Ρύθμιση δανείων Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων

Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δ/νση: Λ. Κηφισίας 125-127 – 4ος όροφος
www.osyape.gr

Ημερομηνία: 23/6/2015

 

Αριθμ. Πρωτ.09

 
   

Προς:

1.     Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού

2.     Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης

   

Θέμα:

Ρύθμιση δανείων Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων  

     

Κύριοι Υπουργοί,

Στην Ελλάδα του σήμερα, όπως έχει διαμορφωθεί από την επέλαση των μνημονιακών πολιτικών οι οικονομικές δυνατότητες των εργαζομένων έχουν περιορισθεί στα όρια της επιβίωσής τους.

Αρκετοί συνάδελφοι, με δεδομένη τη συρρίκνωση των εισοδημάτων τους, έχουν εγκλωβισθεί στην υποχρεωτική εξυπηρέτηση των στεγαστικών τους δανείων, αδυνατώντας να καλύψουν πιο κυρίαρχες ανάγκες.

Την ίδια στιγμή η αξία της ιδιοκτησίας έχει μειωθεί κατακόρυφα, οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιούνται με δάνεια σε βάρος του ελληνικού λαού. Οι όποιες νομοθετικές παρεμβάσεις που γίνονται για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δεν έχουν εφαρμογή ούτε αναφορά για τα δάνεια που έχουν ληφθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων.

Μέσα από αυτό το πρίσμα θεωρούμε ότι άμεσα πρέπει να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για την επανεξέταση των δανειακών συμβάσεων των δανείων που έχει χορηγήσει το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, με αναδρομική ισχύ από την ένταξη της χώρας στα μνημόνια. Η νομοθετική ρύθμιση πρέπει να αφορά την περικοπή του κεφαλαίου των στεγαστικών και επισκευαστικών δανείων με παράλληλη μείωση των επιτοκίων, που να αντιστοιχούν στις δραματικές περικοπές των μισθών των εργαζομένων, στις  αυξήσεις των φόρων  και την αύξηση του κόστους ζωής. Ταυτόχρονα ζητάμε τη δυνατότητα ρύθμισης και για τα δάνεια τα οποία το ΤΠΔ έχει τιτλοποιήσει.

Θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι η υποχρεωτική εξυπηρέτηση αυτού του είδους των δανείων δια μέσου της παρακράτησης από την μισθοδοσία μας, στραγγαλίζει χιλιάδες οικογένειες που δυστυχώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε πολύ σοβαρότερες ανάγκες τους.

Αναμένουμε τις σχετικές πρωτοβουλίες σας. 

 

Για το Δ.Σ.

Ο πρόεδρος

Άλκης Ζαβερδινός

Ο οργανωτικός  γραμματέας

Στέργιος Ηλιόπουλος

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ