ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ?

Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση (Δ.Α.Σ.)

(Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας)

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ;

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ     Ή

 ΓΙΑ ΤΗΝ  ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ;

 Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, η Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας , μαζί με άλλους 13 δήμους και μία  Περιφέρεια, έχει μπει στη διαδικασία “αξιολόγησης” των υπηρεσιών του. Η διοίκηση της Περιφέρειας “προσφέρθηκε εθελοντικά” να συμμετάσχει στη διαδικασία “αξιολόγησης”, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως πιλότος για τους υπόλοιπους οργανισμούς της τοπικής διοίκησης. Ήδη έχουν εξεταστεί και εγκριθεί από τη διυπουργική επιτροπή μελέτες για τα υπουργεία στις οποίες αποτυπώνονται μεγάλες μειώσεις των οργανικών μονάδων, π.χ. Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης 66%, Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης 53%, Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων κατά 65%, ΥΠΕΚΑ 50% κλπ. Μοχλός αυτών των μειώσεων είναι οι “αξιολογήσεις” των υπηρεσιών, που ακολουθούνται από τις “αξιολογήσεις” των εργαζομένων και, φυσικά, τις απολύσεις – “διαθεσιμότητες”. Δημοσιεύματα εφημερίδων φέρνουν τους δήμους και τις περιφέρειες ως τις βασικές πηγές άντλησης των 25.000 απολυμένων για το 2013, και μάλιστα μιλάνε για 10.000 εργαζόμενους. Εκτός από τις όποιες οριζόντιες απολύσεις της κυβέρνησης, οι ιδιωτικοποιήσεις, η υποχρηματοδότηση των Περιφερειών – δήμων και το “Παρατηρητήριο οικονομικών των ΟΤΑ” οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε κατάργηση υπηρεσιών, επομένως σε κατάργηση οργανικών θέσεων, απολύσεις – “διαθεσιμότητες”.

Μαζί με τα παραπάνω, πρέπει να έχουμε υπόψιν μας:

·        Τις δηλώσεις του “αριστερού” Υπουργού Μανιτάκη που μέσα στη βουλή ξεκάθαρα δήλωσε ότι το δημόσιο θα κρατήσει μόνο εκείνες τις υπηρεσίες “που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να επιτελέσουν ιδιωτικοί φορείς”, όποιες υπηρεσίες δηλαδή δεν μπορούν να φέρουν χρήμα, μέσω του χαρατσώματος του λαού, στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Γι’ αυτό άλλωστε μιλούν όλα αυτά τα χρόνια για “επιτελικό” κράτος και υπηρεσίες. Οι “αξιολογήσεις” που κάνουν δεν έχουν καμία σχέση με τις λαϊκές ανάγκες, ούτε με την “εξυπηρέτηση του πολίτη”, όπως προπαγανδίζει η συγκυβέρνηση.

·        Ότι η διοίκηση της Περιφέρειας στην ουσία ΔΕΝ είναι ενάντια στις απολύσεις – “διαθεσιμότητες”. Η θέση της για  την πρώτη φουρνιά απολύσεων- διαθεσημοτήτων αορίστου χρόνου ΔΕ, ήταν  να προλάβουμε την κινητικότητα των υπαλλήλων. Στη συνέχεια ζήτησε η ίδια να μετέχει στην αξιολόγηση των δομών, σκορπώντας αυταπάτες ότι αν δουλέψουμε σωστά εμείς εδώ μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη προς όφελός μας (πχ στη Γερμανία ομόσπονδα κρατίδια). 

·        Τη στάση της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ, που απέρριψε την πρόταση του ΠΑΜΕ για ψήφισμα ενάντια στις “αξιολογήσεις” και απόφαση για μπλοκάρισμά τους με μαζικές διαδικασίες. Ούτε έκανε κάτι η πλειοψηφία της Διοίκησης της Ομοσπονδίας (ΟΣΥΑΠΕ) δείχνοντας ότι καμιά διάθεση δεν έχουν ακόμα και τώρα, μπροστά στις απολύσεις, να συσπειρώσουν τον κλάδο. Η πλειοψηφία της Διοίκησης του σωματείου μας συμφωνεί και επιζητά  την συμμετοχή εκπροσώπου των εργαζομένων στην επιτροπή αξιολόγησης των υπηρεσιών καλλιεργώντας την αυταπάτη ότι μπορούν να υπάρχουν και «καλές αξιολογήσεις». Όλοι οι παραπάνω συμφωνούν με τον πυρήνα της αντεργατικής πολιτικής ΕΕ, κυβέρνησης , Περιφερειαρχών και δημάρχων. Βλέπουν αυτή την πολιτική ως μονόδρομο, γι’ αυτό κρατούν τέτοια στάση παρά τις όποιες φραστικές διαφοροποιήσεις.

·        Την ώρα που ετοιμάζονται να απολύσουν χιλιάδες μόνιμους και αορίστου χρόνου εργαζόμενους, προσλαμβάνουν χιλιάδες συμβασιούχους μέσω και ΜΚΟ. Εργαζόμενους για τους οποίους δεν ισχύουν οι ΣΣΕ και τα όποια δικαιώματα μας έχουν απομείνει. Τέτοιες εργασιακές σχέσεις θέλουν. Με τις απολύσεις – “διαθεσιμότητες”, την “κινητικότητα” θέλουν να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στη μόνιμη σταθερή εργασία.

Συνάδελφοι- ισσες, η Δ.Α.Σ, μπροστά σ’ αυτήν την κατάσταση, καταθέτει τις εξής προτάσεις σ’ όλους τους εργαζόμενους της Περιφέρειας :

·        Στη Γενική Συνέλευση απολογισμού των εργαζόμενων στην Περιφέρεια , να ληφθούν αποφάσεις για τη δράση μας ενάντια στις απολύσεις και τα αντεργατικά μέτρα.

  • Με Απόφαση Γενικής Συνέλευσης να γίνει μπλοκάρισμα με κάθε τρόπο των αξιολογήσεων. Καμιά συμμετοχή εργαζόμενου σε επιτροπή “αξιολόγησης” –  δεν έχουν θέση σε σωματεία όσοι θα συμμετέχουν σε επιτροπές που θα φέρουν απολύσεις.
  • Να ζητήσουμε να πραγματοποιηθεί σύσκεψη του ΝΤ Κοζάνης της ΑΔΕΔΥ  με τα άλλα σωματεία του δημόσιου τομέα του νομού Κοζάνης, αντίστοιχα και στις άλλες ΠΕ, για να αντιμετωπίσουμε ενιαία τις απολύσεις – “διαθεσιμότητες”. Σειρά για “αξιολόγηση” θα πάρουν και οι υπόλοιποι δήμοι και δημόσιες υπηρεσίες.
  • Ενημέρωση του λαού της πόλης, μέσω των συνδικάτων, σωματείων, συλλόγων και άλλων φορέων. Να εξηγήσουμε τι σημαίνει για το λαό η κατάργηση ή η ιδιωτικοποίηση δημοτικών και δημόσιων υπηρεσιών, την υποβάθμισή τους, τη μεγαλύτερη φορολόγηση και τα χαράτσια που θα φέρουν. Να πραγματοποιηθούν συσκέψεις στις πρωτεύουσες των ΠΕ. Οι ιδιωτικοποιήσεις των δημοτικών και δημόσιων υπηρεσιών αφορούν όλο το λαό. Χρειάζεται κοινός αγώνας.
  • Σταθερή δουλειά για όλους. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, για να παραμείνουν και να διευρυνθούν οι υπηρεσίες των δήμων. Μισθούς που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας.
  • Κρατική χρηματοδότηση στις Περιφέρειες και στους δήμους. Σταδιακή κατάργηση των ανταποδοτικών τελών και των υπόλοιπων δημοτικών φόρων και χαρατσιών.

Κανένας φόβος μπροστά στο κλίμα τρομοκρατίας που έχουν διαμορφώσει. Όλοι για έναν και ένας για όλους. Με τον ενωμένο ταξικό αγώνα μας μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την αντεργατική πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ, καπιταλιστών και διοίκησης της Περιφέρειας

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ