ΜΑΘΗΤΕΙΑ ΝΕΩΝ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ: Δεν αφήνουμε τα παιδιά μας να παλέψουν μόνα τους, για τα δικαιώματά τους

   Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δ/νση: Λ. Συγγρού 80-88, 7ος όροφος

email: osyape@otenet.gr

www.osyape.gr

τηλ. προέδρου: 6932442294 – τηλ. γραμματέα: 6977432661

 

Αθήνα  10 /2 /2017

Αριθμ. Πρωτ.:20

 

ΜΑΘΗΤΕΙΑ ΝΕΩΝ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

 

Δεν αφήνουμε τα παιδιά μας να παλέψουν  μόνα τους,

για τα δικαιώματά τους

 

Κάθε χρόνο προωθούνται με το καθεστώς της μαθητείας δεκάδες παιδιών σε υπηρεσίες του δημοσίου και επιχειρήσεις, που προέρχονται από τις σχολές ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, ΙΕΚ & ΣΕΚ. Ανάμεσα στις υπηρεσίες αυτές είναι και των Περιφερειών.

Ήδη δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η 1η ΚΥΑ των υπουργών Παιδείας & Εργασίας (αριθμ. 462/6/2017), που καθορίζει τον αριθμό όσων  θα πραγματοποιήσουν Μαθητεία & Πρακτική Άσκηση στο Δημόσιο Τομέα τη χρονιά αυτή. Ο αριθμός φέτος θα φτάσει τις 7.000, αφού με τον νέο νόμο για την παιδεία, μέσα από την λεγόμενη  «δυαδική επαγγελματική εκπαίδευση», που ανθεί σε χώρες της Ε.Ε. και προβάλλεται ως «λύση» στο πρόβλημα της ανεργίας των νέων, ήταν αναμενόμενο ότι θα προωθηθεί παραπέρα η ιδιότυπη αυτή εκμετάλλευση των νέων παιδιών.

Η επέκταση της «μαθητείας» αποτελεί σταθερά πάγιο αίτημα του ΣΕΒ ως μέτρο που μπορεί να τονώσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων. Το γεγονός ότι ανάμεσα στα πέντε – έξι πρώτα γενικά τους αιτήματα, οι μεγαλοεργοδότες βάζουν την επέκταση της μαθητείας δίπλα στις ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση ή στον νόμο για το συνδικαλισμό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Η μαθητεία είναι μια πρώτης τάξης πηγή φτηνής εργατικής δύναμης, όσο κι αν προσπαθούν να της προσδώσουν χαρακτηριστικά επωφελή για τους νέους, που έχουν τάχα την ευκαιρία να καταρτίζονται θεωρητικά σε ένα επάγγελμα και ταυτόχρονα να εξασκούνται για κάποιο διάστημα και να κερδίζουν ένα «χαρτζιλίκι».

Οι νέοι αυτοί, ενώ θα εργάζονται κανονικά, θα πληρώνονται  με μεροκάματα κατώτερα και από αυτά τα κατώτερα  που ισχύουν, χωρίς πλήρη ασφάλιση, χωρίς δικαιώματα, δεν  δικαιούνται μαθητικό πάσο κλπ.

Απ’ ότι όμως φαίνεται δεν «καίγεται» μόνο ο ΣΕΒ  για τη μαθητεία, επειδή εξασφαλίζει τζάμπα εργατική δύναμη και μάλιστα, από νέους εργαζόμενους, που έχουν λιγότερες απαιτήσεις, επειδή προσδοκούν να στεριώσουν σε κάποια δουλειά «καίγονται» και οι υπουργοί, οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες, αφού προσπαθούν να «μπαλώσουν» την τεράστια υποστελέχωση που υπάρχει με «μαθητευόμενους» νέους. Φαίνεται πως όλοι τους βρήκαν το αντίδοτο στην απαγόρευση των προσλήψεων. Και μ’ ένα σμπάρο πετυχαίνουν πολλά τρυγόνια από τη μαθητεία… Ενισχύουν τις διαφόρων τύπων ελαστικές σχέσεις εργασίας, δυσκολεύοντας την κοινή δράση μέσα στο χώρο δουλειάς όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από ειδικότητα και σχέση εργασίας, το παραπέρα χτύπημα της σταθερής δουλειάς, τη μισο-δουλειά, την ακόμα μεγαλύτερη μείωση των μισθών, τη μείωση του λεγόμενου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, την ανασφάλιστη δουλειά, αφού θα τους ασφαλίζουν μόνο για επαγγελματικό κίνδυνο κλπ.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε τα παιδιά μας να παλέψουν μόνα τους, για τα δικαιώματά τους.

Να διεκδικήσουμε μαζί, μόνιμοι, συμβασιούχοι, μαθητευόμενοι, πρακτικάριοι:

·  Να δίνονται μισθοί σύμφωνα με το «νέο» μισθολόγιο και όχι «βοηθήματα».

·  Να καταβάλλεται κάθε μήνα ο μισθός και όχι στο τέλος του προγράμματος.

·  Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από την πρώτη μέρα δουλειάς για όλους τους ανέργους, τους μαθητευόμενους, τους πρακτικάριους, τους εργαζόμενους στα προγράμματα.

·  Να ισχύσουν τα ίδια δικαιώματα που έχουν όλοι οι εργαζόμενοι (ασθένεια, άδειες, αργίες κ.α.).

·  Δωρεάν μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για όλους τους ανέργους, τους μαθητευόμενους, τους πρακτικάριους, τους εργαζόμενους στα προγράμματα.

·  Κάθε νέος που τελειώνει το Πρόγραμμα μαθητείας να δικαιούται επίδομα ανεργίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

·  Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους.

 

Παλεύουμε μαζί μέσα από τα Σωματεία μας για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, για κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                     Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ          ΑΝΔΡΕΑΔΕΛΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ