Άμεση λήψη μέτρων βιοασφάλειας στις κτηνοτροφικές μονάδες της Π.Ε. Λέσβου λόγω ευλογιάς

Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δ/νση: Λ. Συγγρού 80-88, 7ος όροφος

email: osyape@otenet.gr

www.osyape.gr

τηλ. προέδρου: 6932442294 – τηλ. γραμματέα: 6977432661

Αθήνα 10 /11/2017

Αριθμ. Πρωτ.:117

 

Προς

1.Υπουργείο Εσωτερικών

2.Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

3.ΕΝΠΕ

4.Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου

 

Άμεση λήψη μέτρων βιοασφάλειας στις κτηνοτροφικές μονάδες της Π.Ε. Λέσβου

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες

 

 Μεγάλη αναστάτωση και σοβαρά προβλήματα έχουν προκληθεί με την επανεμφάνιση στα αμνοερίφια της Λέσβου της ζωονόσου της Ευλογιάς. Οι επιπτώσεις στους κτηνοτρόφους και την τοπική κοινωνία γενικότερα, της οποίας πυλώνα αποτελεί η κτηνοτροφία είναι μεγάλες.

Το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 45 μέρες, με κλείσιμο σφαγείων και απαγόρευση διακίνησης γαλακτοκομικών προϊόντων και σφαγίων αμνοεριφίων, κατάσταση που δημιουργεί συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στους κτηνοτρόφους.

Την ίδια ώρα η Κτηνιατρική Υπηρεσία του νησιού αποδεκατισμένη από επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό (από 13 κτηνιάτρους που προβλέπει ο Οργανισμός διαθέτει μόνο 4!!!) προσπαθεί να σηκώσει το βάρος της κρίσιμης κατάστασης, σε συνεργασία με κτηνιάτρους του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που κατέφθασαν στο νησί μαζί με τους ιδιώτες, που θα προσληφθούν για “έκτακτες ανάγκες”. Καλούνται να εξορμήσουν στην ύπαιθρο και σε όλες τις κτηνοτροφικές μονάδες για να ελέγξουν όλα τα ζώα και να επιληφθούν και να επιθεωρήσουν όλες τις διαδικασίες θανάτωσης και υγειονομικής ταφής των μολυσμένων κοπαδιών, παρά τα μεγάλα δυσεπίλυτα προβλήματα, που σχετίζονται με τα θέματα αυτά και για τα οποία έχουμε και στο παρελθόν αναφερθεί.

Αξιοσημείωτο είναι ότι παρά τα συνεχή κρούσματα ευλογιάς στο νησί τα τελευταία χρόνια και παρά τις προειδοποιήσεις και υποδείξεις από τις 20/2/2017 των αρμόδιων υπηρεσιών για αύξηση της επιτήρησης, κανένα απολύτως μέτρο δεν πάρθηκε για την ουσιαστική προφύλαξη από τη νόσο, αδιαφορώντας ουσιαστικά Κυβέρνηση και Περιφερειακή Αρχή για την “εγκληματική” για τη δημόσια υγεία και την κτηνοτροφία, υποστελέχωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών σε προσωπικό αλλά και τις υπόλοιπες ελλείψεις σε υλικοτεχνικές υποδομές, καύσιμα για τα αυτοκίνητα κλπ.

Είναι δική τους πολιτική ευθύνη η ανεπάρκεια των υπηρεσιών όσον αφορά την αυστηρή επιτήρηση στις διακινήσεις ζώων, τους συχνότερους επιτόπιους ελέγχους στις κτηνοτροφικές μονάδες, τη δυνατότητα άμεσης και αποτελεσματικής αντίδρασης σε εμφάνιση κρούσματος επιδημίας. Είναι υπεύθυνοι για τις τραγικές ελλείψεις σε υπηρεσίες, που βρίσκονται στα σύνορα της χώρας, με ότι αυτό συνεπάγεται στη μετάδοση των ζωονόσων από την γειτονική χώρα.

Διεκδικούμε άμεσα:

-Άμεση ενίσχυση των κτηνιατρικών υπηρεσιών του νησιού με κτηνιατρικό και άλλο βοηθητικό -διοικητικό προσωπικό, και εξοπλισμό, αύξηση ημερών εκτός έδρας για εντατικούς ελέγχους στις μονάδες και στα σημεία υγιειονομικής ταφής. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

-Λήψη επιπλέον μέτρων βιοασφάλειας στις κτηνοτροφικές μονάδες, ενημέρωση εκπαίδευση κτηνοτρόφων για αποφυγή της παραπέρα – όσο είναι εφικτό- μετάδοσης νόσου.

-Καμμιά καθυστέρηση στις αποζημιώσεις των παραγωγών σε ζωικό κεφάλαιο και παραγωγή, για την άμεση αναπλήρωση του χαμένου ζωικού κεφαλαίου. Έκτακτη επιδότηση των κτηνοτρόφων των προσβεβλημένων περιοχών για αγορά ζωοτροφών, καθώς και για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. Κατάργηση των νέων και παλιών νόμων για τη ληστρική φορολογία των φτωχών αγροτών-κτηνοτρόφων.

 

Κοιν/ση:

1.Περιφερειάρχες

2.Κόμματα Βουλής (πλην ΧΑ)

3.Σύλλογοι-μέλη μας

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                     Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ          ΑΝΔΡΕΑΔΕΛΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ