ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΣΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ

ΕΝΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ

         (οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ)   

                                                                                                                                             

ü  Καταδικάζουμε τα βάρβαρα, αντεργατικά μέτρα.

ü  Αποδοκιμάζουμε τους σχεδιασμούς του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», που τσαλαπατά εργατικά & λαϊκά δικαιώματα.

ü  Μετέχουμε μαζικά, δυναμικά στις κινητοποιήσεις.

ü  Απαιτούμε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, που δεν θα έχει κριτήριό του την κερδοφορία του κεφαλαίου, αλλά την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών, λαϊκών αναγκών.

ü  Απομονώνουμε τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ & ΔΑΚΕ, που κάτω από την δυσαρέσκεια και την απαίτηση των εργαζομένων αποφασίζουν κινητοποιήσεις, που όχι μόνο δεν τις στηρίζουν, αλλά και τις υπονομεύουν.  

       Ας μας πουν, γιατί την ανακοίνωση για τις στάσεις εργασίας την έβγαλαν «τελευταία ώρα», κάτω από την κατακραυγή μας;

       Που ήταν «κρυμμένοι» όλοι τους, κατά την ώρα της συγκέντρωσης στη Νομαρχία Αθήνας, την Παρασκευή 7-5-10 (οι παρουσίες 2 μελών από το σύνολο των εκλεγμένων τους δεν αποτελεί εξαίρεση αλλά επιβεβαιώνει τον κανόνα);

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Στην προσπάθειά τους να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους, «πετσοκόβουν» συνεχώς το ομόφωνα από το Συνέδριο της ΟΣΥΝΑΕ  ψηφισμένο πλαίσιο για το ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και προβάλλουν μερικές επιμέρους πλευρές.

Θεωρούμε ότι «οι τεχνικές κατ’ άρθρο παρατηρήσεις» τους, όπως τις ονομάζουν, που έφτιαξαν ΠΑΣΚΕ & «δικηγόρος» τους ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ στις ανάγκες των εργαζομένων, ΟΥΤΕ ΔΙΝΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ στις ανησυχίες και τα προβλήματα των εργαζομένων των Ν.Α.

Οι παρατηρήσεις – προτάσεις τους είναι αποσπασματικές και επικίνδυνες γιατί:

Αποσυνδέουν την υπηρεσιακή μας κατάσταση από την λειτουργία & τις αρμοδιότητες των νέων ΟΤΑ και τη μεταβίβασή τους καθώς και από τα ζητήματα, που μας αφορούν γενικότερα (υγεία, παιδεία, πρόνοια, εκχώρηση-ιδιωτικοποίηση αρμοδιοτήτων κ.λ.π).

Αποδέχονται τη δημιουργία «προσωποπαγών» θέσεων και τη μεταφορά μας σ’ αυτές, με όλους τους «κινδύνους» για το δικαίωμά μας στη δουλειά, αντί να ζητήσουν τη «μεταφορά» όλων των εργαζομένων αυτοδίκαια σε οργανικές θέσεις των νέων ΟΤΑ, οι οποίες αυτόματα θα συγκροτούν  τους οργανισμούς των νέων ΟΤΑ (οργανισμοί, που πρέπει να γίνουν αμέσως μετά την δημοσίευση του νόμου κι όχι μετά την ανάληψη των καθηκόντων των νέων αιρετών).

Αποδέχονται τη συνέχιση του σημερινού απαράδεκτου αυταρχικού καθεστώτος των κρίσεων, των τοποθετήσεων και των μετακινήσεων, της αποδέσμευσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων από το επάγγελμα και τη θέση.

«Ξεπουλάνε» και τυπικά το δικαίωμα των εργαζομένων στη μετάθεση (με αίτηση και κριτήρια..) και στη σταθερή και μόνιμη εργασία.

«Αγνοούν» επιδεικτικά τους συμβασιούχους συναδέλφους και τους «δόκιμους» υπαλλήλους.

Αντιμετωπίζουν όλα τα ζητήματα των υπηρεσιακών μεταβολών σαν αυτά να μας απασχολούν μόνο κατά την «έναρξη» του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ… Δεν μας λένε, που «στέλνουν» τους εργαζόμενους μετά με την ίδρυση νέων αποκεντρωμένων υπηρεσιών ή την κατάργηση παλιών ή μετά την διετία με την μεταφορά νέων αρμοδιοτήτων. Τι έχουν αλήθεια να πουν στους συναδέλφους, που υπηρετούν σε τμήματα οι αρμοδιότητες των οποίων δεν βρίσκονται πουθενά στο νομοσχέδιο, γιατί προφανώς άμεσα ή έμμεσα ιδιωτικοποιούνται;

Αποδέχονται και προτείνουν την ισχύ στο σύνολό του και σε μας του Υπαλληλικού Κώδικα, αποδέχονται δηλαδή μια σειρά αντεργατικών άρθρων ακόμα και αυτού (του 155), που αναφέρει ότι «ο υπάλληλος απολύεται αν καταργηθεί η θέση στην οποία υπηρετεί»…

Αφήνουν άθικτα μια σειρά άρθρων που αναφέρονται στην «ενοικίαση» των εργαζομένων, στην έκδοση ΠΔ για τις μετατάξεις μας, ούτε αναφέρονται καθόλου στο «Πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ», που θα ακολουθήσει τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και περιλαμβάνει ως βασικό του άξονα «την αξιοποίηση και αναδιάταξη των ανθρωπίνων πόρων» δηλ. την μετέπειτα ανακατανομή του προσωπικού σε Δήμους και Περιφέρειες.

Ευθυγραμμίζονται με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και προτείνουν με μια ασαφή διατύπωση,  που δημιουργεί σύγχυση, την δήθεν εξίσωση των αποδοχών μας, αλλά ταυτόχρονα προτείνουν οι επιπλέον αποδοχές να διατηρούνται «παγωμένες» σαν προσωπική διαφορά, ενώ οι υπολειπόμενες να εξισωθούν, χωρίς όμως να προσδιορίζονται οι ανώτερες αποδοχές και τα επιδόματα…

Προσαρμόζουν τις προτάσεις τους στη λογική του «εφικτού» και προτείνουν π.χ. την κατάρτιση των οργανισμών, «μετά από γνώμη της αντιπροσωπευτικότερης συνδικαλιστικής οργάνωσης» και όχι «μετά από σύμφωνη γνώμη…» κρύβοντας επιμελώς ότι αυτό που προτείνουν είναι αυτό που ισχύει σήμερα στις Ν.Α. και όλοι ξέρουμε ότι οι Νομαρχιακές Αρχές πετάνε τη γνώμη μας στο καλάθι των αχρήστων.  

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας (ΠΑΣΚΕ) αντικατέστησε το ομόφωνο «ΟΧΙ στον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» με υποκριτικές προτάσεις,

ο μόνος δρόμος που μας μένει είναι η πάλη μας για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για αλλαγή των συσχετισμών σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο.

                                                                                                                                           Αθήνα 9-5-2010

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ