ΔΑΚΕ-Ν.Α. ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ – ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΣΕ ΦΕΚ & ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΣΥΝΑΕ ΜΕ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ – ΙΟΥΝΙΟΣ 2010

       Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων 

             ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ    

                         Τηλέφωνο: 6944 501075      FAX: 2313 319905           

                        E-mail: dake.nomarxion@gmail.com                                               

                                                                                              16 Ιουνίου 2010

Δημοσίευση ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ σε ΦΕΚ & συνάντηση με Υφυπ.  κ. Ντόλιο 

 

Δημοσιεύθηκε ο Καλλικράτης (ΦΕΚ 87 Α΄ νόμος 3852/7-6-2010) και με αυτό τον τρόπο τελειώνουν όλα (ή καλύτερα τώρα αρχίζουν όλα), όσα ο συγκεκριμένος νόμος φέρνει κυρίως για τους υπαλλήλους των Ν.Α. με πρώτο στάδιο έναρξης εφαρμογής των διατάξεων του, την προθεσμία των εθελουσίων μετατάξεων ή οποία λήγει στις 8 Ιουλίου 2010.

Δυστυχώς η έλλειψη εναλλακτικής πρότασης από την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας και το απόλυτο ¨όχι στον Καλλικράτη¨ όπου στεκόταν επί μήνες, την ανάγκασε να τρέχει την τελευταία ώρα να βρει προτάσεις ώστε να τις καταθέσει στην επιτροπή της Βουλής που επεξεργάσθηκε το Νομοσχέδιο.

Έτσι αφού ετοίμασαν για εμάς χωρίς εμάς, ένα νόμο όπως τον ήθελαν χωρίς να λάβουν υπόψη τους καμία από τις προτάσεις μας (που παραδόθηκαν έστω και καθυστερημένα), μας κάλεσαν να συζητήσουμε!!!

Η συνάντηση με τον υφυπ. Εσωτερικών κ. Ντόλιο που είχε η ΟΣΥΝΑΕ, έγινε την Τρίτη 15 Ιουνίου 2010 ώστε να γίνει ενημέρωση για την εξέλιξη των θεμάτων του ¨Καλλικράτη¨.

Φυσικά δεν έγινε καθόλου κουβέντα από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας, για πιο λόγο δεν έγινε δεκτό ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΑΙΤΗΜΑ ή ΠΡΟΤΑΣΗ  της Ομοσπονδίας από αυτές που κατέθεσε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Η ενημέρωση, η οποία και αυτή την φορά ήταν προφορική, εξελίχθηκε με την μορφή των ερωταπαντήσεων για διάφορα θολά σημεία του συγκεκριμένου νόμου.

Συγκεκριμένα μας είπε ότι:

  • Η προθεσμία των εθελούσιων μετατάξεων λήγει στις8 Ιουλίου 2010.
  • Αίτηση εθελούσιας μετάταξης κάνουνΜΟΝΟ όσοι εργάζονται σε υπηρεσίες αρμοδιότητες των οποίων μεταφέρονται στους δήμους την 1/1/11 και με την προϋπόθεση ότι υπηρετούσαν σ΄ αυτέςπριν από 1/1/2010.
  • Σε περίπτωση που δεν επαρκεί ο αριθμός των εθελοντικά μεταταγμένων υπαλλήλων, θα γίνουν υποχρεωτικές μετατάξεις το φθινόπωρο απότις ίδιες υπηρεσίες, αρμοδιότητες των οποίων μεταφέρονται σε δήμους
  • Όσοι υπάλληλοι μεταταχθούν είτε εθελοντικά είτε υποχρεωτικά, θα πάνε μόνο στους δήμους της έδρας του Νομού.
  • Αν κάποιοι υπάλληλοι υπηρετούν σήμερα σε αποκεντρωμένη υπηρεσία της Ν.Α. που βρίσκεται σε άλλο δήμο, μετατάσσονται στον δήμο που βρίσκεται η υπηρεσία τους.
  • Όσοι υπηρετούν σε υπηρεσίες που δε μεταφέρονται αρμοδιότητες τους, μπορούν να μεταταχτούν με τις κοινές μετατάξεις.
  • Όσοι μεταταχθούν σε δήμους θα έχουν το μισθολόγιο των δημοτικών υπαλλήλων και εάν έχουν σήμερα μεγαλύτερες αποδοχές τις διατηρούν σαν προσωπική διαφορά. Παράλληλα διατηρούν τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα
  • Όταν την 1-1-2013 μεταφερθούν στους Δήμους και άλλες αρμοδιότητες, θα γίνουν οι υπόλοιπες μετατάξεις αλλά μάλλον με απόφαση Υπηρ. Συμβ. και κριτήρια τύπου Υ.Κ. και με αυτό τον τρόπο τελειώνουν οι μετατάξεις.
  • Οι μόνιμοι και αορίστου χρόνου υπάλληλοι που δεν θα μεταταχθούν σε δήμους, μεταφέρονται στις Περιφέρειες και μάλλον στις πόλεις που υπηρετούν σήμερα.
  • Οι μετατασσόμενοι υπάλληλοι καταλαμβάνουν προσωποπαγείς θέσεις και όταν καταρτίσει η κάθε Περιφέρεια τον Οργανισμό της, θα καταλάβουνοργανικές θέσεις. Μέχρι να ετοιμασθούν οι οργανισμοί των περιφερειών, θα ισχύουν οι πρότυποι Οργανισμοί που θα καταρτιστούν από το ΥΠ.ΕΣ. ως το τέλος του 2010.
  • Η μισθοδοσία μας θα γίνεται από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειαςκαι όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό πού γινόταν μέχρι σήμερα.
  • Οι δόκιμοι υπάλληλοι μεταφέρονται στις Περιφέρειες. Δεν μετατάσσονται σε δήμους, σε όποια Δ/νση της Ν.Α. κι αν υπηρετούν, καθώς σε δόκιμους δεν επιτρέπεται η μετάταξη.
  • Όσοι έχουν ξεκινήσει διαδικασία μετάταξης προς διάφορες υπηρεσίες θα πρέπει να τις έχουν ολοκληρώσει πριν βγουν σε ΦΕΚ οι υποχρεωτικές μετατάξεις
  • Τα ΚΕΠ με όλο το προσωπικό που υπηρετούσε σε αυτά την 1-1-2010 μεταφέρονται στον δήμο στο όρια του οποίου βρίσκονται.
  • Αίτηση μετάταξης (σε αντίθεση με αυτά που μας είχε πει τον Μάρτιο), μπορούν να κάνουν όχι μόνο οι πτυχιούχοι διαφόρων ειδικοτήτων, αλλά όλο το προσωπικό της υπηρεσίας που μεταφέρονται οι αρμοδιότητες της.
  • Με ασάφειες ήταν η απάντηση που πήραμε, σχετικά με το πώς θα καταβληθεί η μισθοδοσία μας στην αρχή του 2011.
  • Τέλος δεν απάντησε στο αίτημα που του θέσαμε για συμμετοχή της ΟΣΥΝΑΕ στην επιτροπή που θα καταρτίσει τους πρότυπους Οργανισμούς.

 

Στην εγκύκλιο του ΥΠ.ΕΣ. αναφέρει ότι ¨καταλυτικός παράγοντας της ανωτέρω διαδικασίας (του Καλλικράτη) αποτελεί το ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο θα στελεχώσει τις νέες οργανωτικές δομές της αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού¨. Δυστυχώς σ΄ αυτόν τον καταλυτικό παράγοντα, τους υπαλλήλους των Ν.Α. που εξυπηρετούν το 65% των υποθέσεων των πολιτών, δεν δόθηκε η δέουσα σημασία από το ΥΠΕΣ. Από τις προτάσεις που κάναμε δεν έγινε καμία δεκτή, αλλά ούτε καν είχαμε ποτέ έγκαιρη ενημέρωση (είναι γνωστό σε όλους ότι το νομοσχέδιο το παραλάβαμε, όχι από το Υπουργείο, αλλά από το internet).

Ως ΔΑΚΕ-Ν.Α. αλλά και το σύνολο σχεδόν των εκπροσώπων των συλλόγων που τοποθετήθηκαν στον ολομέλεια των πρωτοβάθμιων συλλόγων τον Φεβρουάριο του 2010, δυστυχώς δικαιωθήκαμε όταν λέγαμε ότι έπρεπε να έχουμε ετοιμάσει προτάσεις από τότε ακόμη. Πληρώνουμε τελικά το αμετακίνητο ¨όχι σε όλα¨ που επικράτησε αρκετό καιρό με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος.  Εύλογα λοιπόν αναρωτιέται κανείς: αδιαφορία, ανικανότητα ή σκοπιμότητα;

 

Την σχετική εγκύκλιο για τις εθελούσιες μετατάξεις, μπορείτε να την βρείτε στο www.ypes.gr – Το Υπουργείο – Εγκύκλιοι Αποφάσεις — 16/6/2010 Αριθμ. 9, καθώς και κάθε σχετική εγκύκλιο που θα ανακοινώνει το Υπουργείο μελλοντικά.

                                             ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΑΚΕ Ν.Α.

                     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ   

                                                                                                              

                 ΒΑΖΟΥΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ                             ΚΩΣΤΟΥΛΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ