1η Συνεδρίαση Γενικού Συμβουλίου (Γ. Σ.) της ΟΣΥΑΠΕ

1η Συνεδρίαση Γενικού Συμβουλίου (Γ. Σ.) της ΟΣΥΑΠΕ

(Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας)

Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την Παρασκευή 17 Μάη το Γενικό Συμβούλιο της ΟΣΥΑΠΕ, μετά το πρόσφατο 6ο Συνέδριο, με θέμα την εκλογή Προεδρείου του Γ. Σ. και την ανάδειξη νέου Δ. Σ.

Πρόεδρος του Γ. Σ. με σχετική πλειοψηφία (12 ψήφοι στους 39), μετά την τρίτη ψηφοφορία, εκλέχτηκε ο Χ. Νταής (προηγούμενος Πρόεδρος του Δ. Σ.), από την «Αντιμνημονιακή Συνεργασία» (ΠΑΣΚΕ). Είχε προηγηθεί πρόταση του ΠΑΜΕ, με την οποία συμφώνησε και η «Συσπείρωση» για αντιπροσωπευτικό προεδρείο. Η πρόταση της «Αριστερής Παρέμβασης» (Α.Π.) ήταν προγραμματικό προεδρείο, στη βάση μιας ελάχιστης πολιτικής συμφωνίας σε βασικά ζητήματα, που δεν προέκυψε. Έτσι οι παρατάξεις που είχαν την πρόταση για αντιπροσωπευτικό προεδρείο δεν επέμειναν στην υλοποίησή της με τις άλλες παρατάξεις (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ), που είχαν τους 37 συμβούλους για αντιπροσωπευτικό προεδρείο (χωρίς τους 2 εκπροσώπους της Α.Π.)

Στην ενδιάμεση συζήτηση που έγινε για την πολιτική κατάσταση και τη δράση της Ομοσπονδίας οι εκπρόσωποι της Α.Π. προσδιόρισαν την ανάγκη η Ομοσπονδία να αλλάξει πολιτικό προσανατολισμό,  με άξονες :

  • Ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της τρικομματικής κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ
  • Ρήξη με την ΕΕ και τις πολιτικές της
  • Ενιαίος πανεργατικός, παλλαϊκός αγώνας, μακριά από διαχωριστικές γραμμές, συνδιαχειριστικές λογικές και κοινοβουλευτικές αυταπάτες

 

Τόνισαν ότι το ζήτημα της επόμενης περιόδου θα είναι οι απολύσεις στο Δημόσιο και ζήτησαν για το θέμα αυτό, δεδομένης της συμβιβαστικής γραμμής της ΑΔΕΔΥ, να υπάρξει πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας, αγωνιστικής συνεννόησης και συντονισμού με άλλες Ομοσπονδίες (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΤΑ, ΠΟΕΔΗΝ κλπ). Ακόμη  πρότειναν το επόμενο Δ.Σ., αν θέλει να κερδίσει την χαμένη αξιοπιστία του, να κάνει περιοδείες σε όλη την χώρα, για την ενημέρωση του κόσμου και την δημιουργία συλλόγων εκεί που δεν υπάρχουν, αλλά αν αυτό για ευνοήτους λόγους δεν γίνει, να υπάρξει οριζόντιος συντονισμός μεταξύ των συλλόγων, Γενικές Συνελεύσεις κλπ. Αναφερόμενοι στον αγώνα των εκπαιδευτικών κατέθεσαν σχετικό ψήφισμα.

Εκπληκτικό το ΠΑΜΕ: 

  • Κύριος εχθρός του κινήματος … οι «Παρεμβάσεις»
  • Καλή η απλή αναλογική, αλλά καλύτερος ο ν. 1264, όταν μας συμφέρει
  • Ψήφισε «λευκό»  σε ψήφισμα για τον αγώνα των εκπαιδευτικών

Εντυπωσιακή ήταν η τοποθέτηση των εκπροσώπων του ΠΑΜΕ, που στις μακροσκελείς τοποθετήσεις τους, με αφορμή την απεργία της ΟΛΜΕ, ευρισκόμενοι προφανώς σε δυσχερή θέση για την υπονομευτική στάση που κράτησαν, στο μεγαλύτερο μέρος του χρόνου των τοποθετήσεων τους, με αβάσιμα και ψευδή στοιχεία κατήγγειλαν τις «Παρεμβάσεις», λες και αυτές ήταν ό κύριος εχθρός του κινήματος, αφήνοντας στο απυρόβλητο ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ.

            Για όλα αυτά τα ζητήματα που έθεσαν πήραν τις απαντήσεις από τους εκπροσώπους της Α. Π.

         Στην ψηφοφορία για Δ. Σ. οι ψήφοι ήταν ως εξής :

«Αντιμνημονιακή Συνεργασία» (ΠΑΣΚΕ) : 12 ψήφοι, 4 έδρες.

«Συμφωνία αγωνιστών υπαλλήλων» (ΔΑΚΕ και άλλοι):  11 ψήφοι,  3 έδρες 

       από την πρώτη κατανομή  και υπόλοιπο 2 ψήφοι

ΠΑΜΕ: 8 ψήφοι,  2 έδρες και υπόλοιπο 2 ψήφοι

Συσπείρωση : 8 ψήφοι,  2 έδρες

Αριστερή Παρέμβαση : 2 ψήφοι

Μετά από αυτό, οι εκπρόσωποι της Α. Π., ζήτησαν να υπάρξει τοποθέτηση των παρατάξεων για εφαρμογή της απλής αναλογικής, με κλήρωση για τις 2 αδιάθετες έδρες, μεταξύ των τριών παρατάξεων που είχαν το ίδιο υπόλοιπο. Όμως οι άλλες παρατάξεις, πλην της Συσπείρωσης, ζήτησαν να εφαρμοστεί ο καλπονοθευτικός νόμος 1264.  Και καλά οι ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, αλλά και το ΠΑΜΕ, για το οποίο φαίνεται ότι ισχύει, καλή η απλή αναλογική, αλλά καλύτερος ο ν. 1264, …όταν μας συμφέρει. Έτσι οι 2 έδρες πήγαν σε ΠΑΜΕ, «Συμφωνία».

Στο τέλος της συνεδρίασης μπήκε σε ψηφοφορία το ψήφισμα για  τον αγώνα των εκπαιδευτικών, το οποίο εγκρίθηκε με 19 ψήφους (συνημμένο). Η ΠΑΣΚΕ δεν το ψήφισε, γιατί μεταξύ των άλλων υπήρχε μια παράγραφος με την καταγγελία της ΑΔΕΔΥ. Εκπληκτικό και πάλι το ΠΑΜΕ που ψήφισε λευκό, γιατί το ψήφισμα δεν κατήγγελε και την ΟΛΜΕ!!!

Επίσης, με πρόταση συμβούλου από το Σύλλογο Π.Ε. Έβρου (ΠΑΜΕ), εγκρίθηκε ψήφισμα (με 26 ψήφους) καταγγελίας της προσπάθειας δημιουργίας διασπαστικού-αντιδημοκρατικού Συλλόγου Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Η εκλογή των υπολοίπων μελών του Προεδρείου του Γ.Σ. παραπέμφθηκε για επόμενη συνεδρίασή του, αφού πρώτα γίνουν οι διαπραγματεύσεις για την εκλογή προεδρείου του Δ.Σ.

Αριστερή Παρέμβαση

19-5-2013                                                      

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ