ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 18 ΦΛΕΒΑΡΗ ΓΙΑ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟ ΕΠΙΔΟΜΑ

   Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δ/νση: Λ. Συγγρού 80-88, 7ος όροφος

email: osyape@otenet.gr

www.osyape.gr

τηλ. προέδρου: 6932442294 – τηλ. γραμματέα: 6977504710

 

Αθήνα   13 /2/2022

Αριθμ. Πρωτ.: 27

 

Όχι στην περικοπή του επιδόματος επικίνδυνης & ανθυγιεινής εργασίας

Όχι στην απένταξη δικαιούχων

Ένταξη όλων των εργαζομένων που εργάζονται σε ανθυγιεινές εργασίες

 

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022, ΩΡΑ 7:00 – 11.00

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ με το πόρισμα της Διυπουργικής Επιτροπής, προχωράει σε περικοπές και απεντάξεις από το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε χιλιάδες εργαζόμενους. Ταυτόχρονα δεν ικανοποιεί τα αιτήματά μας για ένταξη στους δικαιούχους όλων των εργαζομένων που ανήκουν σε ειδικότητες και εργασίες, σύμφωνα με τα υπομνήματα που καταθέσαμε (υπ’ αριθμ. 62/21-5-2018, 67/25-5-2018, 190/30-11-2020) και στα οποία υπήρχε πλήρης επιχειρηματολογία.

Από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών προκύπτει ότι μηδενίζεται το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε 15.300 δημοσίους υπαλλήλους που το λαμβάνουν σήμερα. Στις Περιφέρειες ο αριθμός όσων απεντάσσονται είναι 358. Ο πραγματικός όμως αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, δεδομένου ότι η Επιτροπή δεν έχει καμία αναφορά στους πίνακες βαθμολόγησης στους δικαιούχους δεκάδων ειδικοτήτων εργαζομένων στις Περιφέρειες, οι οποίοι σήμερα λαμβάνουν το επίδομα με «βεβαιώσεις» των προϊσταμένων τους.

Αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι :

  • Απουσιάζουν παντελώς από τον πίνακα βαθμολόγησης των Περιφερειών οι ειδικότητες που σχετίζονται με τις εργασίες που είναι αναγκαίες για να εκτελεστούν οι αρμοδιότητες για το οδικό δίκτυο, δηλ. για τους δρόμους ευθύνης των Περιφερειών. Εκτός από τους εργάτες ασφαλτόστρωσης, οι οποίοι μάλιστα έχουν βαθμολογηθεί πολύ χαμηλά, σε αντίθεση από εργάτες ασφαλτόστρωσης άλλων φορέων, λες και υπάρχει πολλών ειδών ασφαλτόστρωση, απουσιάζουν από τον πίνακα βαθμολόγησης οι ειδικότητες που σχετίζονται με την σήμανση των δρόμων, την φωτεινή σηματοδότηση, τον ηλεκτροφωτισμό και τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις των δρόμων, την κατασκευή και συντήρηση του πρασίνου των δρόμων, την καθαριότητα των νησίδων των δρόμων, την καθαριότητα των υπόγειων διαβάσεων, την αποκομιδή απορριμμάτων κλπ.
  • Απουσιάζουν παντελώς από τον πίνακα βαθμολόγησης οι ειδικότητες που σχετίζονται με τις εργασίες που είναι αναγκαίες για να εκτελεστούν οι αρμοδιότητες για την συντήρηση, φύτευση, καθαριότητα και την γενικότερη διαχείριση των Πάρκων και Αλσών, που «ανήκουν» στις Περιφέρειες, αλλά και του πράσινου των νησίδων των οδικών αξόνων κλπ.
  • Απεντάσσονται από τους σημερινούς δικαιούχους των Περιφερειών οι καθαριστές εσωτερικών χώρων, οι τεχνικοί, οι ηλεκτροτεχνίτες, οι επισκέπτες –τριες, οι νοσηλευτές-τριες, οι απολυμαντές κλπ.
  • Εκτός από τους εργαζόμενους στις παραπάνω αρμοδιότητες και ειδικότητες δεν εντάσσονται στους δικαιούχους και οι εργαζόμενοι στον τεχνικό έλεγχο οχημάτων (ΚΤΕΟ κλπ), οι εργαζόμενοι στην Πολιτική Προστασία, οι μηχανικοί ΠΕ – ΤΕ και εργοδηγοί στα τεχνικά έργα κ.α., οι χειριστές στην Πλωτή Γέφυρα διαύλου Λευκάδας, οι γεωπόνοι, οι τεχνολόγοι γεωπονίας, οι εργάτες και τεχνίτες ψεκασμού, οι Ελεγκτές των Τμημάτων Εμπορίου, των Λαϊκών Αγορών και Περιβάλλοντος, οι οδοντίατροι, οι κοινωνικοί λειτουργοί και κοινωνικοί σύμβουλοι, οι οδηγοί, αρκετές ειδικότητες από τα κτηνιατρικά συνεργεία, βοηθητικό προσωπικό, νοσοκόμοι ζώων, κλπ.
  • Δεν υπάρχει βαθμολόγηση της ανθυγιεινότητας συγκεκριμένων χώρων, ούτε πρόβλεψη για χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος σε εργαζόμενους που εκτελούν ανθυγιεινές εργασίες, χωρίς να κατέχουν την συγκεκριμένη ειδικότητα.
  • Δεν υπάρχει αναφορά εάν θα λαμβάνουν το ανθυγιεινό επίδομα και οι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας που ανήκουν σε ειδικότητες δικαιούχων.

 

Συνάδελφοι

Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία, μιας και το πλαίσιο λειτουργίας της Επιτροπής και το πόρισμά της είχε ενταχθεί με τον ν. 4354/2015 στα μνημονιακά δημοσιονομικά δεδομένα, φέρνει δηλαδή την σφραγίδα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, των αντεργατικών μνημονιακών υποχρεώσεων, των ευρωενωσιακών πρακτικών και της «αξιολόγησης» της οικονομίας.

 

Γι αυτό η βαθμολογία, που έβαλαν στις διάφορες ειδικότητες εργαζομένων τόσο των δημοσίων υπαλλήλων όσο και όσων εργάζονται σε ΝΠΙΔ και πληρώνονται με το λεγόμενο «ενιαίο» μισθολόγιο (ν.4354/2015) είναι προσαρμοσμένη στο να αφήνει «ουδέτερο» δημοσιονομικό αποτύπωμα!!!

Γι αυτό η Επιτροπή προσπάθησε να «χωρέσει» τους δικαιούχους του ανθυγιεινού επιδόματος στα συγκεκριμένα δημοσιονομικά δεδομένα των 175 εκ. ευρώ, δηλαδή της δοσμένης δαπάνης του 2015.

 

Γι’ αυτό σε χιλιάδες εργαζόμενους βάζουν χαμηλή βαθμολογία και τους πετάνε έξω από τους δικαιούχους του ανθυγιεινού.

Ταυτόχρονα δεν μπορεί να κρυφτούν οι τεράστιες ευθύνες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων για τις Μελέτες Επαγγελματικού Κινδύνου που λείπουν, για την ανύπαρκτη καταγραφή των επαγγελματικών ασθενειών και των εργατικών ατυχημάτων, για τα ελλιπή ΜΑΠ κλπ, στοιχεία που και η ίδια η Επιτροπή ομολογεί ότι δεν έχει για να βασίσει την γνωμοδότησή της!!!

Απαιτούμε:

  • Καμιά περικοπή ανθυγιεινού επιδόματος, για κανέναν κλάδο, για κανέναν εργαζόμενο.
  • Κανένας εργαζόμενος να μην απενταχθεί. Καμιά υποβάθμιση σε κατηγορία. Καμιά μείωση μισθού.
  • Να ενταχθούν στους δικαιούχους του επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας όλοι οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, που εργάζονται σε ανθυγιεινές εργασίες και χώρους, σύμφωνα με τα υπομνήματά μας (υπ’ αριθμ. 62/21-5-2018, 67/25-5-2018, 190/30-11-2020).
  • Να αυξηθούν τα χορηγούμενα επιδόματα. Δεν δεχόμαστε οι μισθοί, τα μεροκάματα και οι συντάξεις να μπαίνουν στη μέγγενη των δημοσιονομικών δεδομένων και της «αντοχής» της οικονομίας, που αντέχει μόνο τα κέρδη και τα προνόμια των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Να γίνουν προσλήψεις γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας. Να γίνουν Μελέτες Επαγγελματικού Κινδύνου για κάθε θέση και χώρο εργασίας. Να χορηγούνται σε όλους τους εργαζόμενους τα ΜΑΠ, που χρειάζονται.

Καλούμε όλους τους πρωτοβάθμιους Συλλόγους να πάρουν πρωτοβουλίες, να ενημερώσουν και να οργανώσουν τον αγώνα και τις παρεμβάσεις τους, προκειμένου αγωνιστικά να διεκδικηθούν αποτελεσματικά όλα τα παραπάνω αιτήματα.

Δυναμικά και μαζικά να συμμετέχουν στη Στάση Εργασίας

την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022, από ώρα 7:00 έως 11.00

και στις κατά τόπους συγκεντρώσεις.

 

Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα γίνει στις 9.00 πμ στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Πανεπιστημίου 37).

 ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                 Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ                                               ΤΖΑΚΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ