ΣΤΕ – ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ Π.Α.ΜΕ. ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

 ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Από τις αρχές του 2016 ξεκίνησαν να εφαρμόζονται στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας οι διαδικασίες της ηλεκτρονικής υπογραφής και διακίνησης εγγράφων. Η όλη διαδικασία διαφημίστηκε μάλιστα αρκετά από την περιφερειακή διοίκηση ως κάτι πρωτοπόρο, καινοτόμο στο χώρο της τοπικής διοίκησης που μειώνει τη γραφειοκρατία, το χρόνο διεκπεραίωσης των υποθέσεων, εξοικονομεί πόρους και προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες.

Είναι όμως έτσι τελικά, έπειτα και από την εμπειρία αρκετών μηνών εφαρμογής στην πράξη;

Εξετάζοντάς το από τη σκοπιά των εργαζομένων που κλήθηκαν να τα εφαρμόσουν και του λαού της περιφέρειας που περιμένει να εξυπηρετηθεί και όχι μένοντας στη αρχική διθυραμβική εικόνα που έδιναν τα δελτία τύπου και οι δηλώσεις του Περιφερειάρχη… σημειώνουμε τα παρακάτω.

Η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών πληροφορικής κι επικοινωνιών στη δημόσια και τοπική διοίκηση είναι αναγκαία κι επιβεβλημένη. Και για τους εργαζομένους που κάνει τη δουλειά τους ευκολότερη και πιο παραγωγική, και για τη λαϊκή οικογένεια που μπορεί και πρέπει να απολαμβάνει ποιοτικότερες και φτηνότερες υπηρεσίες. Μόνο που πρέπει να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις για να γίνει κάτι τέτοιο πράξη.

Απαιτείται καταρτισμένο στις νέες τεχνολογίες προσωπικό, με συνεχή επιμόρφωσή του σε όλες τις νέες εξελίξεις, με ευθύνη κι έξοδα του φορέα. Στην ΠΣΕ σήμερα, σχεδόν το μισό προσωπικό είναι μεγάλης ηλικίας, διορισμένο πριν την εισαγωγή των υπολογιστών στο δημόσιο. Δε γνωρίζει βασικά πράγματα στο χειρισμό υπολογιστή και των εφαρμογών του -βδίχως να είναι δικιά του ευθύνηβ- και παρόλα αυτά καλείται να χρησιμοποιήσει προχωρημένες εφαρμογές πληροφορικής. Αποτέλεσμα είναι, είτε να αυξάνει ο χρόνος διεκπεραίωσης των υποθέσεων που χρεώνονται αυτοί οι υπάλληλοι, είτε να φορτώνονται με επιπλέον δουλειά άλλοι, νεώτεροι υπάλληλοι με γνώσεις υπολογιστών. Και οι περισσότεροι συνάδελφοι τελικά, να θεωρούν την εισαγωγή αυτών των νέων εργαλείων ως αρνητική εξέλιξη στη δουλειά τους, χρονοβόρα, αναποτελεσματική, που  αυξάνει την γραφειοκρατία.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δεν έχει οργανώσει ποτέ ένα πρόγραμμα κατάρτισης των υπαλλήλων της πάνω στις βασικές δεξιότητες χρήσης υπολογιστή. Δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ για την εκπαίδευσή τους μέχρι τώρα. Οι όποιες προσπάθειες γίνονται από τους υπαλλήλους της Πληροφορικής είναι αποσπασματικές, καθώς δεν είναι εκπαιδευτικοί οι ίδιοι και βασίζονται στο φιλότιμο των εργαζομένων της Περιφέρειας.

Απαιτούνται επίσης σύγχρονες υλικοτεχνικές υποδομές, διαρκώς αναβαθμιζόμενες που να ακολουθούν την εξέλιξη της τεχνολογίας. Με αυτό εννοούμε καινούργιους υπολογιστές και περιφερειακά (εκτυπωτές κλπ) για όλους τους εργαζομένους, γρήγορο ίντερνετ σε όλα τα κτίρια της Περιφέρειας με σύγχρονα δίκτυα υπολογιστών. Όταν οι περισσότεροι υπολογιστές της Περιφέρειας είναι σχεδόν δεκαετίας, παρωχημένης τεχνολογίας, με λειτουργικά συστήματα που δεν παρέχουν πλέον κανένα επίπεδο ασφάλειας δεδομένων κι εμφανίζουν συνέχεια βλάβες, τότε και η απλή διαδικασία της ψηφιακής υπογραφής καταντάει βάσανο για τον εργαζόμενο και απαιτεί πολύ υπομονή για να ολοκληρωθεί.

Κι ενώ όλα αυτά επισημαίνονται διαρκώς από τις υπηρεσίες και τους εργαζομένους στην περιφερειακή διοίκηση, ποια είναι η απάντησή της στην πράξη; Ακόμα και αυτή την προμήθεια των 200 καινούριων υπολογιστών –ανανέωση του 1/3 του εξοπλισμού της Περιφέρειας- που μας είχε τάξει από το 2015 και θα πραγματοποιούταν μέσα στο 2016, μαθαίνουμε τώρα πως μετατίθεται για το 2017. Χρονιά με ακόμα πιο μειωμένο προϋπολογισμό από φέτος και πέρυσι για λειτουργικές δαπάνες…

Αξίζει εδώ να επισημάνουμε δυο πράγματα για το πληροφοριακό σύστημα που επιλέχθηκε για την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων. Δεν πρόκειται για κάποιο απ’ την αρχή σχεδιασμένο και υλοποιημένο σύστημα για ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων προσαρμοσμένο στις ανάγκες της ΠΣΕ, παρά αποτελεί επέκταση του υπάρχοντος συστήματος ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου. «Χτίζεται» σταδιακά, μέρα με τη μέρα από τον προμηθευτή, πάνω στις παρατηρήσεις, τις απαιτήσεις και τις δυσλειτουργίες που διαπιστώνουν κατά τη χρήση του οι εργαζόμενοι της Περιφέρειας!!! Στήθηκε δε στα γρήγορα, «στο πόδι», στα τέλη του 2015, δίχως την απαραίτητη εκπαίδευση των χρηστών, δίχως επαρκή δοκιμαστική περίοδο λειτουργίας και δίχως να δοθεί στους εργαζομένους να καταλάβουν τι εξυπηρετεί και που τους βοηθάει στη δουλειά τους.

Τέλος, για να έχουν αντίκρισμα τα προηγούμενα, απαιτείται παν’ απ’ όλα η επαρκής στελέχωση της Περιφέρειας με νέες προσλήψεις κατάλληλα ειδικευμένου προσωπικού, ώστε οι υπηρεσίες να μπορούν να ανταποκριθούν πλήρως σε όλο το εύρος των αρμοδιοτήτων τους. Μόνο έτσι οι νέες τεχνολογίες τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής θα αξιοποιηθούν προς όφελος της κάλυψης των αναγκών του λαού της Στερεάς Ελλάδας. Αλλιώς θα μείνουν μόνο τα δελτία τύπου, ‘φύκια για μεταξωτές κορδέλες’ που λέει κι ο λαός μας.

Σεπτέμβρης 2016

 

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ