Κάλεσμα για τη Γενική Απεργία στις 6 Απρίλη

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, στα δυόμιση χρόνια διακυβέρνησης της χώρας, στοχοποιεί του εργαζόμενους στο Δημόσιο, συρρικνώνει το κοινωνικό κράτος, ιδιωτικοποιεί νευραλγικούς τομείς του δημοσίου τομέα και συνολικά με τη νεοφιλελεύθερη, πελατειακή και παρασιτική της πολιτική οδηγεί στην όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων προς όφελος των ολίγων και ισχυρών, οδηγεί στην φτωχοποίηση του λαού εν μέσω ακρίβειας και αλλεπάλληλων κρίσεων.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη θεσμοθέτησε τον εργασιακό μεσαίωνα με τον περίφημο αντεργατικό/αντισυνδικαλιστικό νόμο Χατζηδάκη, ξεπούλησε τη ΔΕΗ, ιδιωτικοποίησε την Κοινωνική Ασφάλιση και προχωρεί σήμερα στην πρόσληψη ημετέρων, των λεγόμενων «golden boys» με τις προκλητικές και υπέρογκες αμοιβές (4.500 έως 8.000 ευρώ) σε θέσεις διευθυντών και γενικών διευθυντών του ΕΦΚΑ. Με τον τρόπο αυτό παρακάμπτει το Σύνταγμα, τις αξιοκρατικές διαδικασίες του ΑΣΕΠ και αλώνει τη δημόσια διοίκηση. Αυτά ήταν μόνο η αρχή, καθώς σήμερα ιδιωτικοποιεί και εφαρμόζει την ίδια πελατειακή και παρασιτική πολιτική στον ΟΑΕΔ. Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη-Πρωτοψάλτη εισάγει δυσανάλογες κυρώσεις για τους ανέργους, καταργεί τους νόμιμα εκλεγμένους εκπροσώπους των εργαζομένων και διορίζει κυβερνητικά golden boys, καταργεί τους αντιπροέδρους των κοινωνικών εταίρων και εκποιεί περιουσιακά στοιχεία του Οργανισμού.

Παράλληλα, διαπιστώνονται σήμερα οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, καθώς η εμμονική και ιδεοληπτική της στάση να μη στηρίξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με τη δημιουργία ΜΕΘ και αύξηση της χρηματοδότησης οδήγησε, με την απροκάλυπτη παραδοχή του ΕΟΔΥ ότι 16.519 ανθρώπινες ζωές χάθηκαν καθώς δεν υπήρχαν ΜΕΘ και υποδομές.

Όλα τα παραπάνω γίνονται μέσα σ’ ένα ζοφερό και ασφυκτικό πλαίσιο για όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα λόγω της παρατετάμενης ακρίβειας στα βασικά αγαθά, στα καύσιμα και στην ενέργεια. Ταυτόχρονα, Ο πληθωρισμός ενδέχεται να φτάσει σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, το 11%, που σημαίνει ότι θα μεταφραστεί και σε αντίστοιχη ποσοστιαία μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, όμως, δεν κάνει απολύτως τίποτα στην κατεύθυνση της αύξησης των μισθών των εργαζόμενων και στις πολιτικές εκείνες που θα οδηγήσουν στη μείωση των τιμών, όπως μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και ΦΠΑ. Αντιθέτως, ο ίδιος ο πρωθυπουργός δίνει χώρο και προστατεύει στην πράξη την αισχροκέρδεια των ιδιωτικών παρόχων ενέργειας.

Τέλος, αυτή η κυβέρνηση, δυστυχώς, εργαλειοποιεί ακόμη και τον τραγικό πόλεμο στην Ουκρανία από τη ρώσικη εισβολή, αφενός για να μεταθέσει τις δικές της ευθύνες στην ακρίβεια και στην απομείωση των μισθών των εργαζομένων, και αφετέρου για να συνεχίσει την αντεργατική και νεοφιλελεύθερη πολιτική της.

Ως Ενωτική Αγωνιστική Εκκίνηση καλούμε όλες/ους του εργαζόμενες/ους να πούμε ΩΣ ΕΔΩ.

Ως εδώ με την πολιτική της στοχοποίησης των εργαζομένων, την ιδιωτικοποίηση των δομών του κοινωνικού κράτους, την άλωση της δημόσιας διοίκησης με τα golden boys, με τη συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων, με την ακρίβεια και τους μισθούς πείνας. Είναι η ώρα να πούμε όλοι μαζί ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ και όλοι μαζί να διεκδικήσουμε:

1.Οικονομικά:

-Αυξήσεις στους μισθούς μας, άμεσα, τουλάχιστον ίσες με την αύξηση του ΑΕΠ και του πληθωρισμού
-Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης
-Ξεπάγωμα της διετίας 2016 – 17
-Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ
-Επαναφορά 13ου– 14ου μισθού
-Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του.

2.Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία. Μείωση του αριθμού των μαθητών στο 1:15. Όχι στις απολύσεις και στις αναστολές εργασίας του προσωπικού.

3.Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21) για τα εργασιακά, καθώς και κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση.

4.Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά.

5.Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων οργανισμών και φορέων.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΑ ΑΠΕΡΓΙΑΚΑ ΣΥΛΛΑΛΤΗΡΙΑ
ΣΤΙΣ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ