ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 3Ο ΝΟΕΜΒΡΗ

Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δ/νση: Λ. Συγγρού 80-88, 7ος όροφος
email: osyape@otenet.gr
www.osyape.gr
τηλ. προέδρου: 6932442294 – τηλ. γραμματέα: 6977504710

 

 

                                                                                                                       Αθήνα 29/11 /2019
                                                                                                                   Αριθμ. Πρωτ.:159

 

 

ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 3Ο ΝΟΕΜΒΡΗ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας αποφάσισε να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (Σ.Ε.Α) των συνταξιουχικών οργανώσεων για συμμετοχή στα συλλαλητήρια, που οργανώνονται σε πολλές τις πόλεις της χώρας το Σάββατο 30/11/2019, ενάντια στην νέα αντιασφαλιστική επίθεση.
Υπερασπιζόμαστε την κοινωνική ασφάλιση και τον δημόσιο χαρακτήρα της, ενάντια στις εξαγγελίες της κυβέρνησης της ΝΔ, που αποτελούν ένα νέο προμελετημένο έγκλημα, συνέχεια και εμβάθυνση της αντιασφαλιστικής πολιτικής όλων των προηγούμενων χρόνων από τις κυβερνήσεις ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, “κορωνίδα” της οποίας αποτελεί ο νόμος Κατρούγκαλου (ΣΥΡΙΖΑ).
Ο νόμος Κατρούγκαλου και η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων οδήγησε σε ποσοστά αναπλήρωσης κάτω από το 40% του συντάξιμου μισθού, από 80% περίπου που ήταν την προηγούμενη δεκαετία. Θεσμοθετήθηκε η ρήτρα βιωσιμότητας των Ταμείων με την οποία αίρεται η υποχρεωτική καταβολή των επικουρικών συντάξεων, που οδηγεί με ακρίβεια στη μετατροπή των συντάξεων σε φιλοδώρημα και ταυτόχρονα ανοίγει το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης. Διαχωρίστηκε η κύρια σύνταξη σε εθνική και ανταποδοτική, που οδηγεί στην παροχή μιας βασικής σύνταξης φτώχειας από το κράτος και στην απόσυρση της εγγύησής του από την ανταποδοτική σύνταξη.
Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, την ίδια στιγμή διατηρεί και εδραιώνει οριστικά όλο το πλαίσιο των μειώσεων που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια στις συντάξεις.
Πάνω σε αυτό το έδαφος πατά σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ και βάζει σε νέα φάση την πορεία της παραπέρα ιδιωτικοποίησης της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Κυβέρνηση και εργοδοσία θέλουν να αντικαταστήσουν τα δημόσια ασφαλιστικά συστήματα με ιδιωτικά και αμιγώς κεφαλαιοποιητικά συστήματα. Να αντικαταστήσουν την κρατική δέσμευση για συγκεκριμένες παροχές στο τέλος του εργάσιμου βίου με το τζογάρισμα των εισφορών των ασφαλισμένων χωρίς καμία εγγύηση. Να συρρικνώσουν ακόμα περισσότερο την χρηματοδότηση από την εργοδοσία και το κράτος της (η οποία έτσι κι αλλιώς προκύπτει από τον μόχθο των εργαζομένων) και να περιορίσουν ακόμα περισσότερο – σε ένα ελάχιστο επίπεδο προνοιακού επιδόματος πείνας – το ύψος της δημόσιας σύνταξης.
Επιδιώκουν να απαλλαγούν κράτος και εργοδότες από την υποχρέωση καταβολής εισφορών στην επικουρική ασφάλιση, να απαλλαγεί οριστικά το δημόσιο και από την τυπική εξασφάλιση της χορήγησης επικουρικής σύνταξης, να δώσουν τις εισφορές στους ιδιώτες για να κερδοσκοπήσουν τζογάροντας τα χρήματα των εργαζομένων και επειδή θα είναι “ελεύθερη” η επιλογή, θα είναι και ευθύνη τους αν δεν πάρουν στο τέλος καμία σύνταξη…
Στόχος τους είναι η δημιουργία ενός «κρατικού επενδυτικού φορέα» που μέσω πακέτων διαχείρισης ασφαλιστικών προγραμμάτων χαμηλού, μεσαίου και υψηλού ρίσκου οι ασφαλισμένοι θα επιλέγουν ένα από τα 3 παραπάνω προγράμματα και οι εισφορές τους θα πηγαίνουν στο μεν χαμηλού ρίσκου στην δημόσια ασφάλιση, του μεσαίου και υψηλού ρίσκου θα αποδίδονται συνολικά σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που θα έχουν επιλεγεί από τους ενδιαφερόμενους.

Και μπορεί το “ξήλωμα του πουλόβερ” να ξεκινά από τις επικουρικές συντάξεις, ωστόσο στόχος είναι η επέκταση της ιδιωτικοποίησης στο σύνολο της Δημόσιας Ασφάλισης. Στο επίκεντρο βρίσκεται το χτύπημα του ίδιου του πυρήνα της Κοινωνικής Ασφάλισης, με τη μετατροπή της Ασφάλισης σε αυστηρά ατομική υπόθεση.
Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης

Έχουμε υποχρέωση να παλέψουμε για το δικαίωμά μας στην Κοινωνική Ασφάλιση. Να μην τσιμπήσουμε στη βρώμικη προπαγάνδα όσων θέλουν να μας πείσουν ότι είναι «τελειωμένη υπόθεση», ότι οι νέοι εργαζόμενοι και οι επόμενες γενιές δεν πρόκειται να πάρουν σύνταξη, όσων θέλουν να μας σπρώξουν στις ιδιωτικές ασφαλιστικές.
Να αποκαλύψουμε ότι λένε ψέματα ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν αφορά τους σημερινούς ασφαλισμένους, ότι τάχα αφορά τις επόμενες γενιές, που θα «επιλέξουν» τους ιδιωτικούς «πυλώνες» ασφάλισης, αφού η εξέλιξη αυτή θα χτυπήσει τα έσοδα των Ασφαλιστικών Ταμείων και επομένως θα χτυπήσει και τις συντάξεις των ασφαλισμένων.
Έχουμε υποχρέωση να παλέψουμε για δημόσια υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, για επαναφορά όλων των απωλειών που υπέστησαν οι συντάξεις (μνημονιακές μειώσεις, επανυπολογισμός, 13η 14η σύνταξη κλπ), να παλέψουμε ενάντια στους επιχειρηματικούς ομίλους που θέλουν να βάζουν στον κουμπαρά τους τα δισεκατομμύρια ευρώ των ασφαλιστικών μας εισφορών.
Έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε τους αγώνες των προηγούμενων γενιών. Δεν ξεχνάμε ότι η Κοινωνική Ασφάλιση κατακτήθηκε από τους εργαζόμενους με σκληρούς αγώνες.
Διεκδικούμε συνταξιοδοτικό σύστημα Κύριας & Επικουρικής Ασφάλισης υποχρεωτικό, καθολικό και δημόσιο με παροχές στο ύψος των σύγχρονων αναγκών, που να χρηματοδοτείται κυρίως από τους εργοδότες και το κράτος.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για οριστική διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης δεν πρέπει να περάσει.
Δυναμώνουμε τη φωνή μας. Δυναμώνουμε τους αγώνες μας.
Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση των Σωματείων εργαζομένων και συνταξιούχων για Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση κόντρα στη νέα αντιασφαλιστική επίθεση.

ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ Σάββατο 30 Νοέμβρη

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                  Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ                                                         ΤΖΑΚΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ