1η Ανακοίνωση για το ΤΕΑΔΥ

Πρός όλους τους Συλλόγους των Ν. Α. της χώρας

 

 1η  Ανακοίνωση για το ΤΕΑΔΥ

 

«Παιχνίδι» 1,3 δις ευρώ έκανε η διοίκηση του Επικουρικού Ταμείου του Δημοσίου (ΤΕΑΔΥ) με τη «μαρκαρισμένη» από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς χρηματιστηριακή εταιρεία «Ακρόπολις», κάτι που είχε ως αποτέλεσμα απώλειες της τάξης των 5 έως 15 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά του Ταμείου…(εφημερίδες 02/03/2007)

 

Απάτη-μαμούθ σε βάρος 500 χιλιάδων δημόσιων υπαλλήλων με ρευστοποίηση του συνόλου των ομολόγων του Επικουρικού Ταμείου βγήκε στο φως της δημοσιότητας, ύστερα από ανάλογο σκάνδαλο 600 εκατ. ευρώ του ΙΚΑ.

Η απάτη έγινε από τη χρηματιστηριακή offshore εταιρεία «Ακρόπολις», με έδρα την Κύπρο, η οποία παρά το μικρό της μέγεθος (42η σε σύνολο 77 χρηματιστηριακών εταιρειών), διαχειριζόταν το σύνολο των αποθεματικών των δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων.

Στο ΤΕΑΔΥ σημειώνουμε ότι πρόεδρος του Ταμείου είναι ο Αγάπιος Σημαιοφορίδης, γιος του πρώην υπουργού και γενικού διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος διορίστηκε από την κυβέρνηση. Μόνο το 2006 το ΤΕΑΔΥ «τζογάρισε» στην αγορά ομόλογα άνω των 1,3 δις ευρώ, πούλησε τίτλους του Δημοσίου αξίας 520 εκατ. ευρώ και αγόρασε άλλα αξίας 720 εκατ. ευρώ. Σημειώνουμε ότι η συνολική περιουσία του Ταμείου είναι 1,7 δις ευρώ (900 εκατ. ευρώ σε τίτλους του δημοσίου).

 

Το γεγονός

 

Το ντόμινο διασπάθισης των αποθεματικών των δημόσιων ταμείων ξεκίνησε από τις φούσκες του Χρηματιστηρίου, δηλαδή από το 2000, και συνεχίζεται μέχρι σήμερα παρά την αδιάκοπη και έντονη κριτική των Αγωνιστικών Παρεμβάσεων-Συσπειρώσεων- Κινήσεων προς τις Ομοσπονδίες και την ΑΔΕΔΥ. Θυμίζουμε πως σκανδαλώδης υπήρξε η διαχείριση των αποθεματικών και κυρίως της περιουσίας του ΜΤΠΥ την περίοδο της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Η πρόσφατη καραμπινάτη απάτη θα έχει άμεσες επιπτώσεις στις επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, που ανέρχονται στο 30% της συνολικής σύνταξης. Η απάτη της  χρηματιστηριακής «Ακρόπολις» δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Το σκάνδαλο, όπως άλλωστε και όλα τα ανάλογα (μετοχές-φούσκες, κλεισίματα εταιρειών, πτωχεύσεις) είναι σύμφυτο με τις δομές και τη φιλοσοφία του καπιταλιστικού συστήματος, του παρασιτισμού και της εκτεταμένης διαφθοράς. Όμως στην περίπτωση του ΤΕΑΔΥ  τα πράγματα είναι –δυστυχώς- χειρότερα. Γιατί το Δ.Σ. του ΤΕΑΔΥ δε διαχειρίζεται «τα λεφτά του πατέρα του» αλλά τις εισφορές των ασφαλισμένων. Ο τζόγος, συστατικό στοιχείο της νεοφιλελεύθερης σκέψης, δεν πρέπει να αφορά το αίμα, τον ιδρώτα και τις οικονομίες των φτωχομεσαίων δημόσιων υπαλλήλων.

 

 

Καλούμε:

 

α) Την ΑΔΕΔΥ να λάβει θέση στο ζήτημα και να ρίξει άπλετο φως στο ζήτημα, δίνοντας όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα.

β) Να παραιτηθεί το Δ.Σ. του ΤΕΑΔΥ αμέσως και να οριστεί νέο με σύμφωνη γνώμη των Δ.Υ., δίνοντας τη δυνατότητα veto  στους εκπροσώπους των εργαζομένων για πρόσωπα που θέλουν να «σπρώξουν» το Ταμείο και τα αποθεματικά του στον ολισθηρό δρόμο του χρηματιστηριακού τζόγου ή που δε συγκεντρώνουν τις εγγυήσεις για τη «χρηστή» οικονομική του «διαχείριση».

γ) Να καλύψει το κράτος την οικονομική απώλεια που δημιούργησαν οι εκλεκτοί της κυβέρνησης.

δ) Να αποσύρει το ΤΕΑΔΥ όλα τα αποθεματικά του από τις χρηματιστηριακές εταιρείες με σκοπό να διασφαλιστούν με την εγγύηση της Τράπεζας της Ελλάδας.

ε) Το Δ.Σ. της OΣΥΝΑΕ να κινηθεί δικαστικά με άλλες ομοσπονδίες, κατά του Δ.Σ. του ΤΕΑΔΥ και να διασφαλίσουν με κάθε πρόσφορο τρόπο τις επικουρικές συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, διεκδικώντας κάλυψη των απωλειών από το κράτος.

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

 

Το σκάνδαλο στο ΤΕΑΔΥ επαναφέρει και κάνει ξανά επίκαιρο το σύνολο των συνταξιοδοτικών-ασφαλιστικών μας διεκδικήσεων, ιδιαίτερα μάλιστα τώρα που πληθαίνουν οι φωνές των νεοφιλελεύθερων «κατσαπλιάδων» του μόχθου των εργαζομένων για μια συνολική και αντιδραστικότερη «μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού». Απαιτούμε λοιπόν:

 

·                     Nα πάρει πίσω η κυβέρνηση όλα τα αντιασφαλιστικά μέτρα.

·                    Nα καταργηθεί το αντιασφαλιστικό πλαίσιο που ψηφίστηκε το 1990-92 από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και «εκσυγχρονίστηκε» στη συνέχεια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

·                    30 χρόνια για τη σύνταξη, 25 για θεμελίωση δικαιώματος.

·                    H σύνταξη στο 80% του καταληκτικού μισθού με ενσωμάτωση των επιδομάτων.

·                    Nα δοθούν πίσω όλα τα κλεμμένα. Όχι στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα.

·                    Eγγύηση του κράτους για τα αποθεματικά των Tαμείων.

·                    Kανείς ανασφάλιστος. Αύξηση των κρατικών και εργοδοτικών εισφορών.

·                   Kατάργηση της ελαστικής εργασίας και της ωρομίσθιας απασχόλησης στο Δημόσιο ΤΩΡΑ.

·                    Πλήρης καθολική σύνταξη – υψηλής ποιότητας Aσφάλιση.

·                    Εισαγωγικός μισθός 1400 ευρώ καθαρά στον νεοδιόριστο Π.Ε., σχέση εισαγωγικού-καταληκτικού μισθού 1 προς 2,5, μείωση εργάσιμου χρόνου.

·                    Πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους.

Αθήνα 26.03.2007

 

«Αριστερή Παρέμβαση»

 

 Επικοινωνία :

petrospetakos@yahoo.gr,  τηλ. 210 4117641, Πειραιάς

pavlosalexiou@hotmail.com ,  τηλ & φαξ 26650 99935, Ηγουμενίτσα

sioutis@rhodes.aegean.gr, τηλ. 2682 0 24698, φαξ 2682 0 27556Πρέβεζα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ