Η κατάργηση των Κτηνιατρικών Κέντρων δίνει τη χαριστική βολή στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους

Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δ/νση: Λ. Συγγρού 80-88, 7ος όροφος

email: osyape@otenet.gr

www.osyape.gr

τηλ. προέδρου: 6932442294 – τηλ. γραμματέα:6977432661

 

 

             Ο νέος οργανισμός Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που προτάθηκε από τη Διοίκηση και ψηφίστηκε από την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 6-6-2016, συγχωνεύει και καταργεί πολλά Τμήματα της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, ενώ τα ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ, αφήνοντας να πλανάται η εκτίμηση είτε ότι καταργούνται οριστικά, είτε ότι προορίζονται ως ασταθείς δομές εντός και εκτός της Περιφέρειας.

       Με την  κατάργηση των 40 σε όλη την Περιφέρεια Κτηνιατρικών Κέντρων, καταργείται ουσιαστικά η πρώτη γραμμή της δημόσιας κτηνιατρικής, για τη στήριξη της εγχώριας κτηνοτροφίας και την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

       Ταυτόχρονα η  εφαρμογή  του θεσμού του Κτηνιάτρου Εκτροφής, έρχεται στις παραπάνω συνθήκες  αποδυνάμωσης του ρόλου του Δημόσιου Κτηνιάτρου, να αποδώσει πιο αποτελεσματικά  την  εκχώρηση αρμοδιοτήτων στον ιδιωτικό τομέα.  

          Με αυτό τον νέο θεσμό  προβλέπεται επιπλέον  οικονομική επιβάρυνση  των κτηνοτρόφων  για  υποχρεώσεις – υπηρεσίες που μέχρι τώρα  παρέχουν οι κτηνίατροι  του Δημοσίου, όπως προγράμματα ελέγχου-πρόληψης της βρουκέλλωσης της Φυματίωσης, της oζώδους δερματοπάθειας του μελιταίου, της ευλογιάς, του καταρροϊκού και όλων των προβλημάτων που τελευταία πιο έντονα αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία.

          Με όλα τα παραπάνω φαίνεται καθαρά πως στα προβλήματα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, που έχουν φέρει η «Κοινή Αγροτική Πολιτική» της Ε.Ε.,   τα “παλιά και τα “νέα”, “αριστερά”  μνημόνια που επιβαρύνουν το κόστος παραγωγής, που δεν  εξασφαλίζουν  το εισόδημα  των κτηνοτρόφων  (τιμές στο  γάλα), που τους τσακίζουν με τη νέα φορολογία, έρχεται τώρα η Διοίκηση της Περιφέρειας να τους ρίξει τη χαριστική βολή.

         Οι Σύλλογοι  Εργαζομένων  της Περιφέρειας και η ΟΣΥΑΠΕ (Ομοσπονδία Περιφερειών Ελλάδας) ομόφωνα απορρίπτουμε  το νέο  Οργανισμό ΠΚΜ.

      Απαιτούμε την καλύτερη λειτουργία της ήδη υπάρχουσας δημόσιας κτηνιατρικής υπηρεσίας με προσλήψεις επιπλέον προσωπικού (κτηνιάτρων βοηθών κ.α.), με ενίσχυση της λειτουργίας των κτηνιατρικών κέντρων (πχ αναλώσιμα, υπηρεσιακά αυτοκίνητα κλπ), διάρθρωση υπηρεσιών με βάση τις ανάγκες και τη γεωγραφική κατανομή του ζωικού κεφαλαίου, βελτίωση της υποδομής σε συνεργαζόμενους φορείς του δημοσίου για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων (εργαστήρια), ώστε να βελτιωθεί και να γίνει πιο αποδοτική η παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών προς τους κτηνοτρόφους και την παραγωγή τους.

          Απαιτούμε την προάσπιση της κτηνοτροφίας, της υγείας των ζώων και κυρίως της δημόσιας υγείας από  ενισχυμένη αποκλειστικά Δημόσια Κτηνιατρική Υπηρεσία.

ΓΙΑ ΤΟ Δ. Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΝΔΡΕΑΔΕΛΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ