Αριστερή Παρέμβαση στο 3ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (ΟΣΥΝΑΕ)
Πραγματοποιήθηκε στις 28 Φλεβάρη 1 & 2 Μάρτη στην Αθήνα το 3ο Τακτικό και Καταστατικό Συνέδριο της ΟΣΥΝΑΕ. Στο Συνέδριο έγινε παρέμβαση από το σχήμα «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» (Α.Π.), που είχε παρέμβει και στο προηγούμενο Συνέδριο και που πλαισιώθηκε από αγωνιστές του χώρου της πραγματικής-αντικαπιταλιστικής αριστεράς, οργανωμένους και ανένταχτους, με στόχο την καταγγελία της αδράνειας και της συμβιβαστικής γραμμής της προηγούμενης διοίκησης, την ανάδειξη των πραγματικών προβλημάτων των εργαζομένων στις Ν.Α. και την προβολή ενός αγωνιστικού δρόμου για την διεκδίκηση των. Οι παρεμβάσεις των συναγωνιστών ήταν και οι μόνες σχεδόν, που έδωσαν μια σαφή πολιτικό τόνο σ’ ένα άνευρη και ανιαρή διαδικασία.
Το Συνέδριο τελικά εξελίχθηκε σε ένα Συνέδριο δημιουργίας νέων μηχανισμών, με την βασική Καταστατική πρόταση του απερχόμενου Δ.Σ., για δημιουργία νέου οργάνου, του Γενικού Συμβουλίου, με 39 άτομα, το οποίο θα εκλέγει το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας .
Από τους συναγωνιστές της Α. Π., αλλά και από άλλους Συνέδρους, επισημάνθηκε ότι το κυρίαρχο πρόβλημα της ΟΣΥΝΑΕ δεν είναι κυρίως οργανωτικό, αλλά πρόβλημα, πρόβλημα πολιτικής γραμμής, που συνίσταται σε μια αποσπασματική συμβιβαστική-ρεφορμιστική γραμμή, μέχρι του σημείου της πολιτικής αδράνειας. Τα Γενικά Συμβούλια, κατά τα πρότυπα των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΟΤΟΕ κλπ. αποτελούν «νεκροταφεία ελεφάντων», περιορίζουν την έκφραση της θέλησης των εργαζομένων, δημιουργούν ενδιάμεσα, ελεγχόμενα σώματα με νέες “καρέκλες”, για να βολευτούν κάποιοι και να έχουν έτσι ασφυκτικά ελεγχόμενα Δ.Σ. Η πρόταση μάλιστα του Δ.Σ. ήταν διαπαραταξιακή (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΠΑΜΕ)
Από πλευράς μας κατατέθηκε άλλη ολοκληρωμένη πρόταση, που μεταξύ των άλλων, στη θέση του Γενικού συμβουλίου, προτάθηκε η Γενική Συνέλευση των Προέδρων κατ’ αντιστοιχία των προβλεπομένων στα Καταστατικά των ΟΛΜΕ-ΔΟΕ. Μια τέτοια αμεσοδημοκρατική πρόταση, «κατεβάζει στη βάση» κάθε πρόταση του Δ.Σ για καίρια ζητήματα και λαμβάνει την έγκρισή της, αποτυπώνοντας έτσι την κυρίαρχη θέληση των εργαζομένων, αλλά και τον συσχετισμό δυνάμεων των εκείνης της φάσης που διανύει το κίνημα, ενεργοποιεί τους εργαζόμενους, τους καθιστά υποκείμενα στη λήψη των αποφάσεων και αναζωογονεί του Συλλόγους και τις διαδικασίες τους (Γενικές Συνελεύσεις κλπ.). Στη σχετική ψηφοφορία η πρόταση αυτή συγκέντρωσε 15 ψήφους στους 201 παρόντες συνέδρους.
Η πρότασή μας για διακοπή των εργασιών του συνεδρίου το μεσημέρι της Πέμπτης και για συμμετοχή των συνέδρων στο Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, ενώ συγκέντρωσε σημαντικό αριθμό ψήφων δεν πέρασε, αφού η ΠΑΣΚΕ πρότεινε το Συνέδριο να εκπροσωπηθεί με μια αντιπροσωπεία του.
Στις τοποθετήσεις τους και στο έντυπο υλικό που μοίρασαν στο Συνέδριο οι εκπρόσωποι της Α. Π, κατήγγειλαν την κυβερνητική επίθεση, την γραφειοκρατική-ρεφορμιστική γραμμή της ΑΔΕΔΥ, ανέδειξαν την πολιτική απραξία της απερχόμενης Διοίκησης, ενώ αναφέρθηκαν και στις ευθύνες των εκπροσώπων του Ενωτικού Αγωνιστικού Ψηφοδελτίου (ΕΑΨ-ΠΑΜΕ), οι οποίοι για μια τριετία, συνδιοίκησαν την ΟΣΥΝΑΕ με την ΠΑΣΚΕ, κατέχοντας την θέση του Αντιπροέδρου.
Το Συνέδριο, ψήφισε ψηφίσματα που κατατέθηκαν από συναγωνιστές για την «Συνταγματική Αναθεώρηση, το νόμο πλαίσιο, την αλληλεγγύη στο φοιτητικό-εκπαιδευτικό κίνημα» και για την «Αλληλεγγύη στους αγώνες των Λαών», με την αποχή πολλών συνέδρων της ΠΑΣΚΕ. Επίσης ξεχωριστά ψηφίσματα εκδόθηκαν για το άρθρο 24 και 102 του Συντάγματος (προστασία των δασών και του περιβάλλοντος, δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα-μονιμότητα).
Τελικά το Συνέδριο καταψήφισε τον Διοικητικό Απολογισμό, αφού πολλοί σύνεδροι της ΠΑΣΚΕ απουσίαζαν σε διπλανές αίθουσες για να τα βρουν για τις «καρέκλες» και για τη θέση του Προέδρου, σε ένα πεδίο ανταγωνισμού των διαφόρων τάσεων της ΠΑΣΚΕ..
Εκπληκτικά καιροσκοπική ήταν η στάση των συνέδρων της «Ένωσης εργαζομένων» (ΚΟΕ), που ενώ στο προηγούμενο συνέδριο είχαν συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο του ΕΑΨ (ΠΑΜΕ), που 3 χρόνια τους αγνόησε-όπως οι ίδιοι ανέφεραν-επέμεναν στη συνεργασία μαζί του, πράγμα που το ΠΑΜΕ δεν αποδέχτηκε, λόγω του ότι δεν ήθελε να είναι μαζί και ο ΣΥΝ, (όπως ζητούσε η ΚΟΕ). Κατέληξαν έτσι να συγκροτήσουν ψηφοδέλτιο με δυνάμεις του ΣΥΝ, που κάποιες μάλιστα είχαν συνεργαστεί παλιότερα με το ΠΑΣΟΚ.
Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας
Γ.Σ. ΑΔΕΔΥ
2007 2003 2007 2003
Ψήφισαν 242 225
(έδρες) (έδρες)
ΠΑΣΚΕ 130-22 135 129 -11 140-11
ΔΑΚΕ 39-6 35 40 -3 34-3
ΕΝΙΑΙΟ ΑΓΩΝ. ΨΗΦ. 45-7 34 44 -3 32-3
ΑΡΙΣΤ. ΠΑΡΕΜΒ. 7-1 6 8 -0 8-0
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ 11 9-0
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ 1 21-2
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖ. 21-3
(ΣΥΝ, ΚΟΕ κλπ.)