Για την μη καταβολή της αποζημίωσης στις Επιτροπές Κρατικής Αρωγής των Περιφερειών

   Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δ/νση: Λ. Συγγρού 80-88, 7ος όροφος

email: info@osyape.gr

www.osyape.gr

τηλ. προέδρου: 6932442294 – τηλ. γραμματέα: 6932442150

                                               Αθήνα   24 /10/2024

                                            Αριθμ. Πρωτ.: 189

 

     Προς Πίνακα Αποδεκτών

 

Θέμα: Για την μη καταβολή της προβλεπόμενης από το άρθρο 18 του Ν. 4797/2021 όπως ισχύει, αποζημίωσης στις Επιτροπές Κρατικής Αρωγής των Περιφερειών.

Είναι γνωστό σε όλα τα συναρμόδια με την «κρατική αρωγή» υπουργεία ότι υπηρεσίες των Περιφερειών εμπλέκονται με διαδικασίες καταγραφής ζημιών από φυσικές καταστροφές και αποζημίωσης πληγέντων, μετά από σχετικές αυτοψίες, σύσταση φακέλων κλπ.

Δεκάδες υπάλληλοι αρμόδιων Δ/νσεων των Περιφερειών εργάζονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα μετά από κάποια φυσική καταστροφή και επιφορτίζονται παρά την τραγική υποστελέχωση των υπηρεσιών που υπηρετούν, με τα ιδιαίτερα καθήκοντα που απορρέουν.

Είναι γνωστή επίσης η προσπάθειά τους σε κάθε περίπτωση να συμβάλουν στην γρήγορη και ολοκληρωμένη αποζημίωση των πληγέντων.

Όμως παρά τα παραπάνω το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και τα συναρμόδια υπουργεία που εκπροσωπούνται στην Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής δεν κάνουν τίποτα, προκειμένου να εφαρμοστεί το άρθρο 18 του Ν. 4797/2021, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 28 του ν.5116/2024, όπου στην παράγ. 2 προβλέπει ότι  «Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μεγάλης έκτασης ζημιών σε επιχειρήσεις ή μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς ή νοικοκυριά ή κτήρια, μετά από εισήγηση της Επιτροπής, δύναται να χορηγείται αποζημίωση στις επιτροπές και τα κλιμάκια κρατικής αρωγής, στις επιτροπές των Ο.Τ.Α. που είναι αρμόδιες για τη χορήγηση ενισχύσεων σε πληγέντες, στα κλιμάκια που διενεργούν τις αυτοψίες και καταγραφές για τα μέτρα ενισχύσεων, καθώς και στις ομάδες που συστήνονται για τον συντονισμό, τη διασταύρωση στοιχείων και την υποστήριξη της διαδικασίας των ενισχύσεων, στο πλαίσιο του έργου της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, κατά παρέκκλιση του άρθρου 21 του ν. 4354/2015 (Α’ 176).».

Έτσι δεκάδες υπάλληλοι σε πολλές Περιφέρειες (Κρήτης, Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης/ΠΕ Έβρου, Ν. Αιγαίου/ΠΕ Ρόδου κλπ) που κλήθηκαν να διενεργήσουν αυτοψίες, καταγραφές κλπ σε φυσικές καταστροφές (σεισμούς, φωτιές, πλημμύρες) στις οποίες  σημειώθηκαν μεγάλης έκτασης ζημιές και ενώ εργάστηκαν για αρκετά μεγάλα διαστήματα για να ολοκληρώσουν το έργο που επιφορτίστηκαν δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμη, εδώ και αρκετά χρόνια.

Εντύπωση μάλιστα προκαλεί ότι παρά την εισήγηση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών από τις 6/8/2021 για την αποζημίωση συγκεκριμένων Επιτροπών η υπόθεση παραμένει «στάσιμη» ακόμα κι αυτή!!!

Μάλιστα μετά την κατάργηση της απαίτησης για έκδοση ΚΥΑ από τους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών, προκειμένου να καθορίζεται κατά περίπτωση το ύψος, οι όροι, η διαδικασία και οι προϋποθέσεις καταβολής της αποζημίωσης στους υπαλλήλους των Επιτροπών, που προβλεπόταν με την παρ. 3 του  άρθρου 18 του ν. 4797/2021 «πετάει τη μπάλα» το ένα υπουργείο στο άλλο και όλοι μαζί κάνουν πως δεν ξέρουν τις υποχρεώσεις τους.

Δεν ανεχόμαστε να παίζουν όλοι οι αρμόδιοι με την ευαισθησία και την υπευθυνότητα των υπαλλήλων προς τους συμπολίτες τους.

Ζητάμε:

  • Να προχωρήσουν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να καταβληθούν όλες οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις που εκκρεμούν σε όλους τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους – μέλη των αντίστοιχων Επιτροπών Κρατικής Αρωγής σε όλες τις Περιφέρειες.
  • Να ρυθμιστεί η χορήγηση της αποζημίωσης των υπαλλήλων των Περιφερειών, που μετέχουν στις Επιτροπές Κρατικής Αρωγής με πάγια και απλή διαδικασία.

Θέλουμε και οι πληγέντες και οι υπάλληλοι να αποζημιώνονται πλήρως και έγκαιρα.

Πίνακας Αποδεκτών

  1. Κυβερνητική Επιτροπή Κρατική Αρωγής
  2. Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

–  κ. Υπουργό

–  κ. Υφυπουργό

–  Γενική Γραμματεία Αποκατάστασης Φυσικών

Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής

Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής

  1. Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών

–  κ. Υπουργό

–  κ. Υφυπουργό

– Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικής Πολιτικής και Προϋπολογισμού

Διεύθυνση Εισοδηματικής Πολιτικής

4.Υπουργείο Εσωτερικών

–  κ. Υπουργό

– Δ/νση Προσωπικού Τοπικής Αυτοδιοίκησης

  1. Πολιτικά Κόμματα
  2. ΕΝΠΕ
  3. Περιφερειάρχες

 

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

  Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                             Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ                                                   ΣΤΑΜΚΟΠΟΥΛΟΥ ΝΑΤΑΣΑ

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ