ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΙΔΑΧ ΧΩΡΙΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Οι Δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο


Μονιμοποίηση των ΙΔΑΧ χωρίς κινητικότητα και ανατροπή εργασιακών δικαιωμάτων


Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξήγγειλε ότι είναι στις προθέσεις της η μονιμοποίηση 40.000 δημοσίων υπαλλήλων ΙΔΑΧ (Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου).

Την κυβέρνηση δεν την έπιασε ξαφνικά ο πόνος για την μονιμοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων. Εξάλλου η μονιμότητα στην εργασία χρόνια τώρα βρίσκεται στο στόχαστρο της Ε.Ε., που πιστά υπηρετεί. Κι επιπλέον μόλις πρόσφατα ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλος απέρριψε κάθε συζήτηση για την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

Έτσι λοιπόν όπως δήλωσε η ίδια η συγκυβέρνηση έχει την πρόθεση να προχωρήσει στην μονιμοποίηση 40.000 ΙΔΑΧ για να υπερβεί νομικά εμπόδια στην εφαρμογή της κινητικότητας. Σημειώνουμε πως η κινητικότητα είναι προϋπόθεση για την αξιολόγηση δομών και υπηρεσιών του δημοσίου και κατά συνέπεια προαπαιτούμενο της τρόικας (Ε.Ε., ΔΝΤ, ΕΚΤ) για τις επόμενες δόσεις του δανεισμού στο πλαίσιο του λεγόμενου Προγράμματος Διάσωσης.

Το λέμε ευθύς εξ αρχής. Η μονιμοποίηση των ΙΔΑΧ ήταν και είναι θέση και απαίτηση του συνδικαλιστικού κινήματος, είναι ένα υπερώριμο αίτημα που πρέπει να ικανοποιηθεί αλλά χωρίς κινητικότητα, δηλαδή χωρίς παραπέρα ανατροπές στα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Και η προηγούμενη συγκυβέρνηση και η σημερινή έχουν κάνει σαφές ότι όσοι τοποθετούνται στο πλαίσιο της κινητικότητας θα έχουν τα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα «όχι του φορέα που εργάζονταν πριν, αλλά του φορέα υποδοχής». Επιπλέον, με την μονιμοποίηση των ΙΔΑΧ δίνεται η δυνατότητα στην κυβέρνηση με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο να πετσοκόψει τις συντάξεις και την εφάπαξ  αποζημίωση των ΙΔΑΧ, να μειώσει ασφαλιστικές εισφορές, όλα αυτά δηλαδή που έχουν να κάνουν με την περικοπή του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους.

Να γιατί ο Γ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι η κινητικότητα «όχι απλά δεν θα έχει δημοσιονομικό κόστος, αλλά πολύ περισσότερο αποσκοπεί στην εξοικονόμηση πόρων».

Και ένα ερώτημα: Οι ΙΔΑΧ είναι 48.000. Η  συγκυβέρνηση δηλώνει πως θα μονιμοποιήσει τις 40.000. οι υπόλοιπες 8.000 τι θα γίνουν; Μήπως ¨μονιμοποιηθούν» στον καιάδα των ελαστικών σχέσεων εργασίας μιας και αρκετοί από αυτούς είναι 4ωρίτες;

Οφείλουμε λοιπόν ως εργαζόμενοι να μην βλέπουμε μόνο το «τυράκι» της μονιμοποίησης των ΙΔΑΧ αλλά και τη φάκα της κινητικότητας.

Απαιτούμε:

  •  Μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των ΙΔΑΧ, χωρίς κινητικότητα και ανατροπή δικαιωμάτων.
  •  Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου για τον λεγόμενο επανέλεγχο των συμβάσεων των ΙΔΑΧ.
  •  Σταθερή, μόνιμη δουλειά για όλους. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κάλυψη όλων των κενών στην παιδεία, υγεία και τους Δήμους με μαζικούς, μόνιμους διορισμούς. Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, που μετατρέπουν τους εργαζόμενους σε όμηρους και σκλάβους (voutcer, 5μηνα, κοινωφελή προγράμματα κλ.π).
  • Το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων,  των εργολαβιών, των ΚΟΙΝΣΕΠ και των πολιτικών που χαρατσώνουν το λαό.

Καλούμε τους εργαζόμενους ΙΔΑΧ, τις επιτροπές εργαζομένων ΙΔΑΧ, όλους τους συναδέλφους δημοσίους υπαλλήλους να μπουν μπροστά στον αγώνα για το δικαίωμα στη σταθερή, μόνιμη εργασία για όλους, ενάντια σε κάθε ανατροπή που αφορά τη ζωή και τα δικαιώματά μας.

Ούτε παλιά, ούτε νέα μνημόνια.

Σταθερή μόνιμη δουλειά για όλους!

                                                                                                                                      14-3-2014

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ