ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΥΔΕ

Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.

   ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δ/νση: Λ. Συγγρού 80-88, 7ος όροφος

email: osyape@otenet.gr

www.osyape.gr

                          Τηλ. προέδρου: 6932442294 – τηλ. γραμματέα:6977432661

 

                                                                          Αθήνα, 12/7/2016

                                                                      Αριθμ. Πρωτ. 34

 

   

Προς

  1. Υπουργό Οικονομικών
  1. Υπουργό Εσωτερικών & Δ.Α.

Στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων, που προωθούνται στο δημόσιο τομέα και στο κράτος γενικότερα, έχουμε σε εξέλιξη και την υλοποίηση της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) στις Οικονομικές Υπηρεσίες των δημόσιων φορέων (Περιφερειών κ.α.), σύμφωνα με τον ν. 4337/2015 και των Αποφάσεων, που έχουν ακολουθήσει.

Αυτές οι αλλαγές είναι ενταγμένες στην λογική του «μικρότερου κράτους», της μείωσης των ελεγκτικών μηχανισμών, της άρσης των «εμποδίων», όπως τα χαρακτηρίζουν στις επενδύσεις, της «απλοποίησης των διαδικασιών», της ανεμπόδιστης διοχέτευσης χρήματος στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Επηρεάζουν όμως άμεσα και τους υπαλλήλους των οικονομικών υπηρεσιών των Περιφερειών, αφού:

ü  με τον τρόπο αυτό μεταβιβάζεται η ευθύνη της κάθε πολιτικής επιλογής στους  διευθυντές των οικονομικών υπηρεσιών, οι οποίοι θα κληθούν να ελέγχουν την νομιμότητα των ενεργειών των πολιτικών τους προϊσταμένων, να διασφαλίζουν ότι  «οι δεσμεύσεις που εγκρίνονται και καταχωρούνται αφορούν νόμιμες και κανονικές δαπάνες», ότι για «όλες τις πολυετείς υποχρεώσεις του προϋπολογισμού, έχουν τηρηθεί οι προϋποθέσεις», ότι «τα τιμολόγια αγαθών και υπηρεσιών εξοφλούνται εντός των προθεσμιών που προβλέπονται», ότι «δεν συσσωρεύονται ληξιπρόθεσμες οφειλές» κλπ.

ü  θα πολλαπλασιαστούν οι «φανερές» και «κρυφές» πιέσεις από τις Περιφερειακές κ.α. Αρχές στους οικονομικούς υπαλλήλους, που θα ασκούν τον έλεγχο νομιμότητας των δαπανών.

Δημιουργούνται λοιπόν συγκεκριμένα ερωτηματικά:

  • Αποτελεί ή όχι παραλογισμό, διοικητικά υφιστάμενοι να ελέγχουν τους προϊσταμένους τους;
  • Υπηρετούνται ή όχι με αυτό τον τρόπο σκοπιμότητες ;
  • Καταργείται ή όχι επί της ουσίας ο όποιος έλεγχος υπήρχε ;

Θεωρούμε ότι με όλα τα παραπάνω αποκαλύπτεται και η υποκρισία της κυβερνητικής προπαγάνδας, η οποία στηρίζεται στην «κακιά τρόικα», που θέλει να γίνονται έλεγχοι και στην παραμικρή δαπάνη, την ώρα που ουσιαστικά καταργούνται ελεγκτικοί μηχανισμοί!!!, και οι όποιοι προληπτικοί έλεγχοι υπήρχαν και που μένει ανέγγιχτο όλο το αδιαφανές καθεστώς των πληρωμών από τα Περιφερειακά Ταμεία και τις Αναπτυξιακές Εταιρίες των Περιφερειών.

Ζητάμε:

  • Την ανάκληση της σχετικής διάταξης του νομοθετικού πλαισίου (ν. 4337/2015 και σχετικές Αποφάσεις). Άρση του καθεστώτος μεταφοράς αστικής ευθύνης στους υπαλλήλους των οικονομικών υπηρεσιών των Περιφερειών.
  • Τη δημιουργία Δημόσιας Αρχής, για τον έλεγχο των δαπανών, ανεξάρτητης από τους ελεγχόμενους.
  • Να καθιερωθεί καθολικός, ουσιαστικός και πλήρης έλεγχος όλων των δαπανών.
  • Να παραμείνει ο προσυμβατικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και να επεκταθεί σε συμβάσεις άνω των 60.000 ευρώ (τώρα -όποτε γίνεται- αφορά μόνο σε συμβάσεις άνω των 200.000 ευρώ).
  • Να δοθεί λύση με την «μεταφορά των μαθητών» καθώς και με άλλα προβλήματα, που αφορούν τις λαϊκές οικογένειες, ώστε να γίνονται με ταχύτερες και λιγότερο γραφειοκρατικές διαδικασίες.
  • Μαζικές προσλήψεις σε όλο το δημόσιο.

     Κοιν/ση:

  1. Περιφερειάρχες της χώρας
  2. ΕΝ.Π.Ε.
  3. Δ/ΝΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Τ.Α. Υπουργείου Εσωτερικών
  4. Σύλλογοι – μέλη ΟΣΥΑΠΕ
  5. Σύλλογος Υπαλλλήλων Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους
  6. Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Οικονομικών

                                                              ΓΙΑ ΤΟ Δ. Σ.

      Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ

          Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 ΑΝΔΡΕΑΔΕΛΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ