Να επιλυθούν τα ζητήματα της νομικής υποστήριξης των υπαλλήλων.

Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δ/νση: Λ. Συγγρού 80-88, 7ος όροφος
email: osyape@otenet.gr
www.osyape.gr
τηλ. προέδρου: 6932442294 – τηλ. γραμματέα: 6977504710

 

                                                                                              Αθήνα 24/1/2021
Αριθμ. Πρωτ.: 11

 

 

                                                   Προς
Υπουργό Εσωτερικών
κ. Μ. Βορίδη

 

Θέμα: Να επιλυθούν τα ζητήματα της νομικής υποστήριξης των υπαλλήλων.

 

Θεωρούμε απαράδεκτη την ρύθμιση για την λεγόμενη «νομική υποστήριξη» των υπαλλήλων, όπως αυτή διαμορφώθηκε με τον ν. 4674/2020, άρθρο 52 και στη συνέχεια με το άρθρο 52 του ν.4735/2020.
Όχι μόνο είναι μακριά από τις ανάγκες για νομική κάλυψη των υπαλλήλων των ΟΤΑ, αλλά χειροτέρεψε και το μέχρι τότε ισχύον νομοθετικό πλαίσιο (άρθρο 102 του ν. 4483/2017), δεδομένου ότι με την ρύθμισή σας προβλέπεται ότι «η καταβολή των δαπανών γίνεται εφόσον, για τις ποινικές υποθέσεις, εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση, με την οποία οι υπάλληλοι κηρύσσονται αθώοι ή απαλλάσσονται των κατηγοριών ή τελεσίδικο βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου, με το οποίο παύεται οριστικά η ποινική δίωξη εναντίον τους ή τίθεται η υπόθεση στο αρχείο».
Αυτό σημαίνει ότι οι υπάλληλοι πρέπει να βάζουν βαθιά το χέρι στη τσέπη, να πληρώνουν οι ίδιοι για την νομική τους υποστήριξη για υπηρεσιακές υποθέσεις για τις οποίες δεν υφίσταται καταγγελία εκ μέρους οποιασδήποτε δημόσιας υπηρεσίας ή ανεξάρτητης διοικητικής αρχής και να περιμένουν πολλές φορές και χρόνια για να τους καταβληθούν οι συγκεκριμένες δαπάνες.
Επίσης η λογική που διαπνέει την ισχύουσα ρύθμιση θέτει υπό αμφισβήτηση την «αθωότητα» των συναδέλφων, που δεν έχουν διωχθεί από την υπηρεσία τους και φορτώνει τους εργαζόμενους με όλα τα δικηγορικά κλπ έξοδα μέχρι να εκδοθεί αμετάκλητη αθωωτική ή απαλλακτική δικαστική απόφαση. Αδιαφορεί για το “τεκμήριο της αθωότητας” όπως αυτό προσδιορίζεται από το ισχύον νομικό μας πλαίσιο και τις Διεθνείς Συμβάσεις για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Παρ’ ότι είναι γνωστό σε όλους ότι στις Περιφέρειες είναι ενταγμένος μεγάλος αριθμός των ελεγκτικών μηχανισμών του δημοσίου και ότι οι εργαζόμενοι σε αυτούς πολύ συχνά χειρίζονται καταγγελίες πολιτών και ότι πολύ συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι με διώξεις, για ζητήματα που άπτονται της άσκησης των αρμοδιοτήτων τους, παρ’ ότι έχουμε θέσει το συγκεκριμένο πρόβλημα επανειλημμένα (και στο ΥΠΕΣ και κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου στη βουλή), τα προβλήματα που δημιουργούνται κατά την εκτέλεση των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων είναι τεράστια.
Το χρήμα, η ταλαιπωρία και η ψυχική οδύνη, που φορτώνεται στους υπαλλήλους δημιουργούν μια τεράστια επιβάρυνση, που δεν μπορεί να συνεχίζεται.
Απαιτούμε την άμεση κατάργηση της ρύθμισης αυτής και την αντικατάστασή της με νέα, που να προβλέπει την άμεση κάλυψη των εξόδων, που καταβάλουν οι εργαζόμενοι των Περιφερειών, όταν εξετάζονται ή διώκονται ή ενάγονται ενώπιον των πολιτικών ή ποινικών δικαστηρίων ή δικαστικών αρχών εφ’ όσον επιλέγουν να τους παρασταθεί ή να εκπροσωπηθούν από πληρεξούσιο δικηγόρο της επιλογής τους, σε οποιοδήποτε στάδιο της δικαστικής διαδικασίας, με μόνη προϋπόθεση ότι δεν διώκονται από την υπηρεσία τους.
Ζητάμε άμεσα να προωθήσετε νομοθετική ρύθμιση που να λύνει το ζήτημα ολοκληρωμένα.

 

Κοιν/ση

1. Υπουργείο Εσωτερικών
Δ/νση Προσωπικού Τοπικής Αυτοδιοίκησης
2. ΕΝΠΕ
3. Περιφερειάρχες της χώρας

 

Για το Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                               Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

 

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ                                                        ΤΖΑΚΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ