ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΟΣΥΑΠΕ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΠΕ

 

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

ΑΛΚΗ ΖΑΒΕΡΔΙΝΟΥ

ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.

ΣΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ 

ΕΝΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

ΑΘΗΝΑ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Κύριε Πρόεδρε της ΕΝ.Π.Ε., κύριοι Υπουργοί, κύριοι Βουλευτές, κυρία και κύριοι Αντιπεριφερειάρχες, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, χαιρετίζω το συνέδριό σας.

Δε μπορώ να προσπεράσω τη δολοφονική πράξη που ακούσαμε και γνωρίζουμε όλοι, από τα μορφώματα του φασισμού. Την ευθύνη όμως, είναι γνωστό ποιοι την έχουν. Μια πολιτεία η οποία πρέπει να πάρει τα μέτρα εκείνα ώστε να μην ξαναδούμε τέτοια φαινόμενα. Την καταγγέλλουμε λοιπόν.

Η παρουσία μου εδώ ως Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες, σε μια κρίσιμη εποχή που καταργούνται δικαιώματα εργαζομένων, απολύονται οι υπάλληλοι, εκποιείται η δημόσια περιουσία και ιδιωτικοποιούνται οι Δημόσιες Υπηρεσίες, δεν έχει άλλη θέση παρά να εκφράσει τη στήριξη των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Και πιο πολύ να τονιστεί ότι Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση χωρίς τους εργαζομένους δεν υπάρχει..

Όλοι μας σ’ αυτή την αίθουσα γνωρίζουμε το λεγόμενο “Καλλικράτη”. Ο τότε λαλίστατος Υπουργός κ. Ραγκούσης, δήλωνε και αυτός ότι ο νόμος αυτός είναι για το καλό του κράτους. Έτσι τον όριζε. Εμείς τότε λέγαμε σαν εργαζόμενοι «όχι» στον “Καλλικράτη” και μάλιστα με πολλά επιχειρήματα.

Σήμερα έχουμε 3 χρόνια και βλέπουμε ένα χάος. Οι Περιφερειακές Αρχές δηλώνουν παντού ότι το πρόβλημα είναι το κεντρικό κράτος, είναι η κεντρική Διοίκηση. Είμαστε σίγουροι ότι ο “Καλλικράτης” θα είναι το εργαλείο για να εξυπηρετηθούν τα σχέδια της κυβερνητικής πολιτικής και αυτό συμβαίνει και σήμερα.

Ιστορικά θέλω να τονίσω ότι η Αυτοδιοίκηση Β’ βαθμού επιχειρεί να λειτουργήσει σχεδόν από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους και κάποια στιγμή θεσμοθετείται συνταγματικά. Όμως σήμερα, η συνταγματική αυτοτέλεια δεν τηρείται. Το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών και όλη η κυβέρνηση ασκούν την πολιτική κηδεμονία στις Περιφέρειες.

Όμως οι Περιφερειακές Αρχές τι είναι; Δεν είναι αιρετές; Γιατί εφαρμόζουν τις εντολές της κυβέρνησης; Μιας κυβέρνησης που εκτελεί με τη σειρά της τις εντολές της τρόικας και της παρέας τους και με το παραμικρό ακούμε από τις Περιφερειακές Αρχές «δυστυχώς αυτό το λέει ο νόμος, δυστυχώς ο νόμος πέρασε».

Δε θέλουμε μια ισχυρή Περιφέρεια όπως λέει το κεντρικό σύνθημα; Η σημερινή εικόνα της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης εξελίσσεται σε μια καθαρά γραφειοκρατική υπόθεση. Για μια απλή απόφαση της Διοίκησης προς τον πολίτη, πρέπει να φύγουν μέχρι να βγουν 5 υπογραφές και να ταξιδέψουν από κάθε Περιφερειακή Ενότητα, είτε είναι νησιωτική, είτε είναι ηπειρωτική, για να μπει η πολυπόθητη υπογραφή.

Το προσωπικό όπως γνωρίζετε, δεν επαρκεί. Παντού υπάρχουν ελλείψεις. Το σκεπτικό για μετακινήσεις από Περιφερειακή Ενότητα σε Περιφερειακή Ενότητα, είναι λάθος. Μας βρίσκει απέναντι. Δε μπορούν οι εργαζόμενοι να σηκώσουν άλλα βάρη.

Είχαμε πολλές διαθεσιμότητες, έρχονται απολύσεις από το νέο έτος. Οι νέοι Οργανισμοί αυτό που επιχειρείται σήμερα και είναι κρυμμένο στα συρτάρια, έχει ως σκοπό τη μείωση των οργανικών θέσεων, την εκποίηση υπηρεσιών και γενικά το ξεπούλημα των θεσμών.

Η προσφορά των Υπηρεσιών είναι κοινωνικό αγαθό, δε μπορεί να κοστολογείται. Η Περιφερειακή Αρχή δεν είναι εταιρεία να λειτουργήσουμε με αριθμούς. Δυστυχώς έχουμε απαξίωση αρμοδιοτήτων επειδή υπήρχε κόστος μεγάλο. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί ο περιοδικός τεχνικός έλεγχος οχημάτων σε όλη τη χώρα. Αυτή τη στιγμή, ελάχιστες Περιφερειακές Ενότητες έχουν αρμοδιότητα και εφαρμογή του περιοδικού τεχνικού ελέγχου.

Η αξιολόγηση των δομών δε μπορεί να γίνει με γνώμονα τη μείωση των θέσεων εργασίας. Στη χώρα μας, ως Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, έχουμε τους λιγότερους υπαλλήλους. Πλέον όλοι έχουν καταλάβει ότι η λάσπη που έπεσε εναντίον των υπαλλήλων ήταν ένα μεγάλο ψέμα, μια καθαρή συκοφαντία.

Καμία αλλαγή δε μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή των εργαζομένων. Δε μπορεί εκ των έσω να πραγματοποιηθεί καμία αλλαγή. Οι πόροι στην Αυτοδιοίκηση έχουν λιγοστέψει. Τελειώνοντας το ΕΣΠΑ, ίσως τελειώσει και η Αυτοδιοίκηση. Και αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Οι μισθοί των υπαλλήλων, έστω με το μεσοπρόθεσμο, θα πληρώνονται μέχρι και το 2015. Και μετά τι θα γίνει;

Αυτά τα πολύ λίγα ήθελα να πω. Χτες έληξε η 48ωρη απεργία των δημοσίων υπαλλήλων της χώρας. Είμαστε σε μια διαρκή κινητοποίηση. Ενωμένοι μπορούμε να νικήσουμε. Δε μας χωρίζει τίποτα.

Ζητούμε και διεκδικούμε:

  • Καμία απόλυση.
  • Καμία διαθεσιμότητα.
  • Ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής.

                    Καλή συνέχεια στις εργασίες του συνεδρίου σας. Ευχαριστώ.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ