ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ & ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΡΕΜΑΤΩΝ: ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ & ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

   Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δ/νση: Λ. Συγγρού 80-88, 7ος όροφος

email: osyape@otenet.gr

www.osyape.gr

τηλ. προέδρου: 6932442294 – τηλ. γραμματέα: 6977432661

Αθήνα 5/3/2019

Αριθμ. Πρωτ.:58

 

Προς

Υπουργό Εσωτερικών

κ. Αλέξη Χαρίτση

 

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ & ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΡΕΜΑΤΩΝ

ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ &

ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

 

Άλλη μια αρμοδιότητα, αυτή του καθαρισμού και της αστυνόμευσης όλων των ρεμάτων της χώρας, που ήρθε στην επικαιρότητα με απώλειες ανθρώπινων ζωών και περιουσιών, με καταστροφές υποδομών και του φυσικού πλούτου αρκετών περιοχών, πέρασε από πέρυσι εξ ολοκλήρου στις Περιφέρειες.

Το άρθρο 224 του «Κλεισθένη» (ν. 4555/2018) «κουκούλωσε» την χρόνια αδράνεια Δήμων, κυβερνήσεων, υπουργείων και Ε.Ε., όλων όσων χρόνια τώρα αρμοδιότητες σαν κι αυτή την αφήνουν παραπεταμένη γιατί δεν αφήνει κέρδη, γιατί στη ζυγαριά «κόστους – οφέλους» βαραίνει γι’ αυτούς το κόστος.

Στις περισσότερες Περιφέρειες η παραπάνω νομοθετική ρύθμιση έφερε στην επιφάνεια προβλήματα χρόνων:

• Την μη ύπαρξη Μητρώου ρεμάτων. Τα ρέματα δεν έχουν καταγραφεί και δεν έχει αποτυπωθεί η υπάρχουσα κατάσταση, με αποτέλεσμα τα όποια μέτρα να είναι αποσπασματικά.

• Την μη ύπαρξη μελετών οριοθέτησης και διευθέτησης των ρεμάτων σε κρίσιμες περιοχές και ιδιαίτερα σε περιοχές με οικιστική ανάπτυξη, που έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν οι συνάδελφοί μας να εισηγηθούν τα αναγκαία μέτρα.

• Την τεράστια υποστελέχωση των Τεχνικών Υπηρεσιών από προσωπικό, στις οποίες «φορτώθηκε» άλλη μια αρμοδιότητα, που συνδέεται με ποινικές και αστικές ευθύνες, που βέβαια ποτέ δεν αναζητήθηκαν για την κυβέρνηση και τους αιρετούς.

• Την έλλειψη μέσων και εξοπλισμού των υπηρεσιών, που η εξασφάλισή τους θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα, προκειμένου να καλυφθούν καθυστερήσεις και ανάγκες που υπάρχουν. Πως μπορεί να αποτυπωθεί η κατάσταση των ρεμάτων χωρίς droneς, χωρίς κατάλληλα υπηρεσιακά αυτοκίνητα, χωρίς οδηγούς, χωρίς βενζίνες, χωρίς έξοδα κίνησης κλπ;

• Το νομοθετικό «χάος» που υπάρχει με μια απαρχαιωμένη νομοθεσία (ΠΔ 18/21-03-24 & ΠΔ 24-2/25-02-32), που αφήνει αναπάντητα τα ερωτήματα υπηρεσιών και συναδέλφων στην αγωνιώδη προσπάθειά τους να ανταπεξέλθουν στην αρμοδιότητα που τους μεταφέρθηκε χωρίς πόρους και μέσα.

Και μπορεί πολλοί να «κλαίνε» πάνω στα συντρίμμια των πλημμυρών, όμως ούτε ένα Περιφερειακό Συμβούλιο της χώρας δεν συζήτησε μετά την συνολική μεταφορά της αρμοδιότητας του καθαρισμού και της αστυνόμευσης των ρεμάτων στις Περιφέρειες, για την υπάρχουσα κατάσταση και την εξασφάλιση των προϋποθέσεων που απαιτούνται για την υλοποίηση της αρμοδιότητας. Ούτε βέβαια ένα Δημοτικό Συμβούλιο από όσα μετέφεραν το συγκεκριμένο πρόβλημα στις Περιφέρειες έκανε έναν απολογισμό για το τι έκανε και για το τι δεν έκανε και γιατί.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα στην Κρήτη, που Δήμοι δεν παρέδωσαν τίποτα ως αρχείο στις υπηρεσίες των Περιφερειών για τα ρέματα και τώρα με τις πρόσφατες πλημμύρες προσπαθούν να «φορτώσουν» τις ευθύνες για την απραξία τους στις υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Πρόσφατη είναι και η απόφαση της Περιφερειακής Αρχής Κρήτης, που με ένα τεράστιο αντίτιμο προσλαμβάνει Τεχνικό Σύμβουλο, αντί να στελεχώσει με μόνιμο προσωπικό τις Τεχνικές Υπηρεσίες, που προσπαθεί τώρα μετά τις καταστροφές να προσλάβει συμβούλους και 8μηνα για να «μπαλώσει» καταστάσεις!!!!

Και βέβαια αποτελεί παράδειγμα της αντιμετώπισης των σοβαρών αυτών ζητημάτων, που σχετίζονται με την ζωή και την ασφάλεια των ανθρώπων και η οργανική συγκρότηση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής, που μερικούς μήνες μετά την τραγωδία στη Μάνδρα συγκρότησε Δ/νση Αντιπλημμυρικών Έργων, στην οποία όμως δεν ανήκει η αρμοδιότητα των ρεμάτων!!!

Οι επεμβάσεις που έχουν γίνει στις φυσικές κοίτες των ρεμάτων, οι παράνομες ή και «νόμιμες» καταλήψεις τμήματος ή και ολόκληρης της κοίτης, που έχουν σαν αποτέλεσμα την μείωση ή και την κατάργηση της κοίτης των ρεμάτων, οι διευθετήσεις με πλακοσκεπείς ή κλειστούς αγωγούς ανεπαρκούς διατομής, οι τοπικές στενώσεις, τα μπαζώματα, η εναπόθεση σκουπιδιών κλπ είναι μερικά από όσα καταγράφονται στα ρέματα όλων των περιοχών, που σε συνδυασμό με αντιπλημμυρικά έργα που λείπουν ή είναι αποσπασματικά ή δεν συντηρούνται με επάρκεια οξύνουν το ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας και γενικότερα της προστασίας και θωράκισης από τα φυσικά φαινόμενα.

Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι τα φυσικά φαινόμενα και οι συνέπειές τους στη ζωή των λαϊκών – εργατικών στρωμάτων μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο προετοιμασίας και αντιμετώπισής τους.

Απαιτούμε:

– Στελέχωση των Τεχνικών Υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό, επιστημονικό και άλλο. Κάλυψη όλων των προϋποθέσεων για την απρόσκοπτη εργασία τους (μετακινήσεις, αποζημιώσεις κλπ).

– Εξασφάλιση του αναγκαίου και σύγχρονου εξοπλισμού.

– Εκσυγχρονισμό, κωδικοποίηση και απλοποίηση της νομοθεσίας. Επιμόρφωση των υπαλλήλων.

– Δημιουργία Μητρώου ρεμάτων ως βάση (προσβάσιμη στους υπαλλήλους) δεδομένων, καταγραφής, αποτύπωσης, οριοθέτησης στο σύνολό τους, μελετών, έργων κλπ.

– Καθαρισμό των ρεμάτων σε ετήσια βάση.

– Προτεραιότητα στη χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών και άλλων έργων και υποδομών. Εκτέλεση έργων στις περιπτώσεις πλημμυρικών φαινομένων με κατ’ εξαίρεση διαδικασίες.

– Σχεδιασμό έργων και υποδομών ενταγμένων σε ένα κεντρικό σχέδιο αντιμετώπισης των συνεπειών των φυσικών φαινομένων, με σκοπό να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες τους.

 

Κοιν/ση

1. Υπουργό Οικονομικών

   κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

2. Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας

   κ. Γεώργιο Σταθάκη

3. ΕΝΠΕ

4. Περιφερειάρχες

5. Κόμματα Βουλής(πλην ΧΑ)

6. Υπουργείο Εσωτερικών

   α.Δ/νση Προσωπικού Τ.Α.

   β.Δ/νση Οργάνωσης ΟΤΑ

7. ΜΜΕ

8. Σύλλογοι-μέλη μας

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ               Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ   ΑΝΔΡΕΑΔΕΛΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ