Ενημερωτικό Σημείωμα Νο 3 , 30/4/10

Normal 0 false false false EL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

( Πανελλαδικό δίκτυο ενημέρωσης & δράσης στις Ν.Α. )

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ  Νο 3

Α. ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Έγινε συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 23/4 – ημέρα που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και επίσημα την κατοχή της χώρας από το ΔΝΤ – με θέμα την  θέση της Ομοσπονδίας πάνω στο προσχέδιο του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ , το οποίο είχε μέχρι τότε δημοσιευτεί και βέβαια το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων μας. Ξαφνικά η ΠΑΣΚΕ κατέθεσε ένα άλλο κείμενο  με το οποίο αναιρούσε στην πράξη την ομόφωνη απόφαση του συνεδρίου που είπε ένα τεράστιο ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ  και μιλούσε επί της ουσίας για ¨βελτιωτικές¨ κινήσεις. Στο κείμενο αυτό πουθενά δεν αναφέρεται η συνολική μας αντίθεση και οι λόγοι , αντιθέτως ψελλίζει κάτι για απόσυρση την δεδομένη συγκυρία της οικονομικής κρίσης και ζητάει επαρκή χρόνο για διαβούλευση. Και βέβαια δεν κατατέθηκε κανένα πρόγραμμα δράσης πέρα από επισκέψεις σε διάφορες πόλεις όπου θα μαζεύονται τα πρωτοβάθμια Δ.Σ. των νομαρχιών κάθε περιφέρειας για να τα ενημερώσουμε μέχρι τις 20/5 ( !! ).

Η  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ αντέδρασε έντονα και ζήτησε να αποσυρθεί το νέο κείμενο που αναιρεί την απόφαση του συνεδρίου , ειδικά την χρονική στιγμή που το ΔΝΤ έρχεται ως νέος καταχτητής και σίγουρα θα απαιτήσει – εκτός των άλλων – απολύσεις και  στο δημόσιο τομέα. Στην δεδομένη λοιπόν συγκυρία είναι ότι χειρότερο να μπούμε στην λογική δήθεν ¨βελτιωτικών¨ προτάσεων , σε ένα νόμο που είναι ενταγμένος μαζί με άλλους ( ασφαλιστικό, εργασιακό , φορολογικό ) στο περιβότητο πρόγραμμα σταθερότητας. Αποτελεί δηλαδή συνειδητή επιλογή για ανατροπή  των εργασιακών μας σχέσεων. Η στάση μας θα πρέπει να είναι συνολικά αρνητική και να αγωνιστούμε να μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο , ξετυλίγοντας ένα πολύμορφο πρόγραμμα κινητοποιήσεων σε συνεργασία με τους πρωτοβάθμιους συλλόγους άμεσα.

Μετά από αρκετές αντιπαραθέσεις το κείμενο ψηφίστηκε μόνο από την ΠΑΣΚΕ ( καταψήφισαν εκτός από εμάς και το ΠΑΜΕ και η ΔΑΚΕ  ) με 6-5 και έγινε απόφαση του Δ.Σ.

 

Β. ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Στις  28/4 συγκλήθηκε το Γ.Σ. στο οποίο η ΠΑΣΚΕ εισηγήθηκε το προηγούμενο κείμενο συμπληρωμένο με ένα πρόγραμμα δράσης το οποίο στην ουσία πέρα από τις ενημερώσεις, επαφές , συσκέψεις και μια συνέντευξη τύπου στις 28/5 ( ! )  έθετε το ζήτημα μιας απεργίας την ημέρα της ψήφισης ( ! ) του νομοσχεδίου, δηλαδή για την τιμή των όπλων η όποια αντίδραση μας λέγοντας για πολλοστή φορά ότι φταίνε οι συνάδελφοι που δεν αντιδρούν και δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Στην αντιπαράθεση που ακολούθησε η ΠΑΣΚΕ αναδιπλώθηκε λέγοντας ότι το κείμενο αυτό δεν αναιρεί την απόφαση του συνεδρίου αλλά είναι συμπληρωματικό της προσπάθησε να πάρει την συναίνεση και των άλλων παρατάξεων δηλώνοντας ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετη στον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ. Στην απαίτηση της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ και του ΠΑΜΕ  (  η ΔΑΚΕ ακροβατεί μεταξύ του κριτικού ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και της αναγκαίας αντιπολίτευσης που πρέπει να κάνει στην κυβέρνηση , γέρνοντας προς το παρόν προς το δεύτερο ) να πάρει πίσω το κείμενο και να προχωρήσουμε με το σκεπτικό του συνεδρίου αλλά κυρίως εμπλουτίζοντας το πρόγραμμα δράσης με άμεσες ενέργειες που να αναδεικνύουν το μεγάλο ζήτημα που ανοίγει ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ( και τις πιθανές απολύσεις συνδυαζόμενο με τις επιταγές του ΔΝΤ  και το πόσο ευάλωτοι θα είναι οι εργαζόμενοι στις Ν.Α. από 1/1/11 όταν θα έχουν καταργηθεί οι οργανικές τους θέσεις ) αυτό που έγινε κατορθωτό ήταν μόνο το δεύτερο ( κι αυτό εν μέρει ). Το κείμενο ψηφίσθηκε με 18 – 16 ( ως συμπληρωματικό της απόφασης του συνεδρίου ) και το πρόγραμμα δράσης συμπληρώθηκε – από το προεδρείο του Δ.Σ. – με τις παρατηρήσεις που έγιναν ( όσες αποδέχθηκαν ) για να ξεκινήσουμε άμεσα. Όλα είναι αναρτημένα στο www.osynae.gr ( απόφαση 4ου συνεδρίου , απόφαση Γ.Σ.  για το Νομοσχέδιο ,  πρόγραμμα δράσης ).

 

Γ.  ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕ ΑΔΕΔΥ  & ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ

Συνεχίζονται  – 2 φορές την εβδομάδα –  οι συσκέψεις των 3 Ομοσπονδιών  ( ΠΟΕ-ΟΤΑ , ΠΟΣΥΠ, ΟΣΥΝΑΕ ) με την ΑΔΕΔΥ για να καταλήξει η τελευταία σε θέση για τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ. Είναι προκλητική η καθυστέρηση που κάνει και η μη τοποθέτηση της παρά την πίεση μας. Επί της ουσίας φαίνεται ότι θα πάρει την θέση των άλλων 2 Ομοσπονδιών για κριτική υποστήριξη στον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ , ζητώντας απλά κάποιες διορθώσεις ή ¨εγγυήσεις¨ για εργασιακά ζητήματα. Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ δεν συμμετέχει σε αυτές τις συσκέψεις καταγγέλοντας αυτή την τακτική από μεριάς της ΑΔΕΔΥ , ζητήσαμε και από το Γ.Σ. της Ομοσπονδίας να βγάλει ανακοίνωση γι’ αυτή την στάση τους αλλά δεν υιοθετήθηκε. Δυστυχώς ούτε με τις άλλες 2 Ομοσπονδίες φαίνεται να έχουμε δυνατότητα συντονισμού – σε επίπεδο πλειοψηφίας – αφού έχουν κρατήσει διαφορετική στάση ( κα στις 2 υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ ).

 

Δ. ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

Η Ομοσπονδία έχει ζητήσει επαφές με όλα τα κόμματα – και με ΕΝΑΕ- για να εκθέσει τις απόψεις της και να ζητήσει δεσμεύσεις για υποστήριξη μας !!!! Ήδη έχουμε συναντηθεί με Ν.Δ. ( πρώην υφυπουργό Εσωτερικών Ζώη ) , ΛΑΟΣ ( βουλευτή Άδ. Γεωργιάδη ) , ΠΑΣΟΚ ( υπεύθυνους  αυτοδιοίκησης Μίχο και Κοιμήση ) ενώ έχουν προγραμματιστεί την Δευτέρα με ΠΑΣΟΚ ( πρώην υπουργό Ευθυμίου ) και ΣΥΡΙΖΑ ( βουλευτή Φ. Κουβέλη ).

Η ΝΔ απλά άκουσε τα αιτήματα μας , θεωρεί ότι ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ θα έπρεπε να καθυστερήσει χρονικά για να μην συμπέσει με την οικονομική κατάσταση που περνάμε και θα δεί τι θα κάνει. Το ΛΑΟΣ ήταν καταιγιστικό , θα υποστηρίξει απόσυρση του νομοσχεδίου για τον παραπάνω λόγο ( αλλά πιστεύει ότι θα προχωρήσει ) , θα μας υποστηρίξει στο ζήτημα να μην γίνει καμιά απόλυση μόνιμου προσωπικού και τέλος, όλα τα άλλα ( υποχρεωτικές μετατάξεις κλπ ) δεν τα θεωρεί σοβαρά αιτήματα σε τέτοιους καιρούς. Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί  ότι καταστροφολογούμε , δεν υπάρχει πιθανότητα απολύσεων , ότι θα έπρεπε να είμαστε φανατικά υπέρ του εγχειρήματος κλπ. Επί της ουσίας και τα 3 κόμματα είναι υπέρ της φιλοσοφίας του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και πλήρως ταυτισμένα με τις κατευθύνσεις του, δεν αναγνωρίζουν τίποτα στο πολιτικό μας πλαίσιο ( απόφαση συνεδρίου ) ως πραγματικότητα και απλά μιλάνε για βελτιώσεις σε κάποια εργασιακά θέματα αν βέβαια το ΔΝΤ και η Ε.Ε. το επιτρέψουν!! Αποδέχονται το ¨η κατάσταση είναι δύσκολη, όλοι πρέπει να κάνουμε θυσίες¨.

Ε. ΣΥΣΚΕΨΗ  ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ

Στις 28/4 έγινε στην Αθήνα σύσκεψη 3 συνδικαλιστικών παρατάξεων από τις 3 Ομοσπονδίες στο χώρο της αυτοδιοίκησης ( η  ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ στους ΟΤΑ , η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στις Ν.Α. και η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ στις ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ )  για αλληλοενημέρωση αλλά και για να διερευνήσουμε  τις δυνατότητες κοινής παρέμβασης .  Η συζήτηση ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα , με παρεμβάσεις και ερωτήσεις από αρκετό κόσμο ενώ η παρέμβαση της Ελένης Πορτάλιου ( δημοτική σύμβουλος Αθήνας με την ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ ) ήταν ιδιαίτερα σημαντική θέτοντας και το ζήτημα κοινής δράσης και μετώπου από εργαζόμενους και δημοτικά , τοπικά σχήματα ενάντια στο αντιδημοκρατικό , αντικοινωνικό και αντεργατικό νομοσχέδιο , όπως το χαρακτήρισε. Αποφασίσθηκε να βγεί μια κοινή ανακοίνωση των 3 κινήσεων και να συντονίσουμε τις δραστηριότητες μας ώστε να πιέσουμε από τα κάτω τις Ομοσπονδίες για αγωνιστική απάντηση ή και να συντονίσουμε όπου μπορούμε πρωτοβάθμιους συλλόγους κα από τις 3 Ομοσπονδίες για κοινή στάση.

 

Είναι κατανοητό ότι  η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για το σύνολο των εργαζομένων και βέβαια και για εμάς στις Νομαρχίες με το επικίνδυνο και κατ’ εντολή των ΔΝΤ-Ε.Ε. νομοσχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ. Ένα νομοσχέδιο που έρχεται δήθεν να βάλει τάξη στο σπάταλο κράτος και στοχοποιεί τους χιλιάδες εργαζόμενους σαν τους αποκλειστικά υπεύθυνους. Γι΄ αυτό άλλωστε εντάσσεται και μέσα στην όλη συζήτηση περί σταθεροποιητικού προγράμματος κλπ. Το πρόβλημα λοιπόν είναι αυτό και όχι το πόσο χρόνο είχαμε για διαβούλευση ή αν το ένα άρθρο είναι κάπως διατυπωμένο και πρέπει να αλλάξει. Χρειάζεται συνολική αντιπαράθεση με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ , να αγωνιστούμε να ακυρωθεί στο σύνολο του και βέβαια μέτωπο με όλους τους εργαζόμενους  για να μην περάσουν τα υπόλοιπα μέτρα. Προφανώς και  διαφωνούμε με την λογική της ΠΑΣΚΕ που είναι ¨ να περισώσουμε ότι μπορούμε ¨  , ¨ο κόσμος δεν τραβάει , άρα δεν φταίμε εμείς ¨ . Πρέπει  να εκμεταλλευθούμε κάθε δυνατότητα που μας δίνει το κουτσουρεμένο  έστω πρόγραμμα δράσης της Ομοσπονδίας για να ξεσηκώσουμε τους συναδέλφους.  Δεν θα σταματήσουν εδώ , πρέπει να κάνουμε άνω – κάτω όλη την Ελλάδα , με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων , συνεργασίες με άλλους εργαζόμενους, τοπικές κοινωνίες , δεν υπάρχει άλλος δρόμος.  Η απεργία της 5ης Μάη να είναι μια πρώτη μεγάλη απάντηση.                                                                                                                                                                                                                                                           30/04/10

 

Γιώργος  Τζαφέρης  , μέλος του Δ.Σ. της ΟΣΥΝΑΕ

6974307864  – gtzaf@yahoo.gr

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ