ΓΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

   Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δ/νση: Λ. Συγγρού 80-88, 7ος όροφος

email: info@osyape.gr

www.osyape.gr

τηλ. προέδρου: 6932442294 – τηλ. γραμματέα: 6932442150

 

                                            Αθήνα   7 /11/2022

                                            Αριθμ. Πρωτ.: 181

 

Εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο

Εκεί που μας χρωστάγανε, μας παίρνουν και το βόδι

 

Η απάντηση της κυβέρνησης, απέναντι στις πολιτικές της επιλογές, που σαν αποτέλεσμα έχουν την αύξηση του ενεργειακού κόστους, είναι η επικοινωνιακή διαχείριση και η μετατόπιση του προβλήματος για την εξοικονόμηση ενέργειας του δημοσίου, στους ίδιους τους φορείς.

Το μεγαλύτερο μέρος των υπηρεσιών στεγάζονται σε κτίρια απαρχαιωμένα, ακατάλληλα για εργασιακούς χώρους, χωρίς πολλές φορές να διαθέτουν οικοδομικές άδειες, πιστοποιητικά πυρασφάλειας, κεντρικά συστήματα θέρμανσης – ψύξης, σκίαστρα κλπ.

Από το 2008 με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1122 Β’) είχαν οριστεί τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά μέχρι σήμερα τίποτα ή σχεδόν τίποτα ουσιαστικό δεν έχει υλοποιηθεί στις δημόσιες υπηρεσίες που στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιρίων (όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση κτιρίων, αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης – ψύξης – αερισμού , συστημάτων φωτισμού χώρων και αυτοματισμού).

Δεκατέσσερα χρόνια μετά, η κυβέρνηση της ΝΔ σε συνέχεια των πολιτικών που ακολουθήθηκαν (απολιγνιτοποίηση, Χρηματιστήριο Ενέργειας, εμπόριο ρύπων, πολιτική της «πράσινης μετάβασης κλπ) που στόχευαν στην αύξηση των υπερκερδών των ενεργειακών κ.λπ. ομίλων,  θεωρεί πως με μία νέα  Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 3424/Β΄/2022), θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα του αυξημένου κόστους της ενέργειας για τη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών.

Με την νέα όμως αυτή ΚΥΑ θέτει ως στόχο την μείωση της κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας τουλάχιστον κατά 10 % σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, με ότι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό στις δομές υγείας στα σχολεία, στις ανελαστικές λειτουργίες του κράτους και στις καθημερινές συνθήκες εργασίας των συναδέλφων, και με δεδομένη την υποστελέχωση των υπηρεσιών απαιτεί επιπλέον του Ενεργειακού Υπεύθυνου και Διοικητικό Υπεύθυνο, στον οποίο χρεώνει με ένα μεγάλο όγκο εξειδικευμένης εργασίας, παράλληλα με τα κύρια καθήκοντά του.

Ταυτόχρονα εφαρμόζοντας την λογική «με το καρότο και το μαστίγιο» υπόσχεται οικονομική επιβράβευση σε όσους επιτύχουν τους στόχους που έχουν τεθεί και εξόντωση σε όσους δεν τα καταφέρουν μέσω της αναστολής των προσλήψεων και του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας

Η κυβέρνηση της ΝΔ αντί να απολογείται για τα αποτελέσματα των πολιτικών που εφαρμόζει, σε συνέχεια προηγούμενων πολιτικών, που έχουν ως αποτέλεσμα την υποστελέχωση του δημόσιου τομέα, την υποβάθμιση των δημόσιων δομών και την τεράστια  αύξηση του ενεργειακού κόστους, που οδηγεί το λαό σε παρατεταμένη «βαρυχειμωνιά», εφαρμόζει εκδικητικές πολιτικές που στοχεύουν όχι στη λύση του προβλήματος αλλά στην ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση του δημόσιου τομέα.

Η εξοικονόμηση ενέργειας δεν γίνεται με διοικητικές πράξεις αλλά με πολιτική βούληση, μακροχρόνιο προγραμματισμό δράσεις και έργα:

  • Με όλες τις επιλογές που απαιτούνται για τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα με γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.
  • Με εφαρμογή όλων των δράσεων που απαιτούνται για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων που στεγάζονται οι δημόσιες υπηρεσίες και την ανέγερση νέων, σύγχρονων, ενεργειακά αυτόνομων κτιρίων.

Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει την μετατόπιση των ευθυνών της σε υπαλλήλους και τις απειλές που έχουν σχέση με τις προσλήψεις του προσωπικού, που χρόνια ακούμε αλλά ποτέ δεν βλέπουμε.

Π.Α

  1. Υπουργείο Εσωτερικών

ypourgos@ypes.gov.gr

gramatia@ypes.gr

  1. ΕΝΠΕ

info@enpe.gr

  1. Περιφερειάρχες

 

 

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

                 Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                             Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ                                                       ΣΤΑΜΚΟΠΟΥΛΟΥ ΝΑΤΑΣΑ

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ