Για την νομική κάλυψη – Άλλα μέτρα κι άλλα σταθμά για αιρετούς κι εργαζόμενους

   Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δ/νση: Λ. Συγγρού 80-88, 7ος όροφος

email: osyape@otenet.gr

www.osyape.gr

τηλ. προέδρου: 6932442294 – τηλ. γραμματέα: 6932442150

 

Αθήνα   4 /5/2022

Αριθμ. Πρωτ.: 82

 

Προς

Πίνακα Αποδεκτών

 

ΝΟΜΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ

Άλλα μέτρα κι άλλα σταθμά για τους αιρετούς                                      κι άλλα για τους εργαζόμενους

 

Η ρύθμιση του ν.4915/2022 ήρθε να επιβεβαιώσει ότι κυβέρνηση και Περιφερειακές Αρχές φροντίζουν μόνον για τους εαυτούς τους κι αδιαφορούν για τους εργαζόμενους.

Φροντίσανε λοιπόν με το άρθρο 11 του ν. 4915/2022 να μπορούν με αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής να διαφοροποιούνται με την ισχύουσα ρύθμιση για τους εργαζόμενους και να καλύπτουν τα έξοδα της νομικής τους κάλυψης «ενώπιον των δικαστηρίων ή των δικαστικών αρχών, σε περίπτωση διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης ή άσκησης ποινικής δίωξης εις βάρος τους για αδικήματα που τους αποδίδεται ότι διέπραξαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους», με διακριτό πλέον τρόπο από το αντίστοιχο των υπαλλήλων.

Φροντίσανε να προπληρώνονται για την νομική τους κάλυψη, κι όχι να περιμένουν να κριθούν οι υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται.

Κι ενώ επανειλημμένα :

  • Έχουμε ζητήσει να γίνει νομοθετική ρύθμιση για τους εργαζόμενους ώστε να επιτρέπεται η προκαταβολή των σχετικών δαπανών, αμέσως μετά τις σχετικές εγκριτικές αποφάσεις.
  • Έχουμε στείλει στο υπουργείο Εσωτερικών συγκεκριμένη διατυπωμένη τροπολογία, που να λύνει το ζήτημα ώστε να μην βάζουν βαθιά το χέρι στη τσέπη οι εργαζόμενοι και να πληρώνουν οι ίδιοι για την νομική τους υποστήριξη και να περιμένουν πολλές φορές και χρόνια για να τους καταβληθούν οι συγκεκριμένες δαπάνες.
  • Όταν κατατέθηκε στη βουλή η τροπολογία αυτή ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι δεν μπορεί να την δεχτούμε, γιατί «πρέπει να δούμε το δημοσιονομικό κόστος»….
  • Είναι γνωστό σε όλους ότι οι υπάλληλοι των Περιφερειών έρχονται συχνά αντιμέτωποι με δικαστικές διαμάχες, που τους συμπαρασύρουν ως κατηγορούμενους, όπως και ότι εκτελούν αρμοδιότητες που συνδέονται με ποινικές και αστικές ευθύνες.

Έρχονται κυβέρνηση και Περιφερειάρχες και λύνουν με την ρύθμιση ν.4915/2022 μόνον τα «δικά τους»… κι ας έχουν μια «ιδιότυπη» ασυλία και νομικές υπηρεσίες, που καλύπτουν τις ανάγκες τους.

Κυβέρνηση και Περιφερειάρχες είναι προκλητικά αδιάφοροι για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, που με μισθό λιγότερο από το ¼ του δικού τους επίσημου μισθού πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους, δικηγόρους για ζητήματα και υποθέσεις που δεν διώκονται από την υπηρεσία τους ή από τον φορέα τους ή από κάποια άλλη δημόσια αρχή.

Κυβέρνηση και Περιφερειάρχες είναι προκλητικά αδιάφοροι για τα ζητήματα της νομικής κάλυψης που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι των Περιφερειών, οι υπηρεσίες των οποίων είναι επιφορτισμένες με το μεγαλύτερο όγκο των κρατικών ελεγκτικών αρμοδιοτήτων.

Καταγγέλλουμε αυτή την προκλητική διαφορετική μεταχείριση των αιρετών έναντι των εργαζομένων των Περιφερειών και των ΟΤΑ γενικότερα και ζητάμε να γίνει δεκτή η συνημμένη νομοθετική ρύθμιση για όλους τους εργαζόμενους των ΟΤΑ.

 

Συνημμένη η προτεινόμενη τροπολογία

 

Π.Α.

  1. Υπουργείο Εσωτερικών

    – Γραφείο υπουργού

    – Δ/νση Προσωπικού Τ.Α.

2.ΕΝΠΕ

3.Περιφερειάρχες

4.Κόμματα Βουλής

 

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                             Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ                                            ΣΤΑΜΚΟΠΟΥΛΟΥ ΝΑΤΑΣΑ

 

 

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ