ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΟΣΥΑΠΕ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ

Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δ/νση: Λ. Συγγρού 80-88, 7ος όροφος
email: osyape@otenet.gr
www.osyape.gr
τηλ. προέδρου: 6932442294 – τηλ. γραμματέα: 6977504710

 

Αθήνα 1 /3/2021
Αριθμ. Πρωτ.: 71

 

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΟΣΥΑΠΕ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ

 

Κατά την ακρόαση φορέων για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων: «Εκσυγχρονισμός, Απλοποίηση και Αναμόρφωση του Ρυθμιστικού πλαισίου των Δημόσιων Συμβάσεων, Ειδικότερες Ρυθμίσεις Προμηθειών στους τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας και άλλες διατάξεις για την Ανάπτυξη και τις Υποδομές» .Με τον νόμο για τις Δημόσιες Συμβάσεις και τις τροποποιήσεις, που προωθείτε με το παρόν νομοσχέδιο, αποδεικνύεται καθαρά ότι η υπονόμευση του ρόλου των δημοσίων υπηρεσιών και η απαξίωση του επιστημονικού τους δυναμικού πάει χέρι – χέρι με την ενίσχυση του
ρόλου των επιχειρηματικών ομίλων σε όλη τη σφαίρα της οικονομίας, συμβαδίζει με τη μεγαλύτερη διείσδυσή τους στις δημόσιες λειτουργίες.
Ταυτίζοντας το «δημόσιο συμφέρον» με την αποκλειστική στήριξη στις ανάγκες των επιχειρηματιών, προσπαθείτε να βάλετε τάξη στην αναρχία                  και στους ανταγωνισμούς τους, τάξη που δεν μπήκε ούτε με τον 4412/16, ούτε με τις 404 τροποποιήσεις του, ούτε βέβαια θα μπει και με αυτό το νομοθέτημα.

Γνωρίζουμε ότι το ποιες και πόσες αρμοδιότητες επιλέγει η κάθε κυβέρνηση να εκχωρήσει σε ιδιωτικούς φορείς σχετίζεται με την φάση της οικονομίας,  με το ποια κρατικά στηρίγματα χρειάζεται να τους δοθούν για να στηριχτεί η κερδοφορία τους, προκειμένου να μεγαλώσει η περιβόητη πίτα,                    που ποτέ όμως δεν τρώνε οι εργαζόμενοι ή τρώνε τα ψίχουλα….

Στη σημερινή φάση της εξελισσόμενης καπιταλιστικής κρίσης στο έδαφος της πανδημίας και προκειμένου να διοχετευθεί γρήγορα,                                  σίγουρο χρήμα στους μεγαλοεπιχειρηματίες προχωράτε παραπέρα την εκχώρηση αρμοδιοτήτων, δημιουργείτε κι άλλα Μητρώα
πιστοποιημένων φορέων για να τους δίνετε νομιμοφάνεια στην εκτέλεση των δημόσιων λειτουργιών.
Είναι ξεκάθαρο ότι δεν ανέχεστε να υπάρχουν «υπάλληλοι», μηχανικοί και τεχνικοί που μπορεί να φρενάρουν τις μεγαλοκατασκευαστικές γιατί κάνουν ουσιαστική επίβλεψη και πραγματικές επιμετρήσεις, υπάλληλοι που ως επιβλέποντες αναδεικνύουν τις τεράστιες καθυστερήσεις των περισσότερων αναδόχων, που διαφωνούν με τις αναιτιολόγητες παρατάσεις, με τις αυθαίρετες τροποποιήσεις των συμβάσεων κλπ.
Για εμάς είναι αναμενόμενες οι επιλογές σας γιατί όλο το φάσμα των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων του δημοσίου το θεωρείτε και το αντιμετωπίζετε ως στοιχείο γραφειοκρατίας, γιατί τα ΣΔΙΤ, οι παραχωρήσεις, οι εκχωρήσεις αρμοδιοτήτων και τα Μητρώα πιστοποιημένων φορέων αποτελούν συστατικά στοιχεία της πολιτικής της ΕΕ και όσων πορεύονται με τις επιλογές της.
Παίρνετε λοιπόν τα μέτρα σας, μπροστά στα δις του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, που θέλετε όπως λέτε να «απορροφηθούν»…
Δεν μας λέτε βέβαια πόσα από αυτά τα δις θα πάνε σε έργα για υποδομές που χρειάζεται ο λαός και πόσα θα πάνε σε «πράσινες» κ.α. μπίζνες.                    Γιατί στη λογική της απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων είναι οι παραχωρήσεις και τα διόδια, τα ΣΔΙΤ και οι εγγυημένες
αποδόσεις. Στην ίδια λογική ήταν τα διάσπαρτα «κουφάρια» επιχειρήσεων, όπως και η τηλεκατάρτηση των πληττόμενων από τον covid-19                επιστημόνων-ελεύθερωνεπαγγελματιών πέρυσι…
Θεωρούμε προσχηματική την αιτιολόγηση που κάνετε για τις καθυστερήσεις των έργων ενοχοποιώντας γι αυτές τις δημόσιες υπηρεσίες και τους δημόσιους υπαλλήλους. Θα αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το ποια έργα ιεραρχείτε και πως «χαϊδεύετε»τις κατασκευαστικές εταιρείες…  Το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο στην Κεφαλονιά πριν 7 χρόνια χτυπήθηκε από το σεισμό και χρειάστηκαν επισκευές. Η σύμβαση για το έργο υπογράφηκε πέντε χρόνια μετά τον σεισμό, η ανάδοχος εταιρεία έχει κριθεί έκπτωτη δυο φορές επειδή εγκατέλειψε το έργο και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αποδέχτηκε και τις δύο φορές τις ενστάσεις της αναδόχου εταιρείας, κατά της Απόφασης της Διευθύνουσας Υπηρεσίας της Π.Ε. Κεφαλονιάς, μετά από τις κατά πλειοψηφία γνωμοδοτήσεις του Τεχνικού Συμβουλίου του Υπουργείου. Τα παραπάνω είναι αποκαλυπτικά της στάσης της κυβέρνησης και του υπουργού Υποδομών που επιβράβευσε την τακτική της εταιρείας, υιοθετώντας τις δικαιολογίες της, σε ένα έργο μάλιστα που έχει
σχέση με την υγεία και την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ίδια προσχηματικές είναι και οι αναφορές στις καθυστερήσεις που σημειώνονται σε ΟΤΑ μικρών και νησιωτικών Δήμων που δεν διαθέτουν τεχνική επάρκεια, γιατί ούτε εσείς, ούτε οι προηγούμενες κυβερνήσεις πήρατε τα αναγκαία μέτρα για να την αποκτήσουν. Γιατί τεχνική επάρκεια δεν αποκτιέται χωρίς προσλήψεις τεχνικών υπαλλήλων όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, χωρίς εξοπλισμό, μέσα και πόρους ακόμα και για τα απλά τακαθημερινά,        χωρίς διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων. Και αυτά τα προβλήματα δεν τα λύσατε ούτε στους μικρούς ΟΤΑ, ούτε συνολικά. Πόσες προσλήψειςκάνατε; Ούτε μετρημένες στα δάχτυλα. Πόσα έγγραφα έχουμε κάνει στα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που σχετίζονται με τις μετακινήσεις των υπαλλήλων στα νησιά και αλλού; Λύθηκαν; Όχι. Τα λύνετε τώρα; Όχι.
Για άλλη μια φορά αξιοποιείτε τα προβλήματα, που με ευθύνη των κυβερνήσεων δημιουργήθηκαν για να προχωρήσετε παραπέρα ως ώριμο φρούτο            κι ως μονόδρομο μάλιστα, την πολιτική σας, αφήνοντας άλυτα υπαρκτά ζητήματα που ταλανίζουν τις τεχνικές υπηρεσίες, ακόμα κι αυτά που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη ζωή του λαού, όπως το ζήτημα με τον καθαρισμό των ρεμάτων, που αντιμετωπίζεται ως «υπηρεσία» κι όχι ως
έργο, που αντιμετωπίζεται δηλ. ως υπηρεσία καθαρισμού εσωτερικών χώρων και επομένως δεν απαιτείται επίβλεψη, μελετημένη προσαρμογή εργασιών σε κάθε ρέμα, αντιμετώπιση των ιδιαιτεροτήτων κλπ.
Διαφωνούμε και καταγγέλλουμε την επιλογή της ιδιωτικοποίησης της επίβλεψης, του «Γιάννης κερνάει – Γιάννης πίνει» για κάθε κατασκευαστική  εταιρεία με τους δικούς της επιβλέποντες, τις δικές της επιμετρήσεις κλπ.
Τι αφήνετε στις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες ; Μόνο τις ευθύνες – ποινικές και αστικές. Ευθύνες αν και θα έχουν δεμένα τα χέρια…
Διαφωνούμε να απεμπολεί το αρμόδιο υπουργείο υποδομών την ευθύνη λειτουργίας και υποστήριξης του Ενιαίου Συστήματος Τεχνικών Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Δημοσίων Έργων.
Διαφωνούμε με την επέκταση των ορίων των αναθέσεων και τις λεγόμενες απλοποιήσεις των διαδικασιών, δεδομένου ότι οι υπάλληλοι των οικονομικών υπηρεσιών όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης και ιδιαίτερα των ΟΤΑ βιώνουν τις παρεμβάσεις των αιρετών και τα τεκταινόμενα εν καιρώ πανδημίας.
Διαφωνούμε με την απαξίωση ενός έμπειρου επιστημονικού δυναμικού, που υπάρχει στις δημόσιες τεχνικές υπηρεσίες και που θα μπορούσε πολλά να συνεισφέρει σε όλη τη διαδικασία των τεχνικών έργων.
Διαφωνούμε με το νομοσχέδιο, επαναλαμβάνοντας ότι και δεν λύνετε υπαρκτά προβλήματα στελέχωσης και εξοπλισμού των υπηρεσιών, κι ότι βαδίζετε σε αντίθετη κατεύθυνση από την ανάγκη για ύπαρξη δημόσιου φορέα μελετών, κατασκευών και συντήρησης.

 

Για το Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                   Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ                                            ΤΖΑΚΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ