Προς την Επιτροπή ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας

   Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δ/νση: Λ. Συγγρού 80-88, 7ος όροφος

email: osyape@otenet.gr

www.osyape.gr

τηλ. προέδρου: 6932442294 – τηλ. γραμματέα: 6977432661

Αθήνα 19 / 4/2018

Αριθμ. Πρωτ.:41

 

Προς

Την Επιτροπή ανθυγιεινής

και επικίνδυνης εργασίας

 

Η ΟΣΥΑΠΕ με το υπ. αριθμ. 33/27.03.2018 έγγραφο προς τους Υπουργούς Εσωτερικών (Π. Σκουρλέτη), Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κ.Α. (Έ. Αχτσιόγλου), Οικονομικών (Ε. Τσακαλώτο), Υγείας (Α. Ξανθό) και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Ό. Γεροβασίλη) ζήτησε τη διεύρυνση της επιτροπής αξιολόγησης επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας όπως αυτή προβλέπετε από το άρθρο 396 του ν. 4512/2018, με εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας μας, αφού εργαζόμενοι – μέλη μας εργάζονται σε ανθυγιεινούς χώρους ή εκτελούν ανθυγιεινές εργασίες.

Σκοπός της συμμετοχή μας θα ήταν η παρουσίαση όλων των στοιχείων των συγκεκριμένων επικίνδυνων και ανθυγιεινών εργασιών προκειμένου αυτές να γνωστοποιηθούν και να ληφθούν υπόψη όλα τα δεδομένα. Απάντηση ασφαλώς και δεν λάβαμε.

Με τον ν. 4483/2017, άρθρο 98, επεκτάθηκε η χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και σε άλλες ειδικότητες εργαζομένων, παρεχόμενες εργασίες και χώρους των Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού και των νομικών προσώπων αυτών.

Η Ομοσπονδία μας και κατά την συζήτηση του ν.4483/2017 στη Βουλή με τις παρεμβάσεις της κατά την ακρόαση των φορέων και σε όλα τα υπομνήματα που έχει καταθέσει και στο διεκδικητικό της πλαίσιο αναφέρεται στο σύνολο των ειδικοτήτων, για τις οποίες πεποίθησή μας είναι βάσει αντικειμενικών και επιστημονικών κριτηρίων ότι πρέπει να χορηγηθούν ανθυγιεινό επίδομα, Μέσα Ατομικής Προστασίας και Μέτρα προληπτικής ιατρικής.

Η επέκταση που έγινε με το άρθρο 98 του νόμου δεν κάλυψε το σύνολο των σχετικών αιτημάτων, τα οποία συνεχίζουν να αποτελούν διαχρονικούς στόχους πάλης, όμως κάλυψε συγκεκριμένες ειδικότητες και εργασίες, για τις οποίες πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να υλοποιηθεί η χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος.

Στην παράγραφο 2 του άρθρου 98 του ν. 4483/2017 αναφέρονται οι ειδικότητες και οι εργασίες των Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού και των νομικών προσώπων αυτών, που δικαιούνται το ανθυγιεινό επίδομα και συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής: «Στην κατηγορία Α΄ συμπεριλαμβάνεται το προσωπικό που απασχολείται σε συνεργεία απολύμανσης, οι απολυμαντές, οι εργάτες και τεχνίτες βιολογικού καθαρισμού, οι υδραυλικοί, τεχνίτες και εργάτες που απασχολούνται στην κατασκευή και συντήρηση δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης και τηλεθέρμανσης, στα αντλιοστάσια αποχέτευσης, το προσωπικό που απασχολείται στην εποπτεία καθαριότητας, το προσωπικό καθαριότητας εσωτερικών χώρων, το νοσηλευτικό προσωπικό, οι οδηγοί, χειριστές και εργάτες αποφρακτικών μηχανημάτων, οι εργάτες και τεχνίτες ψεκασμού, οι εργάτες κοπής ψηλών δένδρων, οι σιδεράδες – αλουμινάδες, καθώς και οι εργάτες καθαριότητας των δημοτικών νεκροταφείων. Στην κατηγορία Β΄ συμπεριλαμβάνονται οι μηχανοτεχνίτες, οι ηλεκτροτεχνίτες, οι βαφείς και οι φανοποιοί. Στην κατηγορία Γ΄ συμπεριλαμβάνεται το εποπτικό προσωπικό (μηχανικοί Π.Ε. και Τ.Ε.) που απασχολείται στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων.»

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν και οι εξής ειδικότητες, για αρκετές από τις οποίες υπάρχουν και μελέτες επικινδυνότητας και οι οποίοι ασκούν εργασίες σε ανθυγιεινούς χώρους (πχ σταυλικές εγκαταστάσεις, ανθυγιεινές εστίες, εποπτεία καθαριότητας, απολυμάνσεις, εντομοκτονίες κλπ) όπως κτηνίατροι, επόπτες δημόσιας υγείας, γεωπόνοι, καθώς και οι μηχανικοί επίβλεψης έργων και οι εργαζόμενοι στις Δ/νσεις και Τμήματα Πολιτικής Προστασίας που δουλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες, παντός καιρού και όλων των καταστάσεων, οι εργαζόμενοι στον τεχνικό έλεγχο οχημάτων, που είναι συνεχώς σε υψηλό θόρυβο και στο καυσαέριο των αυτοκινήτων και σε κλειστό μάλιστα χώρο, οι ελεγκτές των Τμημάτων Εμπορίου, οι οδηγοί οχημάτων, και οι εργαζόμενοι σε αποθηκευτικούς χώρους (αρχείων κλπ).

Διεκδικούμε:

Την διεύρυνση των ειδικοτήτων και εργασιών, ώστε να ενταχθεί το σύνολο όσων ασκούν επικίνδυνη και ανθυγιεινή εργασία.

Να χορηγηθούν τα μέσα ατομικής προστασίας σε όσους το δικαιούται και να ενταχθούν κι άλλες κατηγορίες ειδικοτήτων και εργασιών.

Να ληφθούν όλα μέτρα Προληπτικής Ιατρικής που σε συνδυασμό με τα παραπάνω θα αμβλύνει τις συνέπειες της άσκησης της.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                     Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ          ΑΝΔΡΕΑΔΕΛΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ