ΔΑΚΕ-Ν.Α. Συνάντηση ΟΣΥΝΑΕ με τον Υφυπουργό για τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ Μάρτιος 2010

 

 

      Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων

             ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

                       Τηλέφωνο: 6944 501075 FAX: 2313 319905

                           E-mail: dake.nomarxion@gmail.com

 

                                                                                              30 Μαρτίου 2010

 

Συνάντηση ΟΣΥΝΑΕ με τον Υφυπουργό για τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ

 

Με τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Ντόλιο συναντήθηκε διαπαραταξιακή αντιπροσωπεία της ΟΣΥΝΑΕ στις 29-3-2010. Το θέμα της συνάντησης ήταν ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ.

Η συνάντηση με τον Υφυπουργό και τον νομικό του σύμβουλο κ. Μαυρίκα που χειρίζεται το θέμα του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, έγινε με την μορφή της συζήτησης και των ερωταπαντήσεων, χωρίς να μας δοθεί κάποιο κείμενο ή κάποια έγγραφη εισήγηση που να διασφαλίζει αυτά που συζητήσαμε.

Ο Υφυπουργός τόνισε ότι καθώς είχε διατελέσει Νομάρχης, γνωρίζει καλά τα θέματα των υπαλλήλων των Ν.Α. τόσο τα θεσμικά, όσο και τα οικονομικά και ότι λόγω της οικονομικής συγκυρίας δεν είναι ο καταλληλότερος χρόνος για διεκδικήσεις επιδομάτων που θα συντελούσαν στην άρση των μισθολογικών ανισοτήτων.

Επίσης είπε ότι δεν θέλει να υπάρξουν αλλαγές στο εργασιακό μας καθεστώς, αλλά και ότι δεν του άρεσε η μη αποδοχή του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ από την μεριά μας, ενώ για την ομόφωνη αρνητική μας απόφαση είπε ότι είναι στον χώρο του μεταφυσικού.

Για το νομοσχέδιο είπε ότι θα δοθεί στην δημοσιότητα μετά το Πάσχα, θα ψηφισθεί μέσα στον Μάιο και ότι θα κάνει δεκτές όλες τις παρατηρήσεις που του θέσαμε στην πρώτη μας συνάντησή.

Η ενημέρωση, που έγινε από τον κ. Μαυρίκα, συνοψίζεται στα εξής:

  • Όλοι οι υπάλληλοι των σημερινών Ν.Α. θα μεταφερθούν στις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις με την σχέση εργασίας που έχουν σήμερα.

  • Εξαίρεση αποτελούν σε πρώτη φάση αρμοδιότητες και υπάλληλοι που υπηρετούν σε ορισμένα τμήματα της Πολεοδομίας (έκδοση οικοδομικών αδειών και τοπικές πολεοδομικές εφαρμογές) καθώς και σε τμήματα της Πρόνοιας και κάποιων της Υγείας όπως άδειες υγειονομικού ενδιαφέροντος ή αδειοδότηση εργαστηρίων και ιατρείων τοπικού ενδιαφέροντος. Αδειοδοτήσεις μεγάλων κλινικών υπερτοπικού ενδιαφέροντος θα παραμείνουν στις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις. Προϋπόθεση για τους υπαλλήλους που θα μεταταχθούν είναι να υπηρετούσαν την 1-1-2010 στα συγκεκριμένα τμήματα.

  • Οι υπάλληλοι αυτών των τμημάτων θα μεταφερθούν μόνο στους Δήμους που είναι πρωτεύουσες Νομών και όχι σε άλλους δήμους της αυτής Νομαρχίας (όπως είπε, θα αλλάξουν κτήριο και όχι πόλη) Επίσης η μετάταξη αφορά υπαλλήλους με ειδικότητες όπως μηχανικών, κοινωνικών λειτουργών, κοινωνιολόγων κλπ και όχι διοικητικούς, κλητήρες, τεχνικούς κλπ που υπηρετούν σε αυτά τα τμήματα. Η μόνη περίπτωση που είναι πιθανό να αφορά διοικητικούς υπαλλήλους είναι η περίπτωση που οι Δήμοι δηλώσουν ότι δεν διαθέτουν το απαιτούμενο προσωπικό ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες τους.

  • Οι μετατάξεις θα γίνουν σε εθελούσια βάση μέσα σε ένα τρίμηνο από την ψήφιση του νόμου και αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον θα ακολουθήσει ένα ακόμη τρίμηνο υποχρεωτικών μετατάξεων, έτσι ώστε στο τέλος του έτους να γνωρίζει ο καθένας που θα υπηρετεί από την 1-1-2011.

  • Εάν κάποιος υπάλληλος έχει μεγαλύτερες αποδοχές στην Νομαρχία από αυτές του Δήμου στον οποίο θα μεταταγεί, τότε τις διατηρεί ως προσωπική διαφορά, διαφορετικά ακολουθεί το μισθολόγιο του Δήμου.

  • Όλοι οι υπόλοιποι υπάλληλοι των Ν.Α. που θα πάνε στις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις θα διατηρήσουν το ίδιο καθεστώς που ισχύει σήμερα (μισθολογικό, ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό και εργασιακό) ενώ θα ισχύει ή υπαγωγή τους στον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα όπως ισχύει σήμερα. Δεν απέκλεισε όμως το γεγονός, αργότερα να υπάρξει ένας νέος Κώδικας για όλους τους εργαζόμενους της Αυτοδιοίκησης.

  • Τέλος είπε ότι θα υπάρξει ένα διετές χρονικό διάστημα όπου θα λειτουργήσει πρόγραμμα στήριξης των Δήμων και στην διάρκεια του θα μεταφερθούν σταδιακά αρμοδιότητες και άλλων τομέων των σημερινών Ν.Α. όπως της γεωργίας, της παιδείας, της υγείας κ.ά. μαζί με το προσωπικό τους. Η διαφορά είναι πως η επιλογή του προσωπικού σ΄ αυτήν την περίπτωση θα γίνει από το υπηρεσιακό συμβούλιο της (νέας) Κρατικής Περιφέρειας με κριτήρια όπως π.χ. η εντοπιότητα, η προϋπηρεσία κλπ.

Την άκαμπτη και αδιαπραγμάτευτη στάση που υπήρχε μέχρι σήμερα, φαίνεται να διαδέχεται μια αποδοχή των θέσεων μας. Έτσι μπορεί αρχικά να μην υπάρχει, (σύμφωνα πάντα με την προφορική μας ενημέρωση κατά την συνάντηση) μαζικό κύμα μετατάξεων στους Δήμους όπως διαφαινόταν, αλλά θα γίνει σε μεγάλο βαθμό στην διάρκεια της διετίας που θα ακολουθήσει.

Ουσιαστικά πάντως περιμένουμε να δοθεί στην δημοσιότητα το νομοσχέδιο τις επόμενες ημέρες, ώστε να δούμε ξεκάθαρα τι ακριβώς πρόκειται να γίνει και αν θα υπάρχει προσπάθεια αιφνιδιασμού η σκοτεινά σημεία.

 

                                                                       ΔΑΚΕ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ