ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΜΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΩΝ ΟΤΑ

 Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δ/νση: Λ. Συγγρού 80-88, 7ος όροφος

email: info@osyape.gr

www.osyape.gr

τηλ. προέδρου: 6932442294 – τηλ. γραμματέα: 6932442150

Αθήνα 16 /9/2023

Αριθμ. Πρωτ.: 167

Προς

Υπουργό Εσωτερικών

κ. Θεόδωρο Λιβάνιο

Θέμα: ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΜΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΩΝ ΟΤΑ

 

κε Υπουργέ

Ζητάμε να συμπεριλάβετε σε ένα από τα νομοσχέδια που θα καταθέσετε στη Βουλή, την παρακάτω τροπολογία στην ισχύουσα ρύθμιση του άρθρου 11 του ν. 4915/2022 (ΦΕΚ 63/Α/24-3-2022) για τους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, ως δείγμα στήριξης ιδιαίτερα ηθικής στους εργαζόμενους, που διώκονται «από τρίτους» κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

 

Η ισχύουσα ρύθμιση (άρθρο 52 παρ.1 Ν.4674/2020) στην οποία εμπίπτουν οι υπάλληλοι των Περιφερειών για την νομική τους στήριξη έχει ως αποτέλεσμα να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, να πληρώνουν οι ίδιοι για την νομική τους υποστήριξη για υπηρεσιακές υποθέσεις για τις οποίες δεν υφίσταται καταγγελία εκ μέρους οποιασδήποτε δημόσιας υπηρεσίας ή ανεξάρτητης αρχής, ή ΟΤΑ και να περιμένουν πολλές φορές αρκετά χρόνια για να τους καταβληθούν οι συγκεκριμένες δαπάνες.

Έτσι όταν οι υπάλληλοι βρίσκονται ενώπιον των δικαστηρίων ή των δικαστικών αρχών, σε περίπτωση διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης ή άσκησης ποινικής δίωξης εις βάρος τους, για αδικήματα που τους αποδίδεται ότι διέπραξαν κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους, δεν προπληρώνονται για τον δικηγόρο που επιλέγουν.

Δεδομένου ότι :

  • Το φαινόμενο των ποινικών διώξεων σε ορισμένες ιδιαίτερα υπηρεσίες πχ τεχνικές για επιτήρηση δρόμων κ.α. έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, παρότι οι αιτίες των περισσότερων προβλημάτων οφείλονται στην υποχρηματοδότηση, την τραγική υποστελέχωση και την παντελή έλλειψη εξοπλισμού και μέσων.
  • Αυτές οι διώξεις των υπαλλήλων απαιτούν εξειδικευμένη νομική γνώση & εμπειρία και οι υπάλληλοι πρέπει να στηρίζονται για τα ζητήματα αυτά και οικονομικά και ηθικά,

προτείνεται η συμπλήρωση της ρύθμισης του άρθρου 11 του ν. 4915/2022  (ΦΕΚ 63/Α/24-3-2022), που ισχύει για τους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να ισχύει και για τους υπαλλήλους των ΟΤΑ.

 

Η ισχύουσα ρύθμιση του άρθρου 11 του ν. 4915/2022 (ΦΕΚ 63/Α/24-3-2022) για τους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει ως εξής:

 

Άρθρο 11

Νομική υποστήριξη αιρετών τοπικής αυτοδιοίκησης

  1. Οι Ο.Τ.Α. υποχρεούνται να παρέχουν νομική υποστήριξη στα αιρετά τους όργανα ενώπιον των δικαστηρίων ή των δικαστικών αρχών, σε περίπτωση διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης ή άσκησης ποινικής δίωξης σε βάρος τους για αδικήματα που τους αποδίδεται ότι διέπραξαν κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους. Η ανωτέρω νομική υποστήριξη δεν παρέχεται, σε περίπτωση ποινικής δίωξης ύστερα από καταγγελία εκ μέρους δημόσιας υπηρεσίας ή ανεξάρτητης διοικητικής αρχής.
  2. Η νομική υποστήριξη αφορά είτε στη νομική εκπροσώπηση των αιρετών από πληρεξούσιο δικηγόρο που συμβάλλεται για τον ανωτέρω σκοπό με τους Ο.Τ.Α., ανά υπόθεση, είτε στη νομική εκπροσώπηση των αιρετών διά ή μετά πληρεξούσιου δικηγόρου της επιλογής τους.
  3. Η νομική υποστήριξη των αιρετών παρέχεται, μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου, εισήγηση του δικηγόρου ή νομικού συμβούλου που υπηρετεί στον οικείο Ο.Τ.Α. και απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής. Αν δεν υπηρετεί δικηγόρος με πάγια έμμισθη εντολή, η εισήγηση γίνεται με ανάθεση σε δικηγόρο από την οικεία Οικονομική Επιτροπή. Σε περίπτωση θετικής απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής, ο Ο.Τ.Α. καταβάλλει τα έξοδα στα οποία υποβάλλονται οι αιρετοί κατά την προκαταρκτική διαδικασία ή με την ιδιότητα του κατηγορουμένου. Σε περίπτωση απορριπτικής απόφασης της οικονομικής επιτροπής, τα ως άνω έξοδα καταβάλλονται, εφόσον για τις ποινικές υποθέσεις: α) εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση, με την οποία τα ως άνω πρόσωπα κηρύσσονται αθώα ή απαλλάσσονται των κατηγοριών, ή τελεσίδικο βούλευμα δικαστικού συμβουλίου, με το οποίο παύει οριστικά η ποινική δίωξη εναντίον τους ή β) τίθεται η υπόθεση στο αρχείο. Εάν οι αιρετοί καταδικασθούν αμετάκλητα, υποχρεούνται να επιστρέψουν στον φορέα τις ως άνω δαπάνες.
  4. Στις περιπτώσεις εφαρμογής του παρόντος, τα έξοδα βαρύνουν τον προϋπολογισμό του οικείου φορέα. Το αιτούμενο ποσό δεν δύναται να υπερβαίνει το τριπλάσιο του ποσού αναφοράς κάθε διαδικαστικής πράξης ή παρεχόμενης υπηρεσίας, όπως προσδιορίζεται στους πίνακες αμοιβών του Κώδικα περί Δικηγόρων (ν. 4194/2013, Α’ 208). Η καταβολή των ανωτέρω δαπανών γίνεται, εφόσον προσκομισθούν τα νόμιμα παραστατικά.
  5. Οι διατάξεις του παρόντος εφαρμόζονται, υπό την προϋπόθεση ότι η προκαλούμενη δαπάνη έχει προβλεφθεί στους προϋπολογισμούς των οικείων φορέων.
  6. Η νομική υποστήριξη προς τους αιρετούς των Ο.Τ.Α. παρέχεται και κατόπιν της απώλειας του αξιώματός τους λόγω της καθ’ οιονδήποτε τρόπο περάτωσης της θητείας τους στον οικείο Ο.Τ.Α., για αδικήματα που τους αποδίδεται ότι διέπραξαν κατά τον χρόνο αυτής και κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους.

 

Η προτεινόμενη ρύθμιση  με τις σχετικές προσθήκες διαμορφώνεται ως εξής:

 

«Νομική υποστήριξη αιρετών και των υπαλλήλων τοπικής αυτοδιοίκησης

  1. Οι Ο.Τ.Α. υποχρεούνται να παρέχουν νομική υποστήριξη στα αιρετά τους όργανα και στους μόνιμους και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλους που υπηρετούν στους φορείς τους ενώπιον των δικαστηρίων ή των δικαστικών αρχών, σε περίπτωση διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης ή άσκησης ποινικής δίωξης σε βάρος τους για αδικήματα που τους αποδίδεται ότι διέπραξαν κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους. Νομική υποστήριξη παρέχεται και σε περίπτωση έγερσης αγωγής εκ μέρους τρίτων κατά των ανωτέρω με αίτημα την επιδίκαση εις βάρος αυτών, αστικών αξιώσεων ένεκα πράξεων ή παραλείψεών τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Η ανωτέρω νομική υποστήριξη δεν παρέχεται, σε περίπτωση ποινικής δίωξης ύστερα από καταγγελία εκ μέρους δημόσιας υπηρεσίας ή ανεξάρτητης διοικητικής αρχής.

  1. Η νομική υποστήριξη αφορά είτε στη νομική εκπροσώπηση των αιρετών και των υπαλλήλων από πληρεξούσιο δικηγόρο που συμβάλλεται για τον ανωτέρω σκοπό με τους Ο.Τ.Α., ανά υπόθεση, είτε στη νομική εκπροσώπηση των αιρετών και των υπαλλήλων διά ή μετά πληρεξούσιου δικηγόρου της επιλογής τους.
  2. Η νομική υποστήριξη των αιρετών παρέχεται, μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου, εισήγηση του δικηγόρου ή νομικού συμβούλου που υπηρετεί στον οικείο Ο.Τ.Α. και απόφαση της Περιφερειακής Επιτροπής. Αν δεν υπηρετεί δικηγόρος με πάγια έμμισθη εντολή, η εισήγηση γίνεται με ανάθεση σε δικηγόρο από την οικεία Περιφερειακή Επιτροπή.

Η νομική υποστήριξη των υπαλλήλων των ΟΤΑ συντελείται μετά από αίτηση του υπαλλήλου στην αρμόδια Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού, εισήγηση της τελευταίας και απόφαση της Περιφερειακής Επιτροπής.

Σε περίπτωση θετικής απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής, ο Ο.Τ.Α. καταβάλλει τα έξοδα στα οποία υποβάλλονται οι αιρετοί ή οι υπάλληλοι κατά την προκαταρκτική διαδικασία ή με την ιδιότητα του κατηγορουμένου. Σε περίπτωση απορριπτικής απόφασης της οικονομικής επιτροπής, τα ως άνω έξοδα καταβάλλονται, εφόσον για τις ποινικές υποθέσεις: α) εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση, με την οποία τα ως άνω πρόσωπα κηρύσσονται αθώα ή απαλλάσσονται των κατηγοριών, ή τελεσίδικο βούλευμα δικαστικού συμβουλίου, με το οποίο παύει οριστικά η ποινική δίωξη εναντίον τους ή β) τίθεται η υπόθεση στο αρχείο. Εάν οι αιρετοί ή οι υπάλληλοι καταδικασθούν αμετάκλητα, υποχρεούνται να επιστρέψουν στον φορέα τις ως άνω δαπάνες.

  1. Στις περιπτώσεις εφαρμογής του παρόντος, τα έξοδα βαρύνουν τον προϋπολογισμό του οικείου φορέα. Το αιτούμενο ποσό δεν δύναται να υπερβαίνει το τριπλάσιο του ποσού αναφοράς κάθε διαδικαστικής πράξης ή παρεχόμενης υπηρεσίας, όπως προσδιορίζεται στους πίνακες αμοιβών του Κώδικα περί Δικηγόρων (ν. 4194/2013, Α’ 208). Η καταβολή των ανωτέρω δαπανών γίνεται, εφόσον προσκομισθούν τα νόμιμα παραστατικά.
  2. Οι διατάξεις του παρόντος εφαρμόζονται, υπό την προϋπόθεση ότι η προκαλούμενη δαπάνη έχει προβλεφθεί στους προϋπολογισμούς των οικείων φορέων.
  3. Η νομική υποστήριξη προς τους αιρετούς των Ο.Τ.Α. παρέχεται και κατόπιν της απώλειας του αξιώματός τους λόγω της καθ’ οιονδήποτε τρόπο περάτωσης της θητείας τους στον οικείο Ο.Τ.Α., για αδικήματα που τους αποδίδεται ότι διέπραξαν κατά τον χρόνο αυτής και κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους.».

Στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση.

 

 

 

 

 

 

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ