Ενημέρωση συνάντησης με Ντόλιο (Καλλικράτης).

Η συνάντηση της Ομοσπονδίας μας με τον Υφ. Εσωτερικών Γ.Ντόλιο έλαβε σάρκα και οστά, αφού ο δεύτερος εξέφρασε δια καώς -όπως τουλάχιστον αφουγκράστηκε ο υπογράφων- την επιθυμία του, οι εκφραστές της υλοποίησης του εγχειρήματος «Καλλικράτης», δηλαδή εμείς, το έμψυχο υπαλληλικό προσωπικό να στηρίξουμε το επερχόμενο νομοσχέδιο και επί λέξη όπως μας είπε «….η όλη επιτυχία του εγχειρήματος θα οφείλετε σε σας, τους υλοποιητές του νέου θεσμού…».

Συνάδελφοι,

Αρχίζει σιγά – σιγά το νέο σχέδιο να προσδιορίζεται και μέσα από την συζήτηση προέκυψαν και από τις δύο πλευρές ερωτηματικά τα οποία δυστυχώς δεν απαντήθηκαν από την πλευρά του Υπουργείου αφού εξ αρχής δηλώθηκε από τον κ.Γ.Ντόλιο ότι η συζήτηση έγινε για πρώτη ενημέρωση του από εμάς,, παρότι, ως τέως αυτοδιοικητικός είχε άποψη και γνώση που κατέθεσε ασπαζόμενος πολλά από τα ερωτηματικά μας.

Στην πρώτη αυτή φάση, η συζήτηση μπορούμε να πούμε ότι έγινε σε επίπεδο κατανόησης αμφοτέρων για τις δυσκολίες που θα παρουσιαστούν σε σχέση με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και από πλευράς μας να τονίσαμε ότι εάν δεν λύσουμε τα εργασιακά μας προβλήματα με αυτήν την ευκαιρία είμαστε και θα είμαστε αρνητικοί και για το εγχείρημα και για την εφαρμογή του.

Από πλευράς μας, συνοπτικά, εντοπίσαμε τα θέματα σε

1. Άρση των οικονομικών ανισοτήτων

2. Την αξιοποίηση και αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού

3. Την στελέχωση των Ο.Τ.Α. Β΄βαθμού με εξειδικευμένο προσωπικό

4. Την θεσμοθέτηση ενιαίας μόνιμης σχέσης εργασίας

5. Την εφαρμογή και μόνο του Υπαλληλικού Κώδικα για τα εργασιακά μας

6. Την μοριοποίηση και προσδιορισμό της έννοιας μεταβολή – μετάθεση και να μην μας απαγορεύονται οι μετατάξεις.

Από πλευράς Υπουργείου όμως αφουγκραστήκαμε ότι

Α. ΔΕΝ διασφαλίζεται το αμετάθετο παρά μόνο εντός ορίων περιφέρειας

Β. ΔΕΝ υπάρχει άμεση τακτοποίηση των οικονομικών μας

Γ. ΔΕΝ θα καταργηθεί ο Νομαρχιακός Κώδικας ή καλύτερα θα μετονομαστεί

Οι διαχωριστικές ¨κόκκινες γραμμές¨ που μπήκαν από τους άλλους συνομιλητές, χαρακτηρίσθηκαν ως ουτοπικές από τον Υφυπουργό και έξω από την πραγματικότητα.

Επίσης οι τοποθετήσεις των Β.Πανουτσάκου και Γ.Τζαφέρη, περιεστράφησαν γύρο από τις αδυναμίες λειτουργίας που έχουν παρουσιαστεί από την ύπαρξη των Ν.Α. μέχρι σήμερα και ζητήθηκε επιπλέον η εξασφάλιση των μόνιμων εργασιακών σχέσεων, κατάργηση των κάθε άλλης μορφής εργασίας, καθώς και την κατάργηση δημιουργίας κάθε μορφής Α.Ε. στον νέο θεσμό.

Έθεσα αίτημα επανα-συνάντησης μας, το οποίο απεδέχθη ο Υφυπουργός και ακόμη έθεσα αίτημα συμμετοχής μας στην νομοπαρασκευαστική ομάδα για το οποίο δεν πήρα σαφή απάντηση.

Ο πρόεδρος της Ο.Σ.Υ.Ν.Α.Ε.

Κωνσταντίνος Χ. Ρέλιας

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ