ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΟΣΥΑΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΟΣΥΑΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ

 

Συνάδελφοι, συναδέφισσες

Σφίγγω το χέρι στα Διοικητικά Συμβούλια των πρωτοβάθμιων Συλλόγων – μελών της Ομοσπονδίας μας, που κινητοποίηθηκαν, που έβαλαν στη πρώτη γραμμή του αγώνα και της διεκδίκησης αιτήματα, που ταλανίζουν χρόνια τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ β΄βαθμού.

Η συντονισμένη προσπάθεια όλων όσων πιστεύουν ουσιαστικά στη συλλογική δράση, όλων όσων θεωρούν το συνδικαλιστικό κίνημα εργαλείο στα χέρια των εργαζομένων μπορεί να φέρνει αποτελέσματα.

Στο ψηφισθέν πλέον νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) – Ρυθμίσεις σχετικές με την οργάνωση, τη λειτουργία, τα οικονομικά και το προσωπικό των Ο.Τ.Α. – Ευρωπαϊκοί Όμιλοι κλπ» περιλήφθηκαν άρθρα, που μπορούν να δώσουν κάποιες «ανάσες» στους συναδέλφους και κουράγιο σε όλους μας για να συνεχίσουμε.

  • Με το άρθρο 32 θα μπορούν να παρέχονται με Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ως κίνητρα διαμονής σε νησιωτικές περιοχές στους υπαλλήλους των ΟΤΑ β΄βαθμού η δωρεάν σίτιση, κατάλυμα διαμονής κλπ.

  • Με το άρθρο 87 δίνεται η δυνατότητα σε συναδέλφους μας, που εργάζονται με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου μερικής απασχόλησης, να ζητήσουν από τα Περιφερειακά Συμβούλια την αύξηση του ωραρίου εργασίας τους (έως τις 8 ώρες).

  • Με το άρθρο 97 για τα «Μέσα Ατομικής Προστασίας εργαζομένων Ο.Τ.Α.» επεκτάθηκε η χορήγησή τους και στους εργαζόμενους των ΟΤΑ β’ βαθμού. Παραμένει σε ισχύ το αίτημά μας να επεκταθεί το νομικό πλαίσιο στο σύνολο των ειδικοτήτων, που εμείς θεωρούμε ότι εργάζονται σε ανθυγιεινές εργασίες.

  • Με το άρθρο 98 επεκτάθηκε η δυνατότητα χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και στους ΟΤΑ β’ βαθμού. Αν και περιλήφθηκαν εργαζόμενοι στην καθαριότητα εσωτερικών χώρων, οδηγοί κλπ παραμένει το αίτημά μας για να συμπεριληφθούν κι άλλες ειδικότητες, καθώς και η απαίτησή μας από τις Περιφερειακές Αρχές να πάψουν να «βάζουν τρικλοποδιές» και να εντάξουν όλους τους εργαζόμενους στις ειδικότητες που εργάζονται κι όχι «στις πλησιέστερες» γενικά, όπως προέβλεπαν τα ΠΔ των Οργανισμών των Περιφερειών.

  • Με το άρθρο 99 επεκτάθηκε η «Άρση των δυσμενών συνεπειών από τη διαθεσιμότητα» και στους εργαζόμενους των ΟΤΑ β΄βαθμού που μετατάχτηκαν κάνοντας χρήση όλων των νόμων της ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας (δηλ. ν. 4223/2013 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει).

  • Με το άρθρο 102 ικανοποιήθηκε το αίτημά μας για νομική στήριξη των συναδέλφων μας και κατά την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, για τη σύνταξη υπομνημάτων και γραπτών εξηγήσεων, πριν δηλαδή ασκηθεί ποινική δίωξη, διαδικασία που αφορά τις περισσότερες των περιπτώσεων, που χρειαζόμαστε νομική στήριξη.

  • Με το άρθρο 167 έγινε αποδεκτή η τροπολογία που είχαμε καταθέσει για την κάλυψη από τις Περιφερειακές Αρχές των κατασκηνωτικών εξόδων των παιδιών μας. Παραμένει η απαίτησή μας να καλύπτονται τα παιδιά μας και σε Παιδικούς Σταθμούς και σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης.

Δεν καταφέραμε να αποτρέψουμε την ψήφιση του άρθρου 91 που δίνει τη δυνατότητα στις Περιφερειακές Αρχές σε νησιωτικές περιοχές να «φορτώνουν» σε υπαλλήλους τους αντικείμενα και άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων, χωρίς την συναίνεσή τους.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ (26-7-2017) και αναμένουμε να πάρουν σάρκα και οστά τα όποια θετικά περιλαμβάνονται, που είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι αποτελούν την συνέχεια καλά διατυπωθέντων προτάσεων. Καμιά πρόταση από μόνη της δεν δίνει λύση. Απαιτεί συνεχή και συντονισμένη διεκδίκηση, ξεκάθαρο μέτωπο με κάθε αντεργατική πολιτική.

Δεν σταματάμε, ούτε συμβιβαζόμαστε με τα όποια αρνητικά πέρασαν.

Ξέρουμε ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, για να αντιμετωπίσουμε συνολικά την επίθεση στα εργασιακά μας ζητήματα, για να κερδίσουμε μια σειρά αιτημάτων, που έχουμε διατυπώσει.

Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να κερδίσουμε σταθερή δουλειά για όλους, μισθό, ζωή και δικαιώματα όπως χρειαζόμαστε, κι όπως δικαιούμαστε σύμφωνα με τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Βασική προϋπόθεση είναι να έχουμε σταθερά γυρισμένη την πλάτη σε όσους με τις πράξεις τους ή και με την απραξία τους λένε ότι «τίποτα δεν γίνεται» ή ότι «οι αγώνες είναι αναποτελεσματικοί», σε όσους ψάχνουν προσχήματα για να δικαιολογήσουν τον δικό τους συμβιβασμό και τη μοιρολατρία με την ισοπέδωση της ζωής του λαού και των εργαζομένων, σε όσους μικροπολιτικά ψάχνουν άλλοθι για να ακυρώσουν κάθε θετική προσπάθεια, που γίνεται.

 

Οι αγώνες μας συνεχίζονται με κριτήριο τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες.

 

Το δίκιο μας το κερδίζουμε στο δρόμο του αγώνα.

 

27-7-2017

Πανουτσάκου Βέτα

Πρόεδρος ΟΣΥΑΠΕ

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ