ΕΝΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ (οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤ/ΣΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ)

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

 

Η απόφαση της ΕΝΑΕ για κλείσιμο των υπηρεσιών των Νομαρχιών στις 29-4-2009 δεν εκφράζει το λαό και τους εργαζόμενους, ούτε βρίσκεται στο δρόμο διεκδίκησης λύσεων στα προβλήματά μας.

 

Δεν ξεχνάμε ότι με τη μέχρι τώρα στάση και πρακτική τους, Νομάρχες και ΕΝΑΕ

(ΝΔ- ΠΑΣΟΚ – ΣΥΝ), συμπλέοντας με τις κυβερνητικές επιλογές, δεν επέλυσαν ούτε και στήριξαν κανένα αίτημά μας (οικονομικό, ασφαλιστικό, θεσμικό).

Με τις επιλογές τους, τα προβλήματά μας οξύνθηκαν (εφαρμογή ελαστικών σχέσεων εργασίας, αποφάσεις για 24ωρη λειτουργία των υπηρεσιών, κατάργηση των μεταθέσεων, αυθαίρετες μετακινήσεις, «απαγόρευση» μετατάξεων, επιδοματική πολιτική-μισθολογικές ανισότητες, αναξιοκρατία, αυταρχισμός κ.τ.λ.).

Η όποια αναφορά τους στους εργαζόμενους των Ν.Α. είναι ψευδεπίγραφη, αφού και στο διεκδικητικό πλαίσιο, που προβάλλουν για την κινητοποίησή τους έχουν αφήσει απ’ έξω ουσιαστικά και σύγχρονα αιτήματα μας.

Λένε ότι ζητάνε στελέχωση των υπηρεσιών των ΝΑ και κρύβουν ότι ζητάνε αύξηση των εγκρίσεων για «απασχολήσιμους» εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας (συμβάσεις έργου, μερική απασχόληση, stage κ.τ.λ.).

Λένε ότι ζητάνε «επαρκή» χρηματοδότηση και κρύβουν ότι η απαίτησή τους αυτή συνδέεται με αντιλαϊκές προτάσεις για διατήρηση και ενίσχυση του ισχύοντος φορολογικού συστήματος. Κρύβουν ότι ζητάνε ενίσχυση της νομαρχιακής φορολογίας και κάθε είδους άλλης«τοπικής» φορολογίας και προστίμων. Αντί π.χ. να απαιτούν μαζί με το λαό κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης ζητάνε αύξηση των εσόδων τους από το ΦΠΑ (από ποσοστό 2% σε 4%) , αντί να ζητάνε κατάργηση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΤΑΚ) ζητάνε χορήγηση στις Ν.Α. του 30% από αυτό, κ.α..

Η θέση της ΕΝΑΕ για άμεση εφαρμογή της νέας Διοικητικής Δομής και του νέου Κώδικα Ν.Α. σηματοδοτούν την απαίτησή της για προχώρημα με γρηγορότερα βήματα των αντεργατικών και αντιλαϊκών στόχων, που εξυπηρετούνται από αυτά. Το πέρασμα αρμοδιοτήτων Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα οδηγήσει στην «κατηγοριοποίηση» των παρεχομένων υπηρεσιών, στην παραπέρα υποβάθμισή τους και σε αύξηση της «ανταποδοτικότητας».

Η δημιουργία διαφόρων εταιρειών (ανώνυμες, δήθεν κοινωφελείς εταιρείες, Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα κ.τ.λ.) και η εκχώρηση σε αυτές διαφόρων αρμοδιοτήτων – που τώρα αποτελούν «κρατικές» αρμοδιότητες, δηλ η παραπέρα άμεση ή έμμεση ιδιωτικοποίηση μέρους των σημερινών αρμοδιοτήτων των Νομαρχιών κινείται σε αντιλαϊκή κατεύθυνση.

Μέσα και από την απόφαση του πρόσφατου Συνεδρίου της ΕΝΑΕ οι Νομάρχες, που τα κόμματά τους αποδέχονται τη λογική της ΕΕ, της «ελεύθερης αγοράς», της ανταγωνιστικότητας και της περιφρούρησης των κερδών του κεφαλαίου, οδηγούν σήμερα στο όνομα της κρίσης τους εργαζόμενους σε περισσότερα βάρη.

 

Για όλα αυτά καταδικάζουμε έμπρακτα τις αντιλαϊκές πολιτικές είτε προέρχονται από την κυβέρνηση είτε προέρχονται από άλλους πολιτικοοικονομικούς φορείς, που κινούνται στην ίδια αντιλαϊκή ευρωενωσιακή στρατηγική και δεν συμπαρατασσόμαστε ούτε συμμετέχουμε στις επονομαζόμενες κινητοποιήσεις, που έχουν εξαγγείλει.

 

24-4-2009

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ