Συνάντηση ΑΔΕΔΥ με τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων

     ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ  (ΔΑΚΕ-ΔΤ)

                                   ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 38, 10437  ΑΘΗΝΑ, 

                        ΤΗΛ.:2105285302  FAX:2105285316 E-mail:dake-d@nd.gr

                                                                                                   Αθήνα 11.2.2010

                                                        ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάντηση της ΑΔΕΔΥ με τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου και Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Λοβέρδο

Επιτέλους, θα μπορούσε να πει κανείς, πραγματοποιήθηκε και μια συνάντηση όπου οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν συγκεκριμένα και επισήμως να  καταθέσουν τι προτάσεις τους και τις διεκδικήσεις τους και συγχρόνως να θέσουν ερωτήματα που οι απαντήσεις τους ενδιαφέρουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

Η κυβέρνηση αφού περιπλανήθηκε σε αμέτρητες πολιτικές διαδρομές, ανακοίνωσε απίθανες και αντιμαχόμενες πολιτικές αποφάσεις, δρομολόγησε το παρόν και το μέλλον της κοινωνίας, ερήμην των πολιτών, των εργαζομένων, των συνταξιούχων, σχεδόν όλων των Ελλήνων, με επιλογές που φέρνουν όλο και δυσμενέστερα αποτελέσματα που υποχρεώνουν όλα εκείνα τα κοινωνικά στρώματα που βρίσκονται σε άσχημη έως και τραγική οικονομική θέση  να βουλιάζουν σε μεγαλύτερη φτώχεια και αυτό αφορά το 80% και πλέον του λαού  μας.

Το πλέον ακραίο και επικίνδυνο, για το μέλλον των πολιτών στο σύνολό τους σχεδόν και της Ελληνικής κοινωνίας, είναι ότι τα μέτρα αυτά που είναι σκληρά και  αιματηρά για το λαό μας, μπαίνουν και αποκτούν μόνιμη και σταθερή θέση, όχι μόνο για τώρα αλλά και για το ΜΕΛΛΟΝ. Ακόμη δε χειρότερα είναι ότι το προϊόν αυτών των μέτρων χρησιμοποιείται αποκλειστικά για λόγους και σκοπούς που σε καμία περίπτωση δεν βγάζουν τη χώρα ούτε από την οικονομική κρίση ούτε από την ύφεση.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου σκληρά και ψυχρά ανακοίνωσε ότι  ο κρατικός προϋπολογισμός δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε κατά ένα ευρώ. Άρα δεν πρέπει να περιμένει κανένας καμία παροχή στο Ταμείο Πρόνοιας (εφάπαξ) και το οποίο θα πρέπει να τα βγάλει πέρα μόνο του (με τα χρήματα που εισπράττει από τις εισφορές) και  η αναμονή, για τη χορήγηση του εφάπαξ, σύντομα θα ξεπεράσει τα 2 χρόνια. Επίσης καμία ενίσχυση δεν μπορεί να γίνει ούτε στον ΟΠΑΔ (Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου), παρά το ότι η χρηματοδότησή του στον κρατικό προϋπολογισμό είναι μικρότερη από το 2009 και παρά το ότι, φαίνεται καθαρά,  αυτά που προβλέπονται  στον προϋπολογισμό  θα εξαντληθούν μέχρι  το Μάϊο  και προφανώς οι συμβάσεις των φαρμακοποιών και των γιατρών φυσιολογικά θα διακοπούν.

Και οι δύο Υπουργοί διαβεβαίωσαν ότι οριστικά νομοθετείται η προσαρμογή του ασφαλιστικού συστήματος στα πλαίσια της απόφασης του ευρωπαϊκού δικαστηρίου και από το 2013 και μετά (σταδιακά ή εφάπαξ) εξομοιώνονται τα όρια ηλικίας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Ανακοίνωσαν δε ότι πριν το τέλος Μαρτίου, θα έχει δημοσιευθεί και ο ανάλογος νόμος. Σε πρόταση  του Προέδρου της ΑΔΕΔΥ να τους κατατεθεί τεκμηριωμένο σχέδιο νόμου που θα προστατεύει τον κοινωνικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος και συγχρόνως να το αποχαρακτηρίσει από  το «επαγγελματικό»όπως το έχει  χαρακτηρίσει η Ε.Ε., μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, η απάντηση ήταν «καταθέστε την πρόταση σας μέχρι την 20η Φεβρουαρίου και βλέπουμε»!!! Εδώ  μας είχαν στην αναμονή,  πάνω από δύο μήνες και τους ήταν αδύνατον, για το πλέον σοβαρό θέμα  ενός τόσο σοβαρού ζητήματος  να μας συναντήσουν, αρνήθηκαν αναμονή 8 ημερών!!!

Επίσης μας ανακοίνωσαν ότι είναι πολιτική της κυβέρνησης η αύξηση των ορίων ηλικίας (γενικά) κατά δύο έτη και η κατάργηση όλων των δυνατοτήτων για πρόωρη συνταξιοδότηση   και της όποιας ειδικής ρύθμισης, που είχε θεσμοθετηθεί για ειδικούς ευνοϊκούς για τους εργαζόμενους λόγους.

Διαβεβαίωσαν επίσης ότι όσοι έχουν κατοχυρωμένο δικαίωμα τώρα, ή θα το αποκτήσουν μέχρι 31-12-2012, το διασφαλίζουν και μπορούν να το χρησιμοποιήσουν όποτε  αποφασίσουν να συνταξιοδοτηθούν. Ακόμη ανακοίνωσαν  την πρόθεση τους να ανοιχθεί διάλογος για  ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ (ζήσε Μάη μου…).

Η συνάντηση έκλεισε μέσα σε ένταση και σκληρές δηλώσεις, τόσο από τον Πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ όσο και από τον Πρόεδρο της παράταξης μας (δυστυχώς στην δημοσιότητα βγήκαν ελάχιστα. Το σύστημα των ΜΜΕ συνεχίζει προκλητικά να στηρίζει την κυβέρνηση, σε όλα τα αντιλαϊκά μέτρα, με κάθε τρόπο, είτε παραποιώντας αλήθειες, είτε λασπολογώντας κατά των δημοσίων υπηρεσιών και των εργαζομένων, είτε αποσιωπώντας οτιδήποτε αποκαλύπτει την αντεργατική και αντικοινωνική πολιτική των αδιέξοδων πολιτικών και των κερδοσκόπων).

Η συνάντηση αυτή δεν αφήνει κανένα περιθώριο για την έστω και   μικρή αμφιβολία για την συνέχεια των κινητοποιήσεων. ΓΙΑΥΤΟ η παράταξή μας στην αυριανή συνεδρίαση της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ προτείνει τη συνέχεια του αγώνα με επόμενη παρέμβαση στις 24/02/2010, στη Γενική Πανεργατική Απεργία.  Καλεί όλη την παράταξη να είναι παρούσα και σ’ αυτή τη μάχη, όπως το έκανε και χθες (10.02.2010), στη νέα συγκέντρωση της Αθήνας, στο Πεδίο του Άρεως (11.00π.μ.) να δώσει βροντερό παρόν.

                                       ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΚΕ – ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ

 

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ