Θέμα: Έκδοση ΚΥΑ για την καταβολή αποζημίωσης στα μέλη των επιτροπών για την καταγραφή ζημιών από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό».

Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δ/νση: Λ. Συγγρού 80-88, 7ος όροφος
email: osyape@otenet.gr
www.osyape.gr
τηλ. προέδρου: 6932442294 – τηλ. γραμματέα: 6977504710

 

                                                                                               Αθήνα 13 /3/2021
Αριθμ. Πρωτ.: 75

 

Θέμα: Έκδοση ΚΥΑ για την καταβολή αποζημίωσης στα μέλη των επιτροπών για την καταγραφή ζημιών από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό».

 

Παρότι στις 22/10/2020 θεσπίστηκαν διατάξεις για την αποζημίωση μελών των Επιτροπών για την καταγραφή ζημιών από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό» με το ν.4737/2020 (ΦΕΚ 204 A’/22-10-2020), δεν έχετε εκδώσει μέχρι τώρα την προβλεπόμενη ΚΥΑ, σύμφωνα με το άρθρο 44.
Συγκεκριμένα στο άρθρο 44 αναφέρεται ότι: «Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών καθορίζονται, κατά παρέκκλιση του άρθρου 21 του ν. 4354/2015 (Α΄ 176), το ύψος, οι όροι και οι προϋποθέσεις καταβολής αποζημίωσης στα μέλη των επιτροπών που συστήνονται και συγκροτούνται από τους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, στο πλαίσιο δράσεων για την καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός»
Οι περισσότερες υπηρεσίες παρά την παραπάνω αναφερόμενη καθυστέρηση έκδοσης της ΚΥΑ, έχουν διαθέσει μεγάλο μέρος των υπαλλήλων τους, παρά την τραγική υποστελέχωση που υπάρχει και τις ιδιαίτερες συνθήκες λειτουργίας τους λόγω της πανδημίας covid-19, τόσο για την συγκρότηση των προβλεπόμενων Επιτροπών, όσο και για την γραμματειακή τους υποστήριξη. Σημειώνουμε ότι οι υπηρεσίες λειτουργούν σε οριακή πλέον κατάσταση και τα μέλη των Επιτροπών καλούνται να ανταποκρίνονται συγχρόνως και στο κυρίως αντικείμενο της υπηρεσίας τους, όπου συχνά μένουν εκτεθειμένοι λόγω της συσσώρευσης πληθώρας εκκρεμών υποθέσεων.
Με τα δεδομένα αυτά, είναι αναμενόμενο πέντε μήνες μετά το «πέρασμα» του Ιανού να υπάρχουν καθυστερήσεις και να μην έχουν ολοκληρωθεί οι αυτοψίες και οι λοιπές προβλεπόμενες ενέργειες για την ολοκλήρωση των διαδικασιών, για να μπορέσουν να δοθούν οι σχετικές αποζημιώσεις στους πληγέντες σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες που έχουν πληγεί αντίστοιχα από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό» (Π.Ε. Κεφαλληνίας – Ιθάκης, Ζακύνθου, Καρδίτσας, Λάρισας, Λευκάδας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας).
Ζητάμε την άμεση έκδοση της προβλεπόμενης ΚΥΑ από το άρθρο 44 του ν.4737/2020 για την καταβολή αποζημίωσης στα μέλη των Επιτροπών και όλους τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους για την καταγραφή ζημιών από τον «Ιανό», καθώς και να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να επισπευστούν όλες οι διαδικασίες προκειμένου να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες.

 

Π.Α.

1. ΥΠΕΣ
-Γραφείο υπουργού
-Δ/νση Προσωπικού Τ.Α
2. Υπουργείο Οικονομικών
3. ΕΝΠΕ
4. Περιφερειάρχες
5. Κόμματα Βουλής

 

Για το Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                         Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ                                               ΤΖΑΚΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ