ΕΝΩΤΙΚΗΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΚΙΝΗΣΗ
ΟΙΔΥΝΑΜΕΙΣΤΟΥ ΠΑΜΕΣΤΗΝΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΑΤΤΙΚΗΣ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ
Σε μια προκλητική και αχαρακτήριστη ενέργεια προχώρησε στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο (11-2-14) ο Περιφερειάρχης Αττικής κος Σγουρός, όταν διαπίστωσε ότι δεν είχε την απαραίτητη πλειοψηφία προκειμένου να εγκρίνει το σχέδιο του νέου Οργανισμού. Πρότεινε και υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία του Π.Σ. να διενεργήσει δημοψήφισμα ώστε «αμεσοδημοκρατικά», λαμβάνοντας μέρος όλοι οι εργαζόμενοι, να πάρει υπόψη τη γνώμη τους!!!
Τον έπιασε ο πόνος για τη γνώμη των εργαζομένων…! Λες και δεν την ήξερε;
Μα ο ίδιος διάβασε την ομόφωνη απόφαση της ΓΣ, με την οποία οι εργαζόμενοι είχαν απορρίψει το σχέδιο του Οργανισμού, αφού ούτε τους εργαζόμενους στην Περιφέρεια εξασφαλίζει, ούτε πολύ περισσότερο κάνει τις υπηρεσίες πιο αποτελεσματικές στην εξυπηρέτηση του λαού της Αττικής.
Συνάδελφοι, πίσω από τις δήθεν αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και τα δημοψηφίσματα η Περιφερειακή Αρχή :
- αμφισβητεί τον Σύλλογο και τα όργανά του, ότι εκφράζουν τους εργαζόμενους
- θέλει να αποδυναμώσει τη συλλογική έκφραση και δράση
- θέλει τους εργαζόμενους συμμέτοχους στη πολιτική των απολύσεων
- επιθυμείνα δυναμώσει τη δυνατότητα παρέμβασής της στα συλλογικά όργανα των εργαζομένων
- ασκεί πίεση για να επικρατήσει γραμμή υποταγής και όχι σύγκρουσης με την πολιτική του λιγότερου κράτους, της μείωσης των δομών, του χτυπήματος της σταθερής δουλειάς και των ιδιωτικοποιήσεων. Προσπαθεί να καλλιεργήσει αυταπάτες ότι τα συμφέροντα του λαού και των εργαζομένων μπορούν να συνδιαμορφώνονται με την κυβέρνηση, τον ΟΟΣΑ και την Ε.Ε.
Αλήθεια τώρα το ανακάλυψε το δημοψήφισμα ο κος Σγουρός;
Γιατί δεν έκανε το ίδιο, δεν ρωτούσε τον λαό της Αττικής όταν παρέδιδε στους ιδιώτες το Παραλιακό Μέτωπο της Αττικής, όταν προωθούσε το ξεπούλημα του Αστέρα Βουλιαγμένης, όταν χάριζε εκατομμύρια ευρώ σε ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες, όταν έσπαγε την απεργία των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α.; Γιατί δεν έκανε άραγε δημοψήφισμα πριν χαρίσει στους ιδιώτες την διαχείριση των απορριμμάτων (4 δις ευρώ) ;
Κι ας μας απαντήσει η Περιφερειακή Αρχή, φταίει ο οργανισμός :
- που για μήνες δεν λειτουργούν τα δημόσια ΚΤΕΟ, στέλνοντας «πελάτες» και εκατομμύρια ευρώ στα ιδιωτικά ΚΤΕΟ;
- που υπηρεσίες υπολειτουργούν λόγω υποστελέχωσης (φωτεινή σηματοδότηση, 3 Γέφυρες κλπ.);
- που υπηρεσίες δεν έχουν τα στοιχειώδη να λειτουργήσουν ή λειτουργούν με χορηγούς ιδιωτικές εταιρείες για καύσιμα υλικά, μέχρι και χαρτί τουαλέτας, ενώ κομπάζει για το οικονομικό πλεόνασμα στην περιφέρεια;
- που παραδίδονται αρμοδιότητες των Δ/νσεων Ανάπτυξης, Υγείας κ.α. σε ιδιώτες;
Ας αφήσει λοιπόν τους ελιγμούς, τα τεχνάσματα και το όψιμο ενδιαφέρον για τους εργαζόμενους. Εξάλλου αυτό το ενδιαφέρον και τις ανέξοδες υποσχέσεις, τις έζησαν οι συνάδελφοι, που βγήκαν στην διαθεσιμότητα (δηλώσεις ότι δεν θα φύγει κανείς ή ότι θα πληρώνει η Περιφέρεια την μισθολογική απώλεια (25%) κλπ).
Συνάδελφοι, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει στα πλαίσια του αστικού κράτους Οργανισμός, που να υπηρετεί τους εργαζόμενους και τις λαϊκές ανάγκες. Δεν μπορεί να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας μας, όπως δε διασφαλίστηκαν οι σχολικοί φύλακες, οι δημοτικοί αστυνόμοι, οι καθαρίστριες του Υπουργείου, το 75% των εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ (ο οργανισμός του έγινε μόλις 3 χρόνια πριν). Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ τοποθετηθήκαμε έτσι ακριβώς από την πρώτη στιγμή, χωρίς να λέμε, ότι αν είχαμε χρόνο και νομική συμβουλή θα μπορούσαμε να διαμορφώσουμε πρόταση Οργανισμού ή ότι πρέπει να υποχρεώσουμε το Υπουργείο να μην περνάνε από την έγκρισή του οι οργανισμοί των αυτοδιοικητικών φορέων, όπως ακούστηκε από τις άλλες παρατάξεις.
Όπως δεν μπορεί να υπάρξει καλός οργανισμός, έτσι δεν μπορεί να υπάρξει και καλή αξιολόγηση στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος, επειδή μέγιστη προτεραιότητα τους είναι να βγουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες αλώβητοι από την κρίση και να πληρώσουμε τα σπασμένα εμείς. Η αξιολόγησή τους υπηρετεί τις απολύσεις, υπηρετεί τους δικούς τους στόχους, το δικό τους κράτος.
Δεν είναι κεραυνός εν αιθρία το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση. Συζητιέται πάνω από ένα χρόνο, ότι θα γίνει εργαλείο απολύσεων. Όμως μέσα στο χρόνο αυτό το κίνημα παραμένει αποδεκατισμένο, με την πλειοψηφία των εργαζόμενων να απέχουν από τις συλλογικές διαδικασίες, να μη συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις, απαξιώνοντας τον οργανωμένο αγώνα.
Συνάδελφοι δε μπορούμε να διεκδικήσουμε και να αποκρούσουμε τίποτα χωρίς συλλογικούς αγώνες, που να χτυπάνε τη ρίζα του κακού, αυτό το εκμεταλλευτικό σύστημα και όχι το ένα ή το άλλο μείγμα διαχείρισης, με συσπείρωση στο Σύλλογο και συμμετοχή στις διαδικασίες του.
Καλούμε τους συναδέλφους να μην πάρει κανένας μέρος στο δημοψήφισμα αυτό, όποτε κι αν γίνει, κι ας θεωρούν κάποιοι ότι έχουν προτάσεις για το πως θα λειτουργήσουν καλύτερα οι Υπηρεσίες τους. Με την συλλογική ταξική μας δράση να απαντήσουμε στην πρόκληση και να ανατρέψουμε αυτή την βάρβαρη πολιτική. 17-2-2014