριος 2020 19:05

Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δ/νση: Λ. Συγγρού 80-88, 7ος όροφος
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
www.osyape.gr
τηλ. προέδρου: 6932442294 – τηλ. γραμματέα: 6977504710

 

                                                                                                      Αθήνα 1/12/2020
                                                                                                     Αριθμ. Πρωτ.:191

 

Να μην προχωρήσει το σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης

που προωθεί ιδιωτικοποιήσεις αρμοδιοτήτων των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών

 

Με σχέδιο ΚΥΑ των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών με τίτλο «Αναγκαία συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) αριθμ. 2017/625 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τους επίσημους ελέγχους και τις άλλες επίσημες δραστηριότητες σε ορισμένους τομείς αρμοδιότητας της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» δίνεται η δυνατότητα «να ανατίθενται σε εξουσιοδοτημένα όργανα ή φυσικά πρόσωπα καθήκοντα επισήμων ελέγχων ή άλλων επίσημων δραστηριοτήτων των κτηνιατρικών Υπηρεσιών».
Κυβέρνηση, υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Εσωτερικών με τη γνωστή τακτική υποστελέχωσης και απαξίωσης των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών των Περιφερειών αξιοποιούν τον Κανονισμό της Ε.Ε. και προχωρούν στην ιδιωτικοποίηση ελεγκτικών αρμοδιοτήτων.
Ικανοποιούν έτσι ένα πάγιο αίτημα μεγαλοεπιχειρήσεων τροφίμων, σφαγείων κ.α. όπου ο έλεγχος για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας παίρνει την μορφή του «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει», λειτουργώντας σε βάρος των μικρομεσαίων, που μελλοντικά θα επιβαρυνθούν επιπλέον και με το κόστος των ελέγχων και διοχετεύοντας κονδύλια (τέλη κλπ) σε ιδιωτικούς φορείς.
Η απαξίωση των δημόσιων υπηρεσιών, η ιδιωτικοποίηση αρμοδιοτήτων, η λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και η ενίσχυση της ανταποδοτικότητας χαρακτηρίζουν τη συνολική κυβερνητική πολιτική σε όλους τους τομείς. Ήδη εισπράττουμε με τον πιο τραγικό τρόπο τις συνέπειες της απαξίωσης του δημόσιου συστήματος υγείας εν μέσω πανδημίας.
Η υποβάθμιση των δημόσιων κτηνιατρικών υπηρεσιών, η υποβάθμιση και κατάργηση των Αγροτικών Κτηνιατρείων, της πρώτης γραμμής στήριξης της κτηνοτροφίας της χώρας και η ιδιωτικοποίηση των αρμοδιοτήτων τους δεν είναι καινούριο εγχείρημα. Έχει ξεκινήσει χρόνια τώρα και στηρίχτηκε από όλες τις κυβερνήσεις. Η καθιέρωση του «κτηνιάτρου εκτροφής» που ιδιωτικοποίησε μόνο ένα τμήμα (την εφαρμογή) των προγραμμάτων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας, αν και απολογιστικά είχε πενιχρά αποτελέσματα αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα.
Η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των ελεγκτικών μηχανισμών σε όλα τα στάδια παραγωγής και διανομής προϊόντων αποτελεί βασικό στοιχείο για την παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων.
Είναι αξιοσημείωτο πως στη χώρα μας ακριβώς λόγω των δημόσιων κτηνιατρικών υπηρεσιών και της άσκησης των επίσημων ελέγχων από τις υπηρεσίες αυτές και παρά τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, έχουν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μια σειρά από επιζωοτίες που ενέσκηψαν (πρόσφατο είναι το παράδειγμα της αντιμετώπισης της πανώλης των χοίρων), έχει αποφευχθεί η εκδήλωση διατροφικών κρίσεων σε αντίθεση με χώρες όπως πχ η Αγγλία που ιδιωτικοποιώντας τους επίσημους κτηνιατρικούς ελέγχους είχε τα τεράστια προβλήματα με την μεταδοτική Σπογγώδη Εγκεφαλοπάθεια (τρελές αγελάδες) και άλλα διατροφικά σκάνδαλα.
Στην κατεύθυνση αυτή για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την παραγωγή ασφαλών τροφίμων πρέπει :
 Να αποσυρθεί το σχέδιο της νέας ΚΥΑ του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Να μην προχωρήσει καμιά ιδιωτικοποίηση αρμοδιότητας.
 Να στελεχωθούν άμεσα όλες οι κτηνιατρικές υπηρεσίες με μόνιμο προσωπικό (κτηνίατροι, τεχνολόγοι ζωικής παραγωγής, λοιπό επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό), καλύπτοντας τα τραγικά κενά που υπάρχουν.
 Να εξασφαλιστούν ο απαραίτητος υλικοτεχνικός εξοπλισμός, τα μέσα και οι αναγκαίοι πόροι για την λειτουργία των δημόσιων κτηνιατρικών υπηρεσιών.

 

Π.Α.
1. Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
2. Υπουργείο Εσωτερικών
3. ΕΝΠΕ

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ                                       ΤΖΑΚΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

 
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ (συσταθείσα δυνάμει του άρθρου 396 του Ν. 4512/2018) ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 30 Νοέμβριος 2020 23:17

Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δ/νση: Λ. Συγγρού 80-88, 7ος όροφος
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
www.osyape.gr
τηλ. προέδρου: 6932442294 – τηλ. γραμματέα: 6977504710

                                                                                                        Αθήνα 30 /11/2020
                                                                                                   Αριθμ. Πρωτ.:190

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
(συσταθείσα δυνάμει του άρθρου 396 του Ν.
4512/2018)

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Σε συνέχεια των υπ’ αριθ. 62/21-5-2019 και 67/25-5-2018 υπομνημάτων, που σας καταθέσαμε ζητώντας να τα λάβετε υπόψη στις επεξεργασίες σας για την χορήγηση ανθυγιεινού επιδόματος σε εργαζόμενους στις Περιφέρειες της χώρας, στα οποία έχουμε συμπεριλάβει και τους Ιατρούς των υπηρεσιών μας, επανερχόμαστε και παρακαλούμε να συμπεριλάβετε στα σχετικά υλικά και το από 26-10-2020 Υπόμνημα των υπαλλήλων κλάδων ΠΕ ΙΑΤΡΩΝ, ΠΕ ΙΑΤΡΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ, ΠΕ ΙΑΤΡΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ, ΠΕ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΩΝ των Περιφερειών και Περιφερειακών Ενοτήτων (ΟΤΑ β’ βαθμού), που σας έχει ήδη αποσταλεί (συνημμένο).
Στο συμπληρωματικό αυτό υπόμνημα παρουσιάζονται τα υπηρεσιακά καθήκοντα, που τους ανατίθενται και εκτελούν και αποτελεί ένα σαφές επικαιροποιημένο κείμενο επιχειρημάτων, το οποίο ευελπιστούμε ότι μαζί με τα προηγούμενα θα υιοθετήσει η Επιτροπή και θα έχει τα αναμενόμενα για τους εργαζόμενους αποτελέσματα.

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                           Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ               ΤΖΑΚΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

 
« ΈναρξηΠροηγούμενο12345678910ΕπόμενοΤέλος »

Σελίδα 8 από 140

fotografies2 arxeio2

syndesmoi2 epikoinonia2

bottom

designed by FREEextra.com - contact to webmaster - Διαχείριση