ΓΙΑ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ Π.Α.ΜΕ   ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

 

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ –ΜΕΛΩΝ ΟΣΥΑΠΕ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ

 

Την Τετάρτη 18 Οκτώβρη 2017 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα συνάντηση των Δ.Σ. των πρωτοβάθμιων Συλλόγων-μελών της Ομοσπονδίας μας (ΟΣΥΑΠΕ), προκειμένου να γίνει ενημέρωση και συζήτηση για τις εξελίξεις, τις αποφάσεις  και την οργάνωση της δράσης της Ομοσπονδίας, τον συντονισμό και προγραμματισμό δράσης των Πρωτοβάθμιων Συλλόγων.

Η Ολομέλεια τα είχε όλα!!! Και ενημέρωση και προβληματισμούς και μεταφορά πείρας και ιδεολογοπολιτική αντιπαράθεση και… αισιοδοξία ότι μπορούμε να κάνουμε βήματα μπροστά, στην οργάνωση των εργαζομένων, στην αγωνιστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας και της ζωής μας γενικότερα.

Αποτιμούμε θετικά τις εργασίες της συνάντησης αυτής. Συμμετείχαν εκπρόσωποι από 29 Συλλόγους (σε σύνολο 38). Μίλησαν αρκετοί πρόεδροι Σωματείων, μετέφεραν την πείρα από τους χώρους τους και έγινε γόνιμη ανταλλαγή απόψεων. Αναδείχτηκε η ανάγκη συνέχισης της αμφίδρομης σχέσης της Ομοσπονδίας με τους Συλλόγους μέλη της. Ζητήθηκε η συνέχιση της παρουσίας της Ομοσπονδίας στους χώρους τους, στις Γενικές τους Συνελεύσεις. Αναγνωρίστηκε ο θετικός ρόλος της Ομοσπονδίας προς τους πρωτοβάθμιους Συλλόγους με τις επεξεργασίες, τις ανακοινώσεις, τις κατευθύνσεις και τις αγωνιστικές παρεμβάσεις για πληθώρα ζητημάτων, τις πρωτοβουλίες, τα βήματα που έχει κάνει στο συντονισμό των Σωματείων.

Προφανώς και έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας, για να δημιουργήσουμε ένα μαζικό-μαχητικό κίνημα των υπαλλήλων στις Περιφέρειες, που θα αναδεικνύει τους πραγματικούς υπεύθυνους των προβλημάτων και θα αγωνίζεται αταλάντευτα για τα συμφέροντα των εργαζομένων. Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή…

Πεδίο δόξης λαμπρό για να δουλέψουμε στην κατεύθυνση αυτή είναι το ζήτημα της διεκδίκησης υπογραφής Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ΟΣΥΑΠΕ -ΥΠΕΣ. Εκεί θα αναμετρηθούμε με το Υπουργείο, με τις Περιφερειακές Αρχές αλλά και με τους εαυτούς μας.

Να κάνουμε όλοι, δική μας υπόθεση την υπογραφή της Σύμβασης μέσα από την δράση μας, τις κινητοποιήσεις μας, μέσα από την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στη δουλειά μας.

Προϋπόθεση όμως για να γίνουν όλα αυτά είναι να ξεμπερδέψουμε και με τις λογικές του παλιού και νέου κυβερνητικού & εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Και οι λογικές αυτές για άλλη μια φορά εμφανίστηκαν…

  • Οι εκπρόσωποι της Αγωνιστικής Συνεργασίας/ΠΑΣΚΕ προσπαθώντας να συγκαλύψουν την απεργοσπαστική τους τακτική δήλωναν ότι δεν υποχρεούνται να υλοποιούν τις αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων, που μετέχουν, αλλά να συμμορφώνονται και να υπακούουν στο Σύνταγμα και τους νόμους!!! Τα έλεγαν αυτά, γιατί τα στελέχη της (Δόλγυρας και Νταής) που συμμετείχαν στην αξιολόγηση και σαν αξιολογούμενοι και σαν αξιολογητές υλοποίησαν το νόμο της αξιολόγησης!!! Αυτοί είναι!!! Και για την υπακοή τους αυτή η Περιφερειακή Αρχή επιβράβευσε την παράταξή τους, μη προκηρύσσοντας την θέση του Γενικού Διευθυντή Μεταφορών, που κατέχει χρόνια τώρα με ανάθεση ο επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ και μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ και της ΟΣΥΑΠΕ Η. Δόλγυρας!!!

Έφτασαν οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΚΕ στο σημείο να ισχυρίζονται, για να «μπαλώσουν» τη στάση τους, ότι δεν υπήρχε απόφαση της Ομοσπονδίας για αποχή από την αξιολόγηση!!!

Κατέθεσαν  μάλιστα την εξής πρόταση για την αξιολόγηση: Να φύγει το ανώνυμο ερωτηματολόγιο αξιολόγησης των προϊσταμένων από τους υφιστάμενους, καθώς και η διαδικασία σύγκλησης Ολομέλειας Τμήματος και Διεύθυνσης πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Δηλαδή πρότειναν να καταργηθεί και το φύλλο συκής που περιέχει ο νόμος Βερναρδάκη, λογοδοσίας των προϊσταμένων στους υφισταμένους, καθώς και η επίφαση συμμετοχής των υπαλλήλων στην όλη διαδικασία. Κάτι που βολεύει ακόμα περισσότερο τα στελέχη τους που κατέχουν θέσεις ευθύνης.

Κατά τ’  άλλα κουβέντα για την προσπάθειά τους να μπλοκάρουν τη δράση και τις ανακοινώσεις της Ομοσπονδίας, για το γεγονός ότι δεν απαντούν σε τίποτα… Τι θα μπορούσαν βέβαια να πουν αφού το παρόν το δίνουν στους μηχανισμούς υλοποίησης της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής κι όχι στις αγωνιστικές δράσεις της Ομοσπονδίας;

  • Εκπρόσωπος της ΠΑΕΚ/ΣΥΡΙΖΑ-ΔΑΚΕ, ισχυρίστηκε ότι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είχαν μεγάλα ποσοστά συμμετοχής στην Απεργία-Αποχή από την αξιολόγηση, γιατί πήγαν στους χώρους με τη γραμμή …να εφαρμοστεί ο Νόμος Βερναρδάκη…!!! Δηλαδή μας λένε ότι στην Περιφέρεια Αττικής που βγήκε η προκήρυξη για τους Γενικούς Διευθυντές και εφαρμόζεται ο Νόμος είναι όλα καλά…. και καλά έκαναν όσοι συμμετείχαν!!! Μας λένε ότι ο νόμος είναι καλός και το πρόβλημα είναι ότι δεν εφαρμόζεται!!!

Κι όσο για το εκλεγμένο μέλος στο Γενικό Συμβούλιο με την παράταξη της ΠΑΕΚ Δ. Κλούμπα, που συμμετείχε στις διαδικασίες της αξιολόγησης και σαν αξιολογούμενος και σαν αξιολογητής, βρήκαν την λύση… Αντί να τον «παραιτήσουν» και να τον αντικαταστήσουν…, τον «ανεξαρτητοποίησαν»!!!, για να μην έχουν καμιά ευθύνη για την στάση του.

Κατά τ’  άλλα κουβέντα για το «λευκό», που ψήφισαν στο Γενικό Συμβούλιο της προηγούμενης μέρας για την διεκδίκηση υπογραφής Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ΟΣΥΑΠΕ –ΥΠΕΣ για τους εργαζόμενους των Περιφερειών και τις κινητοποιήσεις του επόμενου διαστήματος.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Μία από τις κύριες αιτίες που οι εργαζόμενοι καθυστερούν να οργανωθούν και να απαντήσουν στις δυνάμεις του κεφαλαίου και των πολιτικών τους εκπροσώπων, εγχώριων και ξένων, είναι ο διαλυτικός ρόλος και η στάση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, έτσι όπως επί δεκαετίες εκφράζεται από τις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ.

Την γραμμή της υποταγής τους στον καπιταλιστικό μονόδρομο τον συσκοτίζουν με ψευτοσυνδικαλισμούς. Κρύβουν σκόπιμα ότι… ότι πρόσημο και ότι επίθετο κι αν έχει η καπιταλιστική ανάπτυξη, είναι ανάπτυξη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων και ισοπέδωση του μισθού, της σύνταξης, του μεροκάματου, των κοινωνικών δικαιωμάτων μας,  των σύγχρονων αναγών μας. Και σε αυτή την κατεύθυνση κρύβουν σκόπιμα το ρόλο και την χαρακτήρα όλων των αστικών κυβερνήσεων, της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Ήρθε η ώρα να απαλλαγούμε από τους εργατοπατέρες. Να αποβάλουμε από το κίνημα  τον εργοδοτικό-κυβερνητικό συνδικαλισμό! Να αναβαθμίσουμε τη λειτουργία των Συλλόγων μας. Να οικοδομήσουμε Σωματεία γερά, οργανωμένα, αταλάντευτα προσανατολισμένα στον αγώνα για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εργαζομένων, κόντρα στις Διοικήσεις που εφαρμόζουν τις αντιλαϊκές-φιλομονοπωλιακές πολιτικές.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ