ΟΣΥΑΠΕ ΓΙΑ ΛΗΨΗ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ & ΚΟΠΡΑΝΩΝ

   Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δ/νση: Λ. Συγγρού 80-88, 7ος όροφος

email: osyape@otenet.gr

www.osyape.gr

τηλ. προέδρου: 6932442294 – τηλ. γραμματέα: 6977432661

 

Αθήνα  12 /3 /2017

Αριθμ. Πρωτ.:32

 

Προς

1.Περιφερειάρχες

2.ΕΝΠΕ

 

Η «πρώιμη ανίχνευση του άγριου ιού της πολυομελίτιδας» δεν ανήκει στις Υγειονομικές Υπηρεσίες των Περιφερειών

Κυβέρνηση & Περιφερειάρχες όφειλαν να μην έχουν αφαιρέσει τις σχετικές αρμοδιότητες, να μην αφήσει «γυμνές» τις υπηρεσίες


 Με αφορμή το έγγραφο του Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), που διαβιβάστηκε δια μέσου των Γραφείων των Περιφερειαρχών στις Διευθύνσεις Υγειονομικού Ελέγχου και τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειών, που λειτουργούν Κέντρα Φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών, προκειμένου να υλοποιηθεί πρόγραμμα «εργαστηριακής επιτήρησης δειγμάτων λυμάνων και κοπράνων για την πρώιμη ανίχνευση ενδεχόμενης επανακυκλοφορίας του άγριου ιού της πολυομελίτιδας», θέλουμε να σας επισημάνουμε τα εξής:

1. Με μεγάλη ευκολία αποδεχτήχατε ένα ανυπόγραφο έγγραφο του «Γραφείου Νοσημάτων που Προλαμβάνονται με Εμβολιασμό & Συγγενών Νοσημάτων του Τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης  του ΚΕΕΛΠΝΟ», με το οποίο «συστήνεται η δειγματοληψία να γίνεται από Επόπτη Δημόσιας Υγείας, ειδικότητα η οποία κρίνεται η πλέον αρμόδια να επιτελέσει τη δειγματοληψία4».

Δεν εξετάσατε ούτε τις αρμοδιότητες του Οργανισμού Εσωτερικής Λειτουργίας, που έχει η κάθε Περιφέρεια, ούτε την σχετική με τα ζητήματα αυτά νομοθεσία.

Αν εσείς ή τα στελέχη της διοίκησης  κάθε Περιφέρειας διαβάζατε τον Οργανισμό, που έχετε εισηγηθεί και εγκρίνει θα διαπίστωνατε ότι αυτή η αρμοδιότητα δεν αναγράφεται πουθενά.

Αν εσείς ή τα στελέχη της διοίκησης  κάθε Περιφέρειας διαβάζατε το «4. Guidelines on Environmental Surveillance for Detection of Polioviruses (Working Draft – March 2015)», το οποίο χρησιμοποιεί και το ίδιο το ΚΕΕΛΠΝΟ ως βιβλιογραφική αναφορά, θα διαπιστώνατε ότι δεν υπάρχει αναφορά σε Επόπτες Δημόσιας Υγείας.

2. Οφείλετε να γνωρίζετε ότι οι αρμοδιότητες που σχετίζονται με λύματα και απόβλητα γενικότερα, έχουν αφαιρεθεί από τις υπηρεσίες των Περιφερειών, που ασκούν υγειονομικό έλεγχο, με αρκετές νομοθετικές ρυθμίσεις για τις οποίες ούτε μια ένσταση δεν προβάλατε, όλα αυτά τα χρόνια. Χρόνια τώρα αποδέχεστε τις εκχωρήσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις αρμοδιοτήτων, τη συρρίκνωση των αρμοδιοτήτων των δημοσίων υπηρεσιών.Οφείλετε να γνωρίζετε ότι η διαχείριση παρόμοιων καταστάσεων και ειδικότερα αυτές που αφορούν στον έλεγχο και τη λήψη δείγματος μολυσματικών βιολογικών υλικών όπως είναι τα κόπρανα, πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με ειδικές διαδικασίες και συγκεκριμένα μέτρα.

Και όσο για τα μέσα προστασίας, αυτά θα έπρεπε να τα διαθέτουν οι υπηρεσίες μας και για μια σειρά άλλες διαδικασίες και αυτοψίες ανθυγιεινών εστιών που εκτελούν οι συνάδελφοι.

3. Οφείλουμε να σας θυμίσουμε ότι η υγειονομική επιτήρηση λοιμωδών νοσημάτων ήταν μέσα στις αρμοδιότητες, που ασκούσαν παλιότερα οι αποκεντρωμένες υγειονομικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, που αργότερα εντάχθηκαν στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.

Αρμοδιότητες, που απαιτούσαν την συνεργασία των Υγειονολόγων Γιατρών, των Εποπτών Δημόσιας Υγείας και των Επισκεπτριών Υγείας, την συνέργεια του «τρίπτυχου», που κάποτε αποτελούσε τον κορμό των υγειονομικών υπηρεσιών, που εφάρμοζε το τότε ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

4. Οφείλουμε να σας θυμίσουμε τις διαμαρτυρίες μας και την απαίτησή μας για την επαναλειτουργία των περιφερειακών Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας (ΠΕΔΥ), τα οποία ανήκουν οργανικά στο ΚΕΕΛΠΝΟ και στην αρμοδιότητά τους ανήκουν μεταξύ άλλων οι αναλύσεις δειγμάτων τροφίμων, ποτών κ.α. καθώς και «η διενέργεια και υποστήριξη της επιδημιολογικής έρευνας και η συμβολή στην έγκαιρη απομόνωση και ταυτοποίηση παθογόνων μικροοργανισμών…» (άρθρο 8, παρ. 3 του ν. 2519/1997).

5. Να σας θυμίσουμε τις διαμαρτυρίες μας για την μη «απόδοση» των αποζημιώσεων των υπαλλήλων για τις εκτός και εντός έδρας μετακινήσεις τους, καθώς και για την αφαίρεση του ανθυγιεινού επιδόματος, που ελάμβαναν μέχρι το 2011. Ζητήματα για τα οποία όχι μόνο δεν είδαμε καμιά στήριξη από μεριάς σας, αλλά αντιμετωπίζουμε την παγερή αδιαφορία σας για την επίλυσή τους.

6. Θέλουμε επίσης να σας τονίσουμε ότι η τραγική υποστελέχωση που υπάρχει σε όλες τις υπηρεσίες των Περιφερειών έχει βάλει τη σφραγίδα της και στις υγειονομικές υπηρεσίες (Διευθύνσεις Υγειονομικού Ελέγχου και τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας) και είναι αδιανόητο εκτός από όλα τα παραπάνω, να «δεσμεύεις» έναν Επόπτη Δημόσιας Υγείας, που έχει χρεωμένες πλείστες υποθέσεις, σύμφωνα με τις αρμοδιότητες που ασκεί, να περιμένει σε ένα Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών πότε θα μπορέσει να συλλέξει δείγμα κοπράνων από το παιδί-εθελοντή. Πότε; Πρωί, μεσημέρι, βράδυ;

Δεν μας παραξενεύει βέβαια, που το ΚΕΕΛΠΝΟ επανέρχεται  με το ζήτημα-αίτημα αυτό, αξιοποιώντας ένα ευαίσθητο ζήτημα (πρόσφυγες, δημόσια υγεία κλπ) για να «φορτώσει» όπου μπορεί την εκτέλεση του προγράμματος. Τα ίδια έκανε και πριν 3-4 χρόνια, που όταν όμως δεν βρήκε «ανταπόκριση» από τις υπηρεσίες των Περιφερειών, το εκτέλεσε με δικούς του υπαλλήλους και μάλιστα με έξτρα αμοιβή.

Εξάλλου ας μας πουν οι αρμόδιοι: Πως γίνεται να αναλαμβάνει το ΚΕΕΛΠΝΟ την εκτέλεση του Προγράμματος αυτού χωρίς επάρκεια σε κατάλληλο εξοπλισμό και προσωπικό; Με ποιανού «πλάτες» το ανέλαβε; Ή μήπως είναι ψέματα ότι το ΚΕΕΛΠΟ το νοσηλευτικό προσωπικό που προσέλαβε με μπλοκάκι για τα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων το έστειλε στα νοσοκομεία για να «μπαλώσει» τα τεράστια κενά που υπάρχουν;

Μετά από όλα τα παραπάνω γίνεται σε όλους φανερό ότι οι Επόπτες Δημόσιας Υγείας των υπηρεσιών των Περιφερειών ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (νομοθεσία και Οργανισμοί) να αναλάβουν την εκτέλεση του Προγράμματος του ΚΕΕΛΠΝΟ με τίτλο «Εργαστηριακή επιτήρηση δειγμάτων λυμάτων και κοπράνων στα Κέντρα Φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών για την πρώιμη ανίχνευση ενδεχόμενης επανακυκλοφορίας του άγριου ιού της πολιομυελίτιδας». Οποιαδήποτε διαφορετική ενέργεια – εντολή από μεριάς σας, θα μας βρει απέναντί σας.

Το παρόν κοινοποιείται και στο Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ για τις δικές τους από δω και πέρα ενέργειες.

Θεωρούμε πως η εξασφάλιση ανθρώπινων και υγειονομικά αποδεκτών συνθηκών διαβίωσης και η διενέργεια όλων των απαραίτητων εμβολιασμών στους πρόσφυγες και τους μετανάστες είναι ευθύνη της κυβέρνησης και των κρατικών δομών (υγειονομικές κλπ), που θα έπρεπε να είναι ανεπτυγμένες και στελεχωμένες ώστε να μπορούν να φροντίζουν όλο τον πληθυσμό, να λαμβάνουν μέτρα πρόληψης και θεραπείας με σύγχρονους όρους, σε όσους χρειάζεται, δωρεάν. Η υγεία όλων και η πρόληψη δεν μπορεί να είναι υπόθεση προγραμμάτων με ημερομηνία λήξης,  ούτε να είναι στα χέρια ιδιωτικών φορέων και ΜΚΟ.

Οι πρόσφυγες, οι μετανάστες και τα παιδιά τους, έχοντας αφήσει διωγμένοι τις πατρίδες τους και ζώντας στη χώρα μας κάτω από άθλιες συνθήκες, σε ακατάλληλους καταυλισμούς χωρίς στοιχειώδεις υποδομές για την εξασφάλιση των καθημερινών αναγκών τους,  αποτελούν το πιο ευάλωτο κομμάτι της κοινωνίας μας. Οι εργαζόμενοι και το συνδικαλιστικό κίνημα έχουμε δείξει και εξακολουθούμε να δείχνουμε πολύμορφα την αλληλεγγύη μας σ’ αυτούς τους ανθρώπους και στεκόμαστε απέναντι σε παιχνίδια που παίζονται εις βάρος τους, διεκδικώντας την πλήρη κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης και τον εμβολιασμό τους, καθώς και τη διαμονή τους σε κατάλληλους και εξοπλισμένους χώρους φιλοξενίας από τις οργανωμένες δομές του κράτους και μόνο. –

Κοιν/ση

1. Υπουργείο Υγείας

2. ΚΕΕΛΠΝΟ

3. Υπουργείο Εσωτερικών

4. Δ/νση Προσωπικού Τ.Α.

5. Σύλλογοι – μέλη μας

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                     Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ          ΑΝΔΡΕΑΔΕΛΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ