ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ – ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

   Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δ/νση: Λ. Συγγρού 80-88, 7ος όροφος

email: osyape@otenet.gr

www.osyape.gr

τηλ. προέδρου: 6932442294 – τηλ. γραμματέα: 6977432661

Αθήνα, 9 /12/2016

Αριθμ. Πρωτ.: 127

 

ΠΡΟΣ

1.    Περιφερειάρχες

2.    ΕΝΠΕ

 

Για την οργανωτική διάρθρωση – συγκρότηση των Οικονομικών Υπηρεσιών των Περιφερειών

 

Γνωρίζουμε όλοι, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) στις Οικονομικές Υπηρεσίες των δημόσιων φορέων και ανάμεσά τους και στις Περιφέρειες, σύμφωνα με τους νόμους 4270/2014, 4337/2015 και των σχετικών Αποφάσεων.

Η Ομοσπονδία μας έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή της με το υπ’ αριθμ. 34/12-7-2016 έγγραφό της σε αυτή την διαδικασία, γιατί επί της ουσίας δρομολογείται «κατάργηση» του όποιου ελέγχου των οικονομικών των φορέων της γενικής κυβέρνησης, αφού αυτός που θα αποφασίζει για την εκτέλεση μιας δαπάνης, ο «διατάκτης», θα ελέγχει και την ορθότητα της απόφασης και της εκτέλεσής της, δια μέσω των υφισταμένων του!!! Δηλαδή προβλέπεται οι διοικητικά υφιστάμενοι να ελέγχουν την προϊσταμένη αρχή τους, οι υπάλληλοι των οικονομικών υπηρεσιών της Περιφέρειας τον Περιφερειάρχη!!!

Ταυτόχρονα είχαμε επισημάνει ότι με αυτές τις διαδικασίες οι συνάδελφοί μας των Οικονομικών Υπηρεσιών κινδυνεύουν να «φορτωθούν» με ευθύνες – αστικές, ποινικές – και καταλογιστούς, ενώ θα είναι «ο τελευταίος τροχός της αμάξης» των σχετικών αποφάσεων και ενεργειών.

Σήμερα λίγες μέρες πριν την μεταφορά της αρμοδιότητας αυτής (από 1-1-2017) βρισκόμαστε ως εργαζόμενοι μπροστά και σε άλλο μεγάλο πρόβλημα, αυτό της οργανωτικής διάρθρωσης των υπηρεσιών αυτών.

Με το άρθρο 58 «Τροποποίηση διατάξεων των άρθρων 24, 25, 66, 69Γ και 69Δ του Ν. 4270/2014» του ν. 4438/2016 προβλέπεται ότι «Για την εφαρμογή των διατάξεων…, όσον αφορά τους Ο.Τ.Α. εφαρμόζονται οι οικείες περί οργάνωσης υπηρεσιών και τροποποίησης οργανισμών διατάξεις».

Έτσι όλες οι Περιφέρειες προχωρούν εσπευσμένα σε τροποποιήσεις των Οργανισμών Εσωτερικής  Λειτουργίας τους, προκειμένου να «υποδεχτούν» την μεταφορά των αρμοδιοτήτων των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ).

Τροποποιήσεις που σε όλες τις Περιφέρειες πατάνε σε ένα κοινό παρονομαστή, αυτό της τραγικής υποστελέχωσης των υπηρεσιών μας. Βέβαια η κάθε Περιφερειακή Αρχή έχει το δικαίωμα να αντιμετωπίσει όπως θέλει το οργανωτικό ζήτημα…, όλες όμως συγκλίνουν απ’ ότι φαίνεται στο να συγκεντρώσουν – αν είναι δυνατόν – όλες τις αρμοδιότητες στην έδρα της Περιφέρειας.

Σε αυτή την κατεύθυνση καταργούνται Τμήματα και Διευθύνσεις (πχ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κατάργησαν το Τμήμα Ταμειακής Διαχείρησης και συγκεντρώσανε στην έδρα, από κάθε ΠΕ την αρμοδιότητα της μισθοδοσίας) και διαχέονται πληροφορίες ότι θα μεταφερθούν υπάλληλοι σε άλλη Περιφερειακή Ενότητα (άλλο νομό κλπ)!!!

Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι θα σταθούμε απέναντι σε κάθε αυθαίρετη «μετακίνηση» υπαλλήλου, ανεξάρτητα του πως αυτή «ντύνεται» και πως παρουσιάζεται.

Δεν θα επιτρέψουμε να καταστρατηγηθούν δικαιώματα των εργαζομένων, να ξεσπιτωθούν, να αναγκαστούν να δεχτούν την «μετακίνησή τους» σε άλλες περιοχές, προκειμένου να κρατήσουν τη δουλειά τους. Ακόμα και η προτεινόμενη από μερικούς Περιφερειάρχες ως «λύση», της εκτός έδρας μετακίνησης στην έδρα, μερικές μέρες της βδομάδας  είναι απαράδεκτη και ανοίγει το δρόμο στο χρόνιο αίτημά τους  να «μετακινούν» όποτε θέλουν, όπου θέλουν και για όσο θέλουν τους «υπαλλήλους τους».

Είμαστε αντίθετοι, ανεξάρτητα εάν σήμερα βρίσκονται κάποιοι συνάδελφοι, που «προθυμοποιούνται» και «συμφωνούν» με τέτοιες λύσεις.

Εξάλλου ακόμα και με τα σχετικά άρθρα του του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007) δεν έχετε δικαίωμα να «μετακινείτε» υπαλλήλους σε άλλη περιοχή (Περιφερειακή Ενότητα, Δήμο κλπ), χωρίς αίτησή τους και χωρίς απόφαση Υπηρεσιακού Συμβουλίου.

Απαιτούμε να σεβαστείτε την προσωπική, οικογενειακή ζωή των συναδέλφων και τα δικαιώματά τους και να μην προχωρήσετε σε καμιά «αυθαίρετη» μετακίνηση ούτε ενός εργαζόμενου.

 

Κοιν/ση

Υπουργείο Εσωτερικών

α. Γραφείο Υπουργού

β. Δ/νση Προσωπικού Τ.Α.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                     Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ          ΑΝΔΡΕΑΔΕΛΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ