Η κυβέρνηση ενίσχυσε κι άλλο την «φωτογραφική» διαδικασία επιλογής σε θέσεις ευθύνης

Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δ/νση: Λ. Συγγρού 80-88, 7ος όροφος

email: osyape@otenet.gr

www.osyape.gr

τηλ. προέδρου: 6932442294 – τηλ. γραμματέα: 6932442150

 

                                            Αθήνα  28/4/2022

                                              Αριθμ. Πρωτ.: 80

 

Η κυβέρνηση ενίσχυσε κι άλλο την «φωτογραφική» διαδικασία επιλογής σε θέσεις ευθύνης

 

Η κοροϊδία και η συμπαιγνία κυβέρνησης και Περιφερειακών Αρχών για την επιλογή σε θέσεις ευθύνης συνεχίζεται αδιάλειπτα…

Όχι μόνο δεν προχωρούν στην προκήρυξη των θέσεων ευθύνης Γενικών σε όλες τις Περιφέρειες, αλλά προσαρμόζουν συνεχώς το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να γίνεται όλο και πιο «φωτογραφική» η διαδικασία επιλογής, όταν, όπου κι αν ποτέ αυτή γίνει…

Τελευταία προσαρμογή – τροποποίηση είναι αυτή που «αναβαθμίζει» ακόμα περισσότερο την συνέντευξη!!! (άρθρο 4 παρ. 1δβ και 2 του ν. 4915/2022), σύμφωνα με την οποία «σε περίπτωση που υποψήφιος λαμβάνει τελική μοριοδότηση στη συνέντευξη μικρότερη του πεντακόσια (500), αποκλείεται από την περαιτέρω διαδικασία ανεξαρτήτως από το συνολικό αριθμό μορίων που έχει συγκεντρώσει από τα τυπικά προσόντα κλπ».

Με απανωτές ρυθμίσεις η κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας στο νόμο Βερναρδάκη έφερε «στα μέτρα της» τις διαδικασίες επιλογής των υπηρεσιακών στελεχών, έφτιαξε ένα νομοθετικό πλαίσιο επιλογής προϊσταμένων κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους με την μοριοδότηση των αναθέσεων, την συνέντευξη κλπ, για να μπορούν να εξασφαλίζουν στις περισσότερες θέσεις όσους αυτοί οι ίδιοι κρίνουν….

Ο νόμος 4369/2016 όρισε την συνέντευξη και την «αξιολόγηση». Οι νόμοι 4623/2019 και 4674/2020, όχι μόνο αύξησαν την μοριοδότηση αυτών των  αδιαφανών και υποκειμενικών κριτηρίων σε βάρος των τυπικών προσόντων, της εργασιακής εμπειρίας και της προϋπηρεσίας, αλλά αφαίρεσαν και τους αιρετούς εκπροσώπους των εργαζομένων από τα συμβούλια επιλογής προϊσταμένων (ΣΕΠ), με μια απαράδεκτη και αντιδημοκρατική ρύθμιση που τους αντικατέστησε με υπηρεσιακά στελέχη, τοποθετώντας μεταξύ άλλων και τον Εκτελεστικό Γραμματέα της κάθε Περιφέρειας, δηλαδή τον μετακλητό υπάλληλο του Περιφερειάρχη.

Η αδιαφάνεια και οι σκοπιμότητες στο μεγαλείο τους!

Η ευθύνη των Περιφερειακών Αρχών και των κυβερνήσεων είναι διπλή. Και γιατί για δώδεκα και πλέον χρόνια δεν έχουν προχωρήσει τις διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης σε θέσεις ευθύνης στις Περιφέρειες και γιατί ως μόνιμο στοιχείο της πολιτικής τους έχουν τις διακρίσεις, την αδιαφάνεια και την ημετεροκρατία.

Απαιτούμε να μπει τέλος. Καλούμε την κυβέρνηση και τις Περιφερειακές Αρχές:

  • Να προχωρήσουν άμεσα στην προκήρυξη όλων των θέσεων ευθύνης.
  • Να σταματήσουν τις αυθαίρετες τοποθετήσεις για την κάλυψη των θέσεων ευθύνης.
  • Να προχωρήσουν άμεσα στην τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου και να μην υπολογίζεται ο χρόνος αναπλήρωσης με ανάθεση, στην μοριοδότηση της διαδικασίας επιλογής προϊσταμένων, να καταργηθεί η συνέντευξη και η μοριοδότησή της, να καταργηθούν όλες οι «φωτογραφικές» ρυθμίσεις, να επανέλθουν οι δύο αιρετοί των εργαζομένων στο ΣΕΠ.

Π.Α.

  1. Υπουργείο Εσωτερικών

-Γραφείο υπουργού

-Δ/νση Προσωπικού Τ.Α.

  1. Περιφερειάρχες
  2. ΕΝΠΕ
  3. Κόμματα Βουλής

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

                 Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                        Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                    ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ                                        ΣΤΑΜΚΟΠΟΥΛΟΥ ΝΑΤΑΣΑ

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ