Μετά το 4ο Συνέδριο …και πριν ο αλέκτωρ λαλήσει

 

11η Ανακοίνωση

Μετά το 4ο Συνέδριο …και πριν ο αλέκτωρ λαλήσει…

 

Πραγματοποιήθηκε τελικά, μετά από πολλές αναβολές, στις 22, 23 & 24 Μάρτη στην Αθήνα το 4ο Τακτικό Συνέδριο της ΟΣΥΝΑΕ.

Κύριο θέμα του Συνεδρίου, εκτός του διοικητικού-οικονομικού απολογισμού, ήταν η νέα διοικητική μεταρρύθμιση, με το σχέδιο «Καλλικράτης». Από την πλευρά μας έγινε προσπάθεια να δοθεί ένας σαφής πολιτικός τόνος, σ’ μια άνευρη και ανιαρή διαδικασία, κυρίως από την παρελκυστική-απαξιωτική-απολίτικη τακτική της ενοποιημένης τελικά ΠΑΣΚΕ, που δεν την ενδιέφερε ένας ουσιαστικός πολιτικός διάλογος, παρά ο έλεγχος των οργάνων.

Οι σ. της «Αριστερής Παρέμβασης» κατήγγειλαν την κυβερνητική επίθεση, την γραφειοκρατική-ρεφορμιστική γραμμή της ΑΔΕΔΥ, την πολιτική απραξία, τη συμβιβαστική, διαλυτική γραμμή της προηγούμενης διοίκησης (ΠΑΣΚΕ), ανέδειξαν την διασπαστική γραμμή του ΠΑΜΕ και την καιροσκοπική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, εστιάζοντας στα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων στις Ν. Α., στο θολό και αβέβαιο τοπίο της εργασιακής περιπλάνησης το οποίο θα προκαλέσει ο «Καλλικράτης», που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και απολύσεις για τις καταργούμενες οργανικές θέσεις και στην προβολή ενός αγωνιστικού δρόμου για την διεκδίκηση των.

Από την αρχή του Συνεδρίου, μοιράσαμε πλατιά τις δυο συνημμένες ανακοινώσεις, μια εκτεταμένη ανάλυση για το σχέδιο «Καλλικράτης» και μια Πρόταση Αγωνιστικής Συνεννόησης και Συντονισμού, με την οποία βάλαμε το ζήτημα της συγκρότησης και στο Συνέδριο ενός Ενιαίου Μετώπου Αντίστασης ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης-ΕΕ-ολιγαρχίας, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και στο σχέδιο «Καλλικράτης».

Οι μισοί σχεδόν Σύλλογοι, λόγω της αδράνειας ΑΔΕΔΥ-ΟΣΥΝΑΕ-ΔΣ, της απογοήτευσης και της μη ουσιαστικής συμμετοχής των υπαλλήλων, δεν είχαν εξοφλήσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς την ΟΣΥΝΑΕ, που ήθελε τα λεφτά όχι βέβαια για τη στήριξη απεργιακών αγώνων και κινητοποιήσεων, αλλά για να δώσει τις μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ στην ΑΔΕΔΥ και να νομιμοποιήσει έτσι τους αντιπροσώπους της. Τελικά η ΠΑΣΚΕ πριν την έναρξη των ψηφοφοριών, κατάφερε με διάφορες παρεμβάσεις, να λύσει το οικονομικό πρόβλημα των περισσοτέρων συλλόγων, έτσι ώστε ο μόνος Σύλλογος που δεν νομιμοποιήθηκε τελικά, ήταν αυτός της Ν. Α. Θεσπρωτίας, απ΄ όπου δεν είχαν έρθει οι 3 άλλοι αντιπρόσωποι, με αποτέλεσμα ο μόνος αντιπρόσωπος που είχε έρθει, ο σ. Π. Αλεξίου, να είναι και ο μόνος σύνεδρος που δεν μπόρεσε να είναι υποψήφιος και να ψηφίσει, που τοποθετήθηκε όμως σε όλα τα ζητήματα του Συνεδρίου, σαν εκπρόσωπος της «Αριστερής Παρέμβασης».

Από κυβερνητικής πλευράς το Συνέδριο υποβαθμίστηκε, αφού-όχι τυχαία-δεν παρέστη κανένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης, αλλά παρέλασαν αρκετοί εκπρόσωποι ΑΔΕΔΥ-ΕΝΑΕ-Νομάρχης Αθηνών-ΤΕΔΚΝΑ κλπ. και χαιρέτισαν ως εκπρόσωποι των κομμάτων, βουλευτές ΝΔ-ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ και εκπρόσωπος του Μ-Λ ΚΚΕ.

Το Συνέδριο καταψήφισε τον Διοικητικό Απολογισμό και υπερψήφισε τον Οικονομικό Απολογισμό και εξέδωσε δυο ψηφίσματα ομόφωνα, αφού την ΠΑΣΚΕ δεν την ενδιέφεραν οι αποφάσεις, που έχοντας τον απόλυτο έλεγχο της ΟΣΥΝΑΕ, ουσιαστικά θα τις αφήσει στα χαρτιά, όπως φάνηκε στη συνέχεια.

Το πρώτο ψήφισμα ήταν ένα καθαρό «Όχι στο Σχέδιο Καλλικράτης», χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, που ήταν Απόφαση της Γ. Σ. του Συλλόγου της Ν. Α. Κυκλάδων, που υποστηρίχτηκε από την «Αριστερή Παρέμβαση», την «Συσπείρωση Εργαζομένων» και το «Ενωτικό Αγωνιστικό Ψηφοδέλτιο». Το δεύτερο ήταν η Πολιτική Απόφαση ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και στο «Πρόγραμμα Σταθερότητας», πρόταση της «Αριστερής Παρέμβασης», που υποστηρίχτηκε και από την «Συσπείρωση Εργαζομένων».

Αντί λοιπόν το ΓΣ να συγκροτηθεί άμεσα σε σώμα και το νέο ΔΣ να σχεδιάσει το πρόγραμμα των επόμενων ενεργειών-κινητοποιήσεων, να επισκεφτεί σαν σώμα την ηγεσία του ΥΠΕΣΔΑ και να της επιδώσει τα ψηφίσματα του Συνεδρίου, επισκέφτηκαν τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Ντόλιο, μετά από δική του πρόσκληση. Από πλευράς Ομοσπονδίας συμμετείχαν 7 μέλη του νέου Γ. Σ., εκπρόσωποι από όλες τις παρατάξεις-εκτός από την δική μας, που ούτε καν ενημερώθηκε-και εκεί, αντί να απαιτήσουν σθεναρά την απόσυρση του σχεδίου, ουσιαστικά συζήτησαν με το σύμβουλο του υφυπουργού τα ζητήματα που θα προκύψουν από την εφαρμογή του.

 

  • Αυτό φαίνεται και από το ενημερωτικό σημείωμα του μέλους του ΓΣ, εκπροσώπου της Συσπείρωσης Γ.Τζαφέρη, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει : «ο Υφυπουργός τους είπε ότι έκανε δεκτές όλες τις παρατηρήσεις που του κάναμε στην προηγούμενη συνάντηση μας και θα πρέπει να του το αναγνωρίσουμε». (Άρα εμμέσως φαίνεται ότι η τότε συζήτηση αφορούσε παρατηρήσεις επί του σχεδίου) και «Βασικό σήμερα για τους εργαζόμενους στις Ν.Α. είναι να συγκροτηθεί άμεσα η νέα διοίκηση της Ομοσπονδίας, να μελετήσει το Νομοσχέδιο που θα δοθεί και να κρατήσει μια ενιαία στάση, υπερασπιζόμενη το σύνολο των δικαιωμάτων μας και εν’ όψη της τωρινής αλλαγής, αλλά και σε βάθος διετίας». (Δηλαδή απ΄ ότι φαίνεται η αλλαγή θεωρείται δεδομένη) και τέλος «Βέβαια καλό είναι να περιμένουμε να δούμε πρώτα το Νομοσχέδιο γιατί υπάρχουν πολλά ζητήματα τα οποία δεν θίχτηκαν και μπορεί να κρύβουν παγίδες». («Εδώ ο λύκος εμείς ψάχνουμε τον τορό του» και εμείς πρέπει να «μελετήσουμε», «να περιμένουμε να δούμε πρώτα» το νομοσχέδιο, γιατί «μπορεί να κρύβει παγίδες», λες και δεν είναι παγίδα ολόκληρο το σχέδιο).

 

Συνάδελφοι

Η κρισιμότητα της περιόδου, με την κλιμακούμενη επίθεση της κυβέρνησης, που αμφισβητεί την ίδια την ύπαρξή μας, επιβάλλει την επαγρύπνηση, την ετοιμότητα και τον συντονισμό των εργαζομένων στις Ν. Α. από τα κάτω, μέσα από τις Γ. Σ. και τους πρωτοβάθμιους συλλόγους, γιατί οι παγιωμένοι συσχετισμοί στην ΟΣΥΝΑΕ προσδιορίζουν «μια από τα ίδια». Δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες των εκπροσώπων της «Αριστερής Παρέμβασης» όπως χαρακτηριστικά εκφράστηκαν και στο Συνέδριο, για το αν-με μια τέτοια γραμμή- τελικά θα υπάρξει η ΟΣΥΝΑΕ, οι Σύλλογοί μας και 5ο Συνέδριο της ΟΣΥΝΑΕ.

12-4-2010 Αριστερή Παρέμβαση

 

 

Επικοινωνία : arpanae@hotmail.gr

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ