Ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης της 30ης Ιουνίου 2009

Οι εργαζόμενοι των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων που συμμετέχουμε σήμερα στην απεργιακή συγκέντρωση της Ο.Σ.Υ.Ν.Α.Ε.

Οι εργαζόμενοι στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας, βρισκόμαστε χρόνια τώρα αντιμέτωποι με μια πολιτική που στο όνομα του εκσυγχρονισμού και των μεταρρυθμίσεων επισταμένως και συνέχεια μειώνει το εισόδημα μας, περιορίζει βασικά κοινωνικά δικαιώματα και υποβαθμίζει το βιοτικό μας επίπεδο.

Η απομόνωση των υπαλλήλων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων είναι μονόπλευρη επιλογή-λιτότητα που, σκληρή ή λιγότερο σκληρή, αποτελεί τον κοινό παρονομαστή των πολιτικών της Κυβέρνησης και της πλειοψηφίας των Νομαρχών των τελευταίων χρόνων.

Όταν το 2009 είχαμε μηδενική αύξηση και αυτοί που έχουν λιγότερες αποδοχές δεν παίρνουν αύξηση αλλά έκτακτο βοήθημα πείνας που δίνεται μόνο για φέτος, δηλαδή μείωση των αποδοχών μας, ανακοινώθηκαν αυξήσεις στους περιφερειακούς υπάλληλους της τάξης των 550.00€ και στους υπαλλήλους του Υπουργείου Εσωτερικών ύψους 350.00€, για να επιτείνουν το μεγάλο πρόβλημα μας των διαφορετικών αποδοχών ακόμη και στον ίδιο κλάδο στον ίδιο εργασιακό χώρο.

Είναι φανερό, η μείωση του εισοδήματος δεν θα περιοριστεί μόνο για το 2009 αλλά θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

Το νέο μισθολόγιο, που αποτελεί βασικό αίτημα του δημοσιοϋπαλληλικού συνδικαλιστικού κινήματος και η δέσμευση της Κυβέρνησης, μεταφέρεται από χρόνο σε χρόνο και από πενταετία σε πενταετία και κατ΄αυτόν τον τρόπο συνεχίζουμε να παραμένουμε ο μισθολογικός «πάτος» των δημοσίων υπαλλήλων.

Η ανεξέλεγκτη ακρίβεια, οι μεγάλες ανατιμήσεις ιδιαίτερα σε είδη λαϊκής κατανάλωσης σε συνδυασμό με σκληρή λιτότητα χειροτερεύουν περισσότερο τη θέση μας και οδηγούν σε υπερχρέωση των νοικοκυριών μας και απαξίωση της υποστάσεως μας.

Οι συνεχώς προσλήψεις για τη στελέχωση συνολικά του Δημοσίου και των Ν.Π.Δ.Δ από συμβασιούχους, από έκτακτους, από εργολάβους-μπλοκάκια, σήμερα και, στο μέλλον ίσως από έκτακτους εργαζόμενους και ιδιώτες κάθε κατηγορίας, ανοίγει τον δρόμο για την άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο, που φαίνεται να αποτελεί βασική Κυβερνητική επιδίωξη.

Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων συνεχίζεται και εντείνεται ενώ μέσω των Σ.Δ.Ι.Τ. παραχωρούνται σε ιδιώτες βασικές Δημόσιες υπηρεσίες όπως η Υγεία και η Παιδεία. Ξεπουλιούνται ή ξεπουλήθηκαν επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας και κοινής ωφελείας όπως ο Ο.Τ.Ε. (δόθηκε 5% πλέον του συμφωνημένου στους Γερμανούς), τα Λιμάνια, οι αυτοκινητόδρομοι, τα Ε.Λ.Τ.Α. κ.λ.π.

Μετά την ψήφιση του αντιασφαλιστικού νόμου «Πετραλιά», τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μας προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται. Αντίθετα με την απόφαση του Δ.Ε.Κ. με πρόσχημα την ισότητα, επιχειρείται να ανατραπούν οι θετικές διακρίσεις για τις γυναίκες και έχει ανοίξει ο δρόμος για τη μετατροπή της ασφάλισής μας από κοινωνική σε επαγγελματική και εξακολουθούν τα σενάρια για νέες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις στο Δημόσιο.

Ο νέος νόμος για την διοικητική Μεταρρύθμιση της χώρας, πήγε, για μια ακόμη φορά, στις καλένδες.

Οι αδικίες, οι διακρίσεις, οι χαμηλές αποδοχές και οι διαφορετικές αποδοχές ακόμη και στον ίδιο κλάδο, αποτελούν μια πραγματικότητα για τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις την οποία η Κυβέρνηση εξακολουθεί να συντηρεί.

Με πρόσχημα την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, νέα αντιλαϊκά μέτρα θα προωθηθούν που βρίσκονται στα σκαριά.

Η κατάσταση αυτή δεν αντέχετε άλλο, μπορεί και πρέπει να αλλάξει.

Διεκδικούμε

  • 550,00€ αναλογικά σε όλους τους εργαζόμενους σε ΝΑ

  • Όχι σε αναγκαστικές -για δεύτερη φορά- μετατάξεις των εργαζομένων στις Ν.Α. σε άλλους χώρους δουλειάς με αβέβαιη την εργασιακή τους σχέση και τις αποδοχές τους.

  • Ισχυρές κρατικές Περιφέρειες και μικρό επιτελικό Κράτος.

  • Οικονομική και θεσμική (αρμοδιότητες) ενίσχυση του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

  • Για τα εργασιακά μας ζητήματα, ένας μονάχα κώδικας, ο κώδικας δημοσιών υπαλλήλων.

  • Όχι στην απογευματινή λειτουργία των υπηρεσιών -Διασφάλιση του ωραρίου εργασίας.

  • Προστασία και αναβάθμιση των Δημοσίων Υπηρεσιών. Κατάργηση του Νόμου για τις Σ.Δ.Ι.Τ. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις.

  • Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας (STAGE, έκτακτοι, συμβάσεις έργου κλπ).

  • Κάλυψη των κενών θέσεων στις Ν.Α. με μόνιμο προσωπικό και μονιμοποίηση των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες ανάγκες.

  • Κατάργηση των αντιασφαλιστικών Νόμων Πετραλιά, Σιούφα και Ρέππα.

  • Απόκρουση της νέας επίθεσης που ετοιμάζεται σε βάρος των ασφαλισμένων του Δημοσίου και των Ν.Π.Δ.Δ. Όχι στην επαγγελματική ασφάλιση.

  • Επέκταση των Β.Α.Ε. και για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.

  • Νέο μισθολόγιο με ενσωμάτωση των επιδομάτων στο βασικό μισθό, για την αναβάθμιση των μισθών και των συντάξεων.

  • Να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις των Δημόσιων Οργανισμών.

  • Αύξηση των δαπανών για παιδεία και υγεία.

 

Οι Νομαρχιακοί Υπάλληλοι διατρανώνουμε την αντίθεσή μας στις εφαρμοζόμενες κυβερνητικές πολιτικές που χρόνια τώρα λένε ότι αναγνωρίζουν, αλλά επισταμένως και επίμονα μας αγνοούν και

Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας, για να μην πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι.

 

Το Δ.Σ. και το Γ.Σ. της Ο.Σ.Υ.Ν.Α.Ε.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ