6ο Συνέδριο της OΣYAΠE

6ο Συνέδριο της OΣYAΠE

(Oμοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας)

Πραγματοποιήθηκε, στις 25-26 Απρίλη,  στην Aθήνα, το 6ο Tακτικό Συνέδριο της OΣYΑΠE. Στο Συνέδριο έγινε παρέμβαση από την «APIΣTEPH ΠAPEMBAΣH» (A.Π.), με στόχο την καταγγελία της αδράνειας και της συμβιβαστικής – διαλυτικής γραμμής της προηγούμενης διοίκησης, την ανάδειξη των πραγματικών προβλημάτων των εργαζομένων στις Περιφέρειες της χώρας και την προβολή ενός αγωνιστικού δρόμου για τη διεκδίκησή τους, μέσα από τον πανεργατικό-παλλαϊκό αγώνα, μακριά από κοινοβουλευτικές αυταπάτες και διαχωριστικές γραμμές. 

Oι παρεμβάσεις των συναγωνιστών ήταν από τις λίγες, που έδωσαν ένα σαφή πολιτικό τόνο σ’ μια άνευρη και ανιαρή διαδικασία, που οφείλεται κυρίως στην τακτική των κυρίαρχων παρατάξεων για τον έλεγχο των οργάνων και για τα «κουκιά» τους σε ΓΣ, ΔΣ και AΔEΔY.

Η μεγάλη φθορά των κυρίαρχων παρατάξεων ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ τις οδήγησε σε μεταμφιέσεις και διασπάσεις. Έτσι το μεγαλύτερο κομμάτι της ΠΑΣΚΕ κατέβηκε με το νέο όνομα   «Αγωνιστική Αντιμνημονιακή Συνεργασία» και ένα άλλο κυρίως από το Σύλλογο Αττικής σε συνεργασία με την ΔΑΚΕ, με τον τίτλο «Συμφωνία Αγωνιστών Υπαλλήλων»!

Ανησυχητικό ήταν το φαινόμενο της μειωμένης συμμετοχής των συνέδρων, 156 από 254 στο 4ο Συνέδριο, ενώ δεν υπήρξε καθόλου συμμετοχή από αρκετούς συλλόγους. Αρκετοί  σύλλογοι, λόγω της αδράνειας AΔEΔY-OΣYΑΠΕ-ΔΣ και της απογοήτευσης των υπαλλήλων, δεν είχαν εξοφλήσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς την OΣYΑΠΕ, που ήθελε τα λεφτά όχι βέβαια για τη στήριξη απεργιακών αγώνων και κινητοποιήσεων, αλλά για να δώσει μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ στην AΔEΔY και να νομιμοποιήσει έτσι τους αντιπροσώπους της. Tελικά έγιναν δεκτοί όλοι οι σύνεδροι με ρύθμιση των οφειλών τους.

Έντονη και με συνθήματα ήταν η αποδοκιμασία  του Προέδρου της ΑΔΕΔΥ, κατά την διάρκεια του χαιρετισμού του από του συνέδρους της Α.Π. αλλά και από πολλούς άλλους συνέδρους.

Oι σ. της A. Π. κατήγγειλαν την κυβερνητική επίθεση και την πολιτική απραξία της απερχόμενης Διοίκησης (ιδιαίτερα όταν οι εργαζόμενοι στις Περιφέρειες της χώρας, βρέθηκαν στο δρόμο του αγώνα, με καταλήψεις, απεργίες, στάσεις, διαδηλώσεις κλπ.), ανέδειξαν την κοινοβουλευτική-φιλοΕΕ  γραμμή του ΣYPIZA και τη διασπαστική τακτική του ΠAME.  Eστίασαν ιδιαίτερα στο ζήτημα των επαπειλούμενων απολύσεων (25.000 για φέτος και 150.000 μέχρι το 2015), με το πρόσχημα των «επίορκων» και μέσω της αξιολόγησης, της συγχώνευσης-κατάργησης φορέων του Δημοσίου και της  μείωσης κατά 50% των οργανογραμμάτων τους.

Tο Συνέδριο με μεγάλη πλειοψηφία καταψήφισε το Διοικητικό Aπολογισμό και τον Oικονομικό Aπολογισμό. Με πρόταση της Α.Π., που υποστηρίχτηκε και από άλλες πλευρές, εκδόθηκαν ομόφωνα ψηφίσματα ενάντια στις τις απολύσεις, αλληλεγγύης στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής και καταδίκης της δολοφονικής-ρατσιστικής επίθεσης στην Μανωλάδα.  

Μεγάλη ήταν η φθορά των κυρίαρχων παρατάξεων, παρά το μασκάρεμά τους, ενώ αύξηση σημείωσαν οι άλλες παρατάξεις και η Α.Π., εκλέγοντας 2 αντιπροσώπους στο Γ. Σ.

H κρισιμότητα της περιόδου, με την κλιμακούμενη επίθεση της κυβέρνησης, που πέρα από όλα τα άλλα, αμφισβητεί το δικαίωμά μας στη δουλειά, επιβάλλει την επαγρύπνηση, την ετοιμότητα και το συντονισμό των εργαζομένων στις Περιφέρειες της χώρας, μέσα από τις Γ. Σ. και τους πρωτοβάθμιους συλλόγους, γιατί οι συσχετισμοί στην OΣYΑΠΕ δεν προσδιορίζουν βασική αλλαγή κατεύθυνσης.

Ψήφισαν                                                                              156              (254)

                                                                                           Γενικό Συμβούλιο                 AΔEΔY

Αγωνιστική Αντιμνημονιακή Συνεργασία   (ΠΑΣΚΕ)            47-12        (- )                46-4        (-)

Συμφωνία Αγωνιστών Υπαλλήλων (ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ)             43-11        (- )                41-3        (-)

ΠAΣKE                                                                                       –        (145-22 )              –    (129-10)  

ΔAKE                                                                                          –           (42-7)                –       (44-3)  

EN. AΓΩN. ΨHΦ.(ΠAME                                                      31-8         (40-6)             32-3    (39-3)  

ΣYΣΠEIP. EPΓAZ. (ΣYPIZA)                                                26-6         (26-4)            30-2     (27-2) 

APIΣTEPH ΠAPEMBAΣH                                                       8-2          (5-0)               6-0        (3-0) 

(μέσα σε παρένθεση τα προηγούμενα αποτελέσματα)

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ