.
ΜΕ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΑΖΙΚΑ – ΤΑΞΙΚΑ - ΔΥΝΑΤΑ ΟΠΛΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΞΕΠΕΡΝΑΜΕ ΕΜΠΟΔΙΑ - ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 14 Οκτώβριος 2019 21:04

Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΑΙΡΕΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δ/νση: Λ. Συγγρού 80-88, 7ος όροφος

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. www.osyape.gr

τηλ. προέδρου: 6932442294 – τηλ. γραμματέα: 6977504710

 

                                                                                                                                Αθήνα 14 /10 /2019

                                                                                                                             Αριθμ. Πρωτ.: 127

 

ΜΕ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΑΖΙΚΑ – ΤΑΞΙΚΑ - ΔΥΝΑΤΑ

ΟΠΛΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΞΕΠΕΡΝΑΜΕ ΕΜΠΟΔΙΑ - ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΑΣ

 

Πραγματοποιήθηκε η Ολομέλεια των Πρωτοβάθμιων Συλλόγων

 

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019 η Ολομέλεια των Πρωτοβάθμιων Συλλόγων - μελών της ΟΣΥΑΠΕ προκειμένου να συζητηθεί η πολιτική συνδικαλιστική τακτική και δράση της Ομοσπονδίας, για το επόμενο διάστημα. Μέσα από ένα πλούσιο διάλογο αναδείχθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι, αναλύθηκαν οι αιτίες και η πολιτική κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται μετά και την κυβερνητική εναλλαγή και την ανάληψη των «νέων» Περιφερειακών Αρχών τέθηκαν προβληματισμοί για την ενίσχυση της συσπείρωσης των εργαζομένων και για την πιο δυναμική διεκδίκηση.

Οι εκπρόσωποι των Πρωτοβάθμιων Συλλόγων παρουσίασαν τα προβλήματα, τις δυσκολίες και τις ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζουν. Κυρίαρχα ζητήματα αποτέλεσαν: η επιτακτική ανάγκη για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με κάλυψη της μισθοδοσίας από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενάντια στην υποστελέχωση, που αποτελεί όχημα για να δικαιολογηθεί και η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, η κάλυψη των μισθολογικών απωλειών, η χορήγηση 13ου και 14ου μισθού, η εφαρμογή των ΣΣΕ και η επέκτασή τους, η εφαρμογή των όρων υγιεινής και ασφάλειας, η χορήγηση ΜΑΠ- προληπτικών εξετάσεων, η χορήγηση & επέκταση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, η εφαρμογή της νομικής κάλυψης σε όλες τις Περιφέρειες και σε όλους τους υπαλλήλους, που διώκονται κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους, η αντιμετώπιση των ιδιαίτερων προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι στις Τεχνικές και στις Οικονομικές υπηρεσίες, η κάλυψη των αναγκών σε Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, δημόσιους, σύγχρονους και δωρεάν και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης για τα παιδιά των συναδέλφων, η χορήγηση μηνιαίου ποσού για την κάλυψη της εντός έδρας κίνησης των υπαλλήλων, η απλοποίηση των δικαιολογητικών και των διαδικασιών για την κάλυψη και πληρωμή όλων των οδοιπορικών εισιτήριων-και των αποζημιώσεων για τις υπόλοιπες μετακινήσεις των υπαλλήλων, το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων και εκχωρήσεων αρμοδιοτήτων, η κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων και η αντιμετώπιση των νέων αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων, που σχεδιάζει και η σημερινή κυβέρνηση με αρχή την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τον «αντισυνδικαλιστικό» νόμο και την ανάγκη να τον αντιπαλέψουμε και να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να μείνει στα χαρτιά, καθώς και για τις αντιλαϊκές προσαρμογές που θα φέρουν ρυθμίσεις για τις αρμοδιότητες και τα οικονομικά των ΟΤΑ, που ήδη συζητιούνται και προωθούνται.

Παρουσιάστηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές του πλαισίου δράσης της Ομοσπονδίας και ο προγραμματισμός των κινητοποιήσεων για το επόμενο χρονικό διάστημα και ενημερώθηκαν οι εκπρόσωποι των Σωματείων για την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της 10ης Οκτωβρίου 2019.

Κοινός τόπος και συμπέρασμα ήταν ότι η οργάνωση και η συσπείρωση όλων των εργαζομένων στα πρωτοβάθμια Σωματεία, η ενεργός συμμετοχή, η συνεργασία με άλλους κλάδους εργαζομένων και η δημιουργία κοινωνικών συμμαχιών αποτελεί την κυρίαρχη προϋπόθεση για να μπει ένα τέλος στην αφαίμαξη των κοινωνικών και εργασιακών μας δικαιωμάτων, την αντιμετώπιση και ανατροπή των αντεργατικών νόμων.

Η Ομοσπονδία θα συνεχίσει να πρωτοστατεί, να οργανώνει, να παρεμβαίνει, να συντονίζει, να κινητοποιεί. Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας θα ανταποκρίνεται σε κάθε πρόσκληση πρωτοβάθμιου σωματείου, θα βρίσκεται δίπλα σε όλα τα πρωτοβάθμια Σωματεία, για όλα τα ζητήματα.

Στην Ολομέλεια των Πρωτοβάθμιων Συλλόγων που είναι μέλη της ΟΣΥΑΠΕ συμμετείχαν εκπρόσωποι από τους Συλλόγους Περιφερειών και Περιφερειακών Ενοτήτων:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Π.Ε.ΑΡΚΑΔΙΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Π.Ε. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Π.Ε. ΑΡΤΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Π.Ε. ΑΧΑΙΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Π.Ε. ΒΟΙΩΤΙΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Π.Ε. ΔΡΑΜΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Π.Ε. ΕΒΡΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Π.Ε. ΕΥΒΟΙΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Π.Ε. ΗΛΕΙΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ -Π.Ε.ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ-Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Π.Ε. ΚΑΒΑΛΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Π.Ε. ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ-ΙΘΑΚΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Π.Ε. ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Π.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤ. ΑΙΓΑΙΟΥ -Π.Ε. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Π.Ε. ΞΑΝΘΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Π.Ε. ΠΡΕΒΕΖΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Π.Ε. ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Π.Ε. ΡΟΔΟΠΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Π.Ε. ΣΑΜΟΥ - ΙΚΑΡΙΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Π.Ε. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Π.Ε. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Π.Ε. ΦΩΚΙΔΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Π.Ε. ΧΑΝΙΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Π.Ε. ΧΙΟΥ

 

                                                                                                              ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

                                                                             Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                  Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

                                                                      ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ                            ΤΖΑΚΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

 
Εξελίξεις, διεκδικητικό πλαίσιο και προγραμματισμός δράσης και κινητοποιήσεων PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 14 Οκτώβριος 2019 20:41

Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΑΙΡΕΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δ/νση: Λ. Συγγρού 80-88, 7ος όροφος

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. www.osyape.gr

 

                                                                                      Αθήνα 14 /10 /2019

                                                                                 Αριθμ. Πρωτ.: 126

 

 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες το παρακάτω κείμενο, που σας αποστέλλουμε αποτελεί την Απόφαση του Γενικού μας Συμβουλίου, που λήφθηκε κατά την συνεδρίασή του στις 10 Οκτώβρη 2019.

 

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΣΥΑΠΕ 10 ΟΚΤΩΒΡΗ 2019

 

Εξελίξεις, διεκδικητικό πλαίσιο και προγραμματισμός δράσης και κινητοποιήσεων

 

Η σημερινή μας συνεδρίαση έρχεται μετά από την κυβερνητική αλλαγή και την ανάληψη των νέων Περιφερειακών Αρχών. Οι εναλλαγές αυτές σε συνδυασμό με τις οικονομικές εξελίξεις βάζουν τη σφραγίδα τους στη ζωή όλων των εργαζομένων, στα προβλήματα και τα αιτήματα των εργαζομένων στις Περιφέρειες. Αναφερόμαστε στις εξελίξεις όχι για την στενή ενημέρωσή μας, αλλά γιατί πρέπει να τις πάρουμε υπόψη μας για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε εμπόδια και δυσκολίες, για να καταφέρουμε να δράσουμε πιο αποτελεσματικά.

Η ανάγκη των επιχειρηματικών ομίλων να στηρίξουν και να αυξήσουν την κερδοφορία τους σήμερα, που η οικονομία περνά από το στάδιο της κρίσης - ύφεσης στο στάδιο της «ανάκαμψης» εκφράζεται και με τα νομοθετήματα της νέας κυβέρνησης για το επιτελικό κράτος, για την λεγόμενη κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ, για το νέο αναπτυξιακό αντισυνδικαλιστικό νόμο – χτύπημα των συλλογικών διαδικασιών, των Γενικών Συνελεύσεων, των ΣΣΕ, πειθαρχική δίωξη όποιου υπαλλήλου εμποδίζει τις επενδύσεις κ.α, εκφράζεται μέσα από το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού όπου αποτυπώνεται ότι φορτώνουν στα λαϊκά στρώματα τις φοροελαφρύνσεις και τα προνόμια του κεφαλαίου, ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα πληρώσουν μόνο το 7,6%! από τα 800 εκατ. ευρώ της αύξησης των άμεσων και έμμεσων φόρων και βέβαια έπεται συνέχεια με νόμους για τις αρμοδιότητες και τα οικονομικά των ΟΤΑ, για το ασφαλιστικό κλπ.

Στην κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση προχωρά σε προσαρμογές που έχουν στόχο την παροχή κάθε είδους κινήτρων στους επιχειρηματίες, χτυπά μισθούς και μεροκάματα, απαλλάσσει κράτος και εργοδοσία από τα βάρη της κοινωνικής ασφάλισης, την οποία θέλει να μετατρέψει σε πεδίο κερδοφορίας μέσα από την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής σύνταξης κατ’ αρχάς, προχωράει με μεγαλύτερη ταχύτητα στις αλλαγές στην οργάνωση και την λειτουργία των υπηρεσιών κράτους και ΟΤΑ, με μεγαλύτερη ευελιξία στη μορφή με τη μετατροπή ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ, με επέκταση των ελαστικών σχέσεων, με «εγκαθίδρυση» στελεχών της αγοράς σε υπηρεσιακές θέσεις υπουργείων και δημόσιων φορέων, με μεγαλύτερη γραφειοκρατικοποίηση των υπηρεσιών και συνέχιση της υποστελέχωσης, προωθεί τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, που αποτελεί χρόνιο αίτημα και των Περιφερειαρχών, την παραπέρα λειτουργία των ΟΤΑ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με το αντιλαϊκό κριτήριο κόστους-οφέλους στη λειτουργία των υπηρεσιών.

Πολλές αντιδραστικές προσαρμογές στη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια, και ιδιαίτερα σε αρμοδιότητες των Περιφερειών, και σήμερα γενικεύονται. Τέτοιες είναι οι διαδικασίες των γνωστοποιήσεων των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, η αντιμετώπιση των ελέγχων ως γραφειοκρατικό βάρος στις επιχειρήσεις, η επί της ουσίας κατάργηση των προληπτικών ελέγχων, η νομοθέτηση των αυτοτελών πειθαρχικών παραπτωμάτων, που ξεκίνησε για τους υπαλλήλους των Τεχνικών Τμημάτων των Δ/νσεων Μεταφορών, που δεν «συμμορφώνονται»… στη διεκπεραίωση των υποθέσεων, που χειρίζονται.

Ενεργό ρόλο στις προσαρμογές αυτές παίζουν και οι Περιφερειακές Αρχές, γι αυτό εξάλλου πέρασε η κυβέρνηση και νέες αρμοδιότητες στις Οικονομικές Επιτροπές και έδωσε πλειοψηφία (σε αυτές) και στους Περιφερειάρχες που δεν είχαν. Οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η δημιουργία Δικτύων, οι ιδιωτικοποιήσεις αρμοδιοτήτων, οι καταργήσεις, η δημιουργία Αναπτυξιακών Εταιρειών αποτελούν γνωστά εργαλεία που αξιοποιούνται και προβλέπονται και σε Καλλικράτη, Κλεισθένη κλπ.

Οι δηλώσεις κυβέρνησης και Περιφερειαρχών για προώθηση του αναπτυξιακού ρόλου των Περιφερειών δίνουν το στίγμα τι υπηρεσίες θέλουν, που θα δώσουν βαρύτητα και προτεραιότητα, πως θα συνεχίσουν. Το στίγμα φαίνεται και από τη στάση τους σε κορυφαία ζητήματα, όπως η διαχείριση των υδρογονανθράκων, η παραχώρηση εκτάσεων για ΑΠΕ, η στάση τους στην επέκταση των αμερικάνικων βάσεων κ.α. ή σε άλλα που εμπλέκονται όπως η διαχείριση των απορριμμάτων κλπ.

Η «επανεξέταση» των αρμοδιοτήτων υπουργείων και ΟΤΑ, δεμένη με την λεγόμενη οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, που επεξεργάζεται ήδη η κυβέρνηση της ΝΔ, θα φέρει περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις, ενίσχυση της ανταποδοτικότητας και των «ιδίων» εσόδων, πατώντας στην λογική της «εγγύτητας» των αρμοδιοτήτων. Το αντιδραστικό σχέδιο νόμου που είχαν παρουσιάσει ΕΝΠΕ & ΚΕΔΕ στο κοινό τους Συνέδριο για την αναμόρφωση της Τοπικής & Περιφερειακής Διοίκησης αποτελεί αναλυτική καταγραφή των προθέσεων και των αιτημάτων των Περιφερειακών Αρχών, που στις σημερινές συνθήκες βρίσκει μεγαλύτερο έδαφος προώθησης.

Προβλήματα που ήρθαν στο προσκήνιο με τις Τεχνικές Υπηρεσίες, την εποπτεία των δρόμων, τα ρέματα και τις πλημύρες, με τις ΔΑΟΚ, τα σφαγεία και την ασφάλεια τροφίμων, τη δακοκτονία και τους ελαιοπαραγωγούς, την Κοινωνική Μέριμνα, τους Κοινωνικούς Λειτουργούς και τις υιοθεσίες και αναδοχές, η τεράστια πίεση στις Οικονομικές υπηρεσίες κ.α. δείχνουν ότι στις επιλογές κυβέρνησης και Περιφερειαρχών δεν αποτελεί προτεραιότητα η στελέχωση των υπηρεσιών και η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, αλλά η εναρμόνιση με την συνέχιση των μνημονιακών υποχρεώσεων για προσλήψεις 1/5 κι αν…, δεν είναι στην προτεραιότητά τους η οργανωτική συγκρότηση που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες, ούτε ο εξοπλισμός με μέσα ώστε να μπορούν να εκτελούν οι υπηρεσίες έργα με αυτεπιστασία, αλλά επιλέγουν την εκτέλεση από εργολάβους και ιδιωτικές εταιρείες γενικότερα.

Επιβεβαιώνεται ότι πολύ σωστά στο Συνέδριό μας τονίζαμε την ανάγκη να συζητήσουμε και να ανοίξουμε σημαντικές πλευρές με τους συναδέλφους μας, να φέρουμε στο κέντρο των συζητήσεων τους παρακάτω «προβληματισμούς για να δυναμώσουμε τις παρεμβάσεις μας για να λειτουργούν οι υπηρεσίες μας στη κατεύθυνση ενίσχυσης των υποδομών σε πόλεις και χωριά, στην κατεύθυνση πρόληψης καταστροφικών φαινομένων, για να λειτουργούν οι υπηρεσίες μας σε όφελος του λαού, για να συμβάλουμε και εμείς για να μην έχουμε άλλους θανάτους και καταστροφές:

 Είναι ή δεν είναι σημαντικό να διαθέτουν οι Περιφέρειες μηχανολογικό εξοπλισμό, με την αναγκαία στελέχωση ειδικευμένου προσωπικού που να μπορεί να ανταποκρίνεται ολοκληρωμένα στις ανάγκες εκτέλεσης των αρμοδιοτήτων;

 Πρέπει ή όχι να απαιτήσουμε να σταματήσουν να λειτουργούν οι υπηρεσίες μας ως «τροχονόμοι» διάθεσης κεφαλαίων;

 Είναι ή δεν είναι σημαντικό το επιστημονικό δυναμικό των Περιφερειών να στέκεται και να κρίνει με την γνώση της επιστήμης, που υπηρετεί, αντί να αποδέχεται τις σκοπιμότητες των επιλογών των Περιφερειακών Αρχών, αντί να «υποτάσσεται» στις ελλείψεις και στο ρεαλισμό της αποδυνάμωσης των δημόσιων υπηρεσιών;

 Είναι ή δεν είναι απαραίτητο να απαιτούμε και να συμβάλουμε ώστε οι υπηρεσίες μας να υπηρετούν τις ουσιαστικές τους αρμοδιότητες κι όχι να ενισχύεται συνεχώς μια όλο και μεγαλύτερη γραφειοκρατικοποίηση τους;

Και καταλήγαμε στη διαπίστωση ότι όσο αυτά τα ερωτηματικά μπολιάζουν την καθημερινότητά μας στις υπηρεσίες μας, τόσο θα αποκτάει πιο στέρεα βάση η κοινωνική μας συμμαχία, τόσο τα αιτήματά μας θα ακουμπούν σε πλατύτερα στρώματα και θα αποκτούν μεγαλύτερη δυναμική.»
Το διεκδικητικό πλαίσιο που υπερψηφίστηκε στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας έχει αιτήματα, που παραμένουν ανοιχτά και σήμερα.

Ξεχωρίζουν:

 Η επιτακτική ανάγκη για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με κάλυψη της μισθοδοσίας από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενάντια στην υποστελέχωση, που αποτελεί όχημα για να δικαιολογηθεί και η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων.

Κατάργηση της διαφορετικής αντιμετώπισης των συναδέλφων ΙΔΑΧ στο ζήτημα της κινητικότητας. Έχουμε ήδη ζητήσει από τους πρωτοβάθμιους Συλλόγους να μας στείλουν την εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί με συγκεκριμένα στοιχεία. Η πρώτη εκτίμηση δείχνει ότι από το 60% που είχαμε κάλυψη των θέσεων έχουμε πέσει περίπου στο 50%. Να σημειώσουμε ότι ζητήσαμε από τους Συλλόγους να συγκεντρώσουν άμεσα εικόνα με «χτυπητά» στοιχεία της υποστελέχωσης προκειμένου να προβάλουμε καλύτερα το αίτημά μας για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, θεωρώντας ότι έχουν αυτήν την εικόνα… και διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν Δ.Σ., που περιμένουν από τον Περιφερειάρχη
να τους απαντήσει!!! Προκαλεί ερωτηματικά πως δρουν για το ζήτημα αυτό…

 Η κάλυψη των μισθολογικών απωλειών, η χορήγηση 13ου και 14ου μισθού. Πλήρης μισθολογική και βαθμολογική αναγνώριση όλης της προϋπηρεσίας εκτός δημόσιου τομέα, που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους, με όλες τις σχέσεις εργασίας. Αναγνώριση της διετίας 2016-2017, χορήγηση κλιμακίου ανά διετία και στους ΥΕ-ΔΕ, ολοκληρωτικό ξεπάγωμα των μισθολογικών κλιμακίων. Κάλυψη της μισθοδοσίας μας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ετοιμότητα για απόκρουση των σεναρίων για νέο πάγωμα της μισθολογικής εξέλιξης. Μην ξεχνάμε ότι ο ΣΕΒ και άλλοι 6 εργοδοτικοί φορείς προσέφυγαν στο ΣΤΕ υπέρ της συνέχισης της κατάργησης των τριετιών στους κατώτερους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, αξιοποιώντας ότι είναι νομοθετημένο (ν.4093/2012) πως θα παραμείνουν παγωμένες οι 3 τριετίες έως ότου η ανεργία διαμορφωθεί κάτω από το 10%!!!

 Η εφαρμογή των ΣΣΕ και η επέκτασή τους. Από τα στοιχεία, που έχουν φτάσει από τους Συλλόγους προκύπτει ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες και οι παρεμβάσεις για την εφαρμογή των ΣΣΕ ιδιαίτερα στις Περιφέρειες, που δεν έχει προχωρήσει καθόλου, όπως η Κεντρική Μακεδονία, η Ήπειρος, η Στερεά Ελλάδα, τα Ιόνια Νησιά, την Κρήτη και να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν στις υπόλοιπες Περιφέρειες και με συγκεκριμένες Δ/νσεις. Πρέπει να συνειδητοποιηθεί ότι οι παρεμβάσεις για να έχουν αποτέλεσμα πρέπει να πάρουν δυναμικό χαρακτήρα κινητοποιήσεων πρώτα από τους ίδιους τους Συλλόγους και στη συνέχεια από την Ομοσπονδία, που θα εντάξει το αίτημα αυτό στο διεκδικητικό πλαίσιο, των επόμενων κινητοποιήσεών της. Ταυτόχρονα πρέπει να απαντηθούν από τους Συλλόγους οι μεμονωμένες φωνές που από την μια επιζητούν την επέκταση και σε άλλες ειδικότητες της ΣΣΕ, μη αποδεχόμενοι την ένταξη στην «περιστασιακή εξωτερική εργασία» και από την άλλη βάλλουν εναντίον της, χαρακτηρίζοντας την αντισυνταγματική, παράνομη κλπ, την ώρα μάλιστα, που η κυβέρνηση θέλει να χτυπήσει παραπέρα το θεσμό και την ισχύ των ΣΣΕ, μέσα και από το λεγόμενο αναπτυξιακό σχέδιο νόμου. Χρειάζεται επίσης να σημειώσουμε και την εξής αντίφαση, που αποτυπώνει ότι δυστυχώς είναι σημαντική η μερίδα των εργαζομένων που δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι τόσο η υπογραφή, όσο και η εφαρμογή των ΣΣΕ προϋποθέτει διεκδίκηση κι αγώνα και επομένως δεν μπορεί να ζητάμε την επέκτασή της και να μην στηρίζουμε και με τη συμμετοχή μας τις απεργιακές κινητοποιήσεις, που έγιναν πρόσφατα ενάντια στο «αναπτυξιακό» σχέδιο νόμου.

 Η εφαρμογή των όρων υγιεινής και ασφάλειας. Χορήγηση ΜΑΠ- προληπτικές εξετάσεις, δημιουργία και στελέχωση ΕΣΥΠΠ σε κάθε Π.Ε., προσλήψεις τεχνικού και γιατρού εργασίας, δημιουργία Επιτροπών υγιεινής και ασφάλειας, κτήρια και χώροι εργασίας κατάλληλοι, χορήγηση & επέκταση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

 Μπροστά μας έχουμε την 30/10/2019, χρόνο κατά τον οποίο η κυβέρνηση θα ανοίξει τα χαρτιά της σε σχέση με τη χορήγηση του επιδόματος της επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Χρειάζεται με ετοιμότητα να παρέμβουμε στη λογική και το πλαίσιο του
Υπομνήματος, που έχουμε καταθέσει στην «αρμόδια» Επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών και να διεκδικήσουμε την επέκταση του επιδόματος της επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και στις ειδικότητες που έχουμε συμπεριλάβει πχ κτηνίατροι, Επόπτες Δημόσιας Υγείας, οδηγοί, τεχνικός έλεγχος κλπ.

 Εφαρμογή της νομικής κάλυψης σε όλες τις Περιφέρειες και σε όλους τους υπαλλήλους, που διώκονται κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους. Το έγγραφο της Ομοσπονδίας με τις σχετικές οδηγίες, πρέπει να αποτελέσει τη βάση για την απαίτηση εφαρμογής της. Σημειώνουμε ότι ρυθμίσεις άλλων φορέων, που προωθήθηκαν δεν προσφέρουν «καλύτερη» νομική κάλυψη αφού για να πάρεις τα χρήματα που έχεις δώσει πρέπει να αθωωθείς με αμετάκλητη απόφαση. Ούτε βέβαια είναι δυνατόν συνδικαλιστές να προωθούν συμβόλαια κάλυψης από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

 Αντιμετώπιση των ιδιαίτερων προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι στις Τεχνικές υπηρεσίες, τόσο κατά την εκτέλεση των αρμοδιοτήτων τους, όσο και με τις ποινικές & αστικές ευθύνες που φορτώνονται ( το κείμενο της ανακοίνωσης θα δοθεί μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης ).

 Αντιμετώπιση των ιδιαίτερων προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι στις Οικονομικές υπηρεσίες ( το κείμενο της ανακοίνωσης θα δοθεί μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης ).

 Κάλυψη των αναγκών σε Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, δημόσιους, σύγχρονους και δωρεάν και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης για τα παιδιά των συναδέλφων.

 Χορήγηση μηνιαίου ποσού για την κάλυψη της εντός έδρας κίνησης των υπαλλήλων των ελεγκτικών μηχανισμών των Περιφερειών (προώθηση σχετικής τροπολογίας, που έχουμε συντάξει). Απλοποίηση των δικαιολογητικών και των διαδικασιών για την κάλυψη και πληρωμή όλων των οδοιπορικών-εισιτήριωνκαι των αποζημιώσεων για τις υπόλοιπες μετακινήσεις των υπαλλήλων, ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές, έγκαιρα, χωρίς καμιά καθυστέρηση, με κάλυψη από την αρχή κάθε χρονιάς για όλους.

 Να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και οι εκχωρήσεις αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών των Περιφερειών. Καμιά εκχώρηση δημόσιας περιουσίας, περιουσίας των Περιφερειών. Καμιά μεταφορά αρμοδιότητας χωρίς πόρους και προσωπικό. Οι υπηρεσίες να ασκούν πλήρως τις αρμοδιότητες κοινωνικού τους χαρακτήρα.

 Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου. Κάλυψη των απωλειών σε εφάπαξ και συντάξεις. Να καλύψουν εδώ και τώρα, το κράτος και η εργοδοσία τις ζημιές από την δέσμευση των αποθεματικών για δεκαετίες, τις ζημιές από το τζογάρισμα σε μετοχές και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα, τις απώλειες των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων που λεηλατήθηκαν από το λεγόμενο κούρεμα ομολόγων, που είναι περίπου 14 δις ευρώ.

Ετοιμότητα και μαζική καταδίκη στις νέες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις, που θα προωθήσει η κυβέρνηση, αξιοποιώντας και την πρόσφατη απόφαση του ΣΤΕ για αντισυνταγματικότητα ορισμένων παραμέτρων του νόμου Κατρούγκαλου (ν.4387/2016), με προώθηση της ιδιωτικοποίησης της Κοινωνικής Ασφάλισης, με δηλωμένες ήδη τις προθέσεις της για ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης (ΕΤΕΑΕΠ).

Στόχος της κατ’ αρχήν είναι τα αποθεματικά του ΕΤΕΑΕΠ και η δημιουργία ενός «κρατικού επενδυτικού φορέα», το ρόλο αυτό θα κληθεί να παίξει το ΕΤΕΑΕΠ μέσω πακέτων διαχείρισης ασφαλιστικών προγραμμάτων χαμηλού, μεσαίου και υψηλού ρίσκου, όπως λέει. Οι νέοι ασφαλισμένοι από 1/1/2021, στους οποίους θα παραμείνει η υποχρεωτικότητα της επικουρικής ασφάλισης, θα επιλέγουν ένα από τα 3 παραπάνω προγράμματα και οι εισφορές τους θα πηγαίνουν στο μεν χαμηλού ρίσκου στην δημόσια ασφάλιση του μεσαίου και υψηλού ρίσκου θα αποδίδονται συνολικά σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που θα έχουν επιλεγεί από τους ενδιαφερόμενους.

Είναι φανερό ότι το ΕΤΕΑΕΠ θα απολέσει τους μοναδικούς του πόρους που είναι οι εισφορές και θα χρησιμοποιεί τα αποθεματικά του προκειμένου να πληρώνει τις συντάξεις των εν ενεργεία συνταξιούχων με αποτέλεσμα μετά από ένα χρονικό διάστημα να έρθει σε αδιέξοδο.

Δεν μπορεί παρά να είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε κάθε τέτοια απόπειρα και θα την αντιπαλέψουμε με κάθε τρόπο.

Χρειάζεται να αναφέρουμε ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ μπορεί να αμφισβητούν κάποιες παραμέτρους του νόμου 4387, εντούτοις αποδέχονται και νομιμοποιούν όλο τον πυρήνα του, όλες τις ανατροπές σε βάρος συνταξιούχων και ασφαλισμένων την προηγούμενη δεκαετία, κορύφωση των οποίων ήταν ο νόμος Κατρούγκαλου. Όπως συνέβαινε με προηγούμενες αποφάσεις των δικαστηρίων, έτσι κι αυτές δεν αναιρούν τις τεράστιες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις στους «παλιούς» συνταξιούχους, την αφαίρεση της 13ης και 14ης σύνταξης, την αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67 έτη, την αύξηση από τα 35 στα 40 και στα 42 χρόνια εργασίας για το δικαίωμα στην πλήρη σύνταξη, τη μεγάλη μείωση των νέων συντάξεων μετά το Μάη του 2016 κ.ο.κ.

 Είμαστε σε ετοιμότητα ενάντια στις αντιλαϊκές προσαρμογές που θα φέρουν ρυθμίσεις για τις αρμοδιότητες και τα οικονομικά των ΟΤΑ.

 Αντιπαλεύουμε τον «αντισυνδικαλιστικό» νόμο. Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να μείνει στα χαρτιά. Θα συνεχίσουμε να «προχωράμε» Ομοσπονδία και πρωτοβάθμιοι Σύλλογοι με βάση τα καταστατικά μας και μόνον αυτά.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

 

Είναι φανερό, πως όλα τα παραπάνω πρέπει να τα παλέψουμε με όλες τις μορφές. Να αξιοποιήσουμε την Ολομέλεια των Διοικητικών Συμβουλίων για να δυναμώσει η ενημέρωση, η συζήτηση, η αποφασιστικότητά μας για να οργανώσουμε παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις.

Να προχωρήσουμε σε πρόγραμμα κινητοποιήσεων, ταυτόχρονα με όλους τους πρωτοβάθμιους Συλλόγους της χώρας, σε μέρες, που θα καθορίσουμε.

1. Γενικές Συνελεύσεις – συγκεντρώσεις.

2. Έκδοση ψηφισμάτων, κοινοποίησή τους στα ΜΜΕ, κόμματα, βουλευτές.

3. Συμβολικές καταλήψεις κτηρίων την ίδια μέρα σε όλες τις Περιφέρειες.

4. Παρεμβάσεις στα Περιφερειακά Συμβούλια.

5. Συγκεντρώσεις έξω από τα κτήρια των Περιφερειών-Περιφερειακών Ενοτήτων.

6. Πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση.

 

 

 

Για το Γ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                   Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΡΚΑΚΗΣ                                            ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΙΤΣΑΣ

 
ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΡΕΜΑΤΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 03 Οκτώβριος 2019 19:50

Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΑΙΡΕΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δ/νση: Λ. Συγγρού 80-88, 7ος όροφος

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. www.osyape.gr

τηλ. προέδρου: 6932442294 – τηλ. γραμματέα: 6977504710

 

                                                                                                                               Αθήνα 2 / 10 /2019

                                                                                                                            Αριθμ. Πρωτ.:123

 Προς

                                                    1. Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο

                                                                             2. Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη

                                                                             3. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή

 

 

  ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΡΕΜΑΤΩΝ

 

 

Μπροστά στην αναμενόμενη αλλαγή του καιρού επανερχόμαστε για ακόμα μία φορά να επισημάνουμε τις αυτονόητες ενέργειες που πρέπει να γίνουν από την πλευρά των Περιφερειακών Αρχών αλλά και της κυβέρνησης για να μην θρηνήσουμε και άλλα θύματα και καταστροφές από πλημμύρες.

Και στα δύο προηγούμενα δραματικά περιστατικά της Μάνδρας το 2017 και της Κρήτης το 2019, (αλλά και σε ανύποπτο χρόνο) η Ομοσπονδία μας είχε παρέμβει με ανακοινώσεις και επιστολές προς τα αρμόδια υπουργεία και τις Περιφερειακές Αρχές, με συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούνται σε παρόμοιες περιστάσεις.

Οι επεμβάσεις που έχουν γίνει στις φυσικές κοίτες των ρεμάτων, οι παράνομες ή και «νόμιμες» καταλήψεις τμήματος ή και ολόκληρης της κοίτης, που έχουν σαν αποτέλεσμα την μείωση ή και την κατάργηση της κοίτης των ρεμάτων, οι διευθετήσεις με πλακοσκεπείς ή κλειστούς αγωγούς ανεπαρκούς διατομής, οι τοπικές στενώσεις, τα μπαζώματα, η εναπόθεση σκουπιδιών κλπ είναι μερικά από όσα καταγράφονται στα ρέματα όλων των περιοχών, που σε συνδυασμό με αντιπλημμυρικά έργα που λείπουν ή είναι αποσπασματικά ή δεν συντηρούνται με επάρκεια οξύνουν το ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας και γενικότερα της προστασίας και θωράκισης από τα φυσικά φαινόμενα.

Με δεδομένο ότι η αρμοδιότητα της αστυνόμευσης και καθαρισμού των ρεμάτων έχει εξ ολοκλήρου περάσει στις Περιφέρειες χωρίς να έχουν εξασφαλισθεί τα απαραίτητα τεχνολογικά μέσα και το ανθρώπινο δυναμικό θεωρούμε αναγκαία τη λήψη των παρακάτω άμεσων μέτρων:

 Την άμεση ανάθεση των απαραίτητων μελετών για την καταγραφή και δημιουργία μητρώου ρεμάτων σε κάθε Περιφερειακή ενότητα, ως βάση (προσβάσιμη στους υπαλλήλους) δεδομένων, καταγραφής (περιλαμβανομένων όλων των αυθαίρετων κατασκευών), αποτύπωσης, οριοθέτησης στο σύνολό τους, μελετών, έργων κλπ.

 Την ανάθεση μελετών οριοθέτησης και διευθέτησης των ρεμάτων κάθε Περιφερειακής ενότητας, με προτεραιότητα στα τμήματα των ρεμάτων πλησίον κατοικημένων περιοχών, όπου θα πρέπει να εξασφαλισθεί η ασφαλής λειτουργία τους σε πλημμυρικά φαινόμενα.

 Την εφαρμογή διαδικασίας υδραυλικού ελέγχου όλων των μη αδειοδοτημένων έργων και παρεμβάσεων εντός ρεμάτων, προκειμένου α) τα υδραυλικώς επαρκή να ελεγχθούν περιβαλλοντικά και να αδειοδοτηθούν και β) τα υδραυλικώς ανεπαρκή να αποξηλωθούν ή να αντικατασταθούν ή να συμπληρωθούν με νέα έργα.

 Νομοθετική ρύθμιση για την μεταβίβαση της αρμοδιότητας στους Δήμους ή τις Εταιρείες Ύδρευσης (ΔΕΥΑ κλπ, κατά περίπτωση) του καθαρισμού και της συντήρησης όλων των αντιπλημμυρικών έργων και των υπογειοποιημένων τμημάτων των ρεμάτων που βρίσκονται εντός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων και χρησιμοποιούνται ως κοινόχρηστοι χώροι δημοτικής αρμοδιότητας, δεδομένου ότι σύμφωνα με το άρθρο 28 του Ν.1337/1983 « θ ε ω ρ ο ύ ν τ αι ω ς κ οιν ό χ ρ η σ τ οι χ ώ ρ οι π ο υ α ν ή κ ο υ ν σ τ ο ν οικ είο Δ ή μ ο ή Κ οιν ό τ η τ α … » « κ οινόχρηστοι χώροι μέσα σε εγκεκριμένα σχέδια πόλεων» « Ι διω τικ οί δ ρ ό μ οι, π λ α τ είε ς κ αι λ οιπ οί χώροι κοινής χρήσεως που έχουν σχηματιστεί με οποιονδήποτε τρόπο έστω και κατά π α ρ ά β α σ η τ ω ν κ είμ ε ν ω ν π ο λ ε ο δ ο μικ ώ ν δια τ ά ξ ε ω ν κ αι π ο υ β ρίσ κ ο ν τ αι μ έ σ α σ ε εγκεκριμένα σχέδια πόλεων».

 Καθαρισμό των ρεμάτων σε ετήσια βάση.  Κωδικοποίηση, προσαρμογή και απλοποίηση όλης της νομοθεσίας που αφορά στα ρέματα έτσι ώστε να τελειώσει πια το νομοθετικό χάος που υπάρχει με μια απαρχαιωμένη νομοθεσία (ΠΔ 18/21-03-24 & ΠΔ 24-2/25-02-32).

 Επιμόρφωση των υπαλλήλων.  Σχεδιασμό έργων και υποδομών ενταγμένων σε ένα κεντρικό σχέδιο αντιμετώπισης των συνεπειών των φυσικών φαινομένων, με σκοπό να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες τους.  Προτεραιότητα στη χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών και άλλων έργων και υποδομών.

 Νομοθετική Ρύθμιση για την εκτέλεση με κατ’ εξαίρεση ταχείες διαδικασίες όλων επειγόντων έργων αποκαταστάσεων στις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

 Στελέχωση των Τεχνικών Υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό, επιστημονικό και άλλο. Κάλυψη όλων των προϋποθέσεων για την απρόσκοπτη εργασία τους (μετακινήσεις, αποζημιώσεις, εξασφάλιση αναγκαίων πόρων κλπ).

 Εξασφάλιση του αναγκαίου και σύγχρονου εξοπλισμού, μέσων (υπηρεσιακά αυτοκίνητα, κατάλληλα ηλεκτρονικά μέσα κλπ).

Τα παραπάνω μέτρα θεωρούμε ότι είναι τα ελάχιστα αυτή την στιγμή, σε συνδυασμό με την ανάγκη για άμεση γνωστοποίηση στους πολίτες/δημότες των μέτρων που πρέπει να λαμβάνονται σε περιπτώσεις πλημμύρας και για πραγματοποίηση σεναρίων συναγερμού και ασκήσεων, στις πιο επικίνδυνες περιοχές σύμφωνα με τα σχέδια της Πολιτικής Προστασίας.

Ταυτόχρονα οφείλουμε να αναδείξουμε την αναποτελεσματική διαχείριση των ρεμάτων εξαιτίας και της τεράστιας έλλειψης χειριστών και μηχανημάτων έργου από τις Περιφέρειες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνονται σημαντικές και επείγουσες εργασίες με αυτεπιστασία. Είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει στον προγραμματισμό των Περιφερειακών Αρχών η προμήθεια του αναγκαίου μηχανολογικού εξοπλισμού και η απαίτηση για προσλήψεις όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων. Οι Περιφέρειες θα πρέπει να μπορούν να παρεμβαίνουν άμεσα και με ίδια μέσα προκειμένου να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες καταστροφικών φυσικών φαινομένων (πλημμύρες κ.α.), ήτοι να αποκαθιστούν την ασφάλεια στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και την ομαλή λειτουργία πλημμυρισμένων ρεμάτων. Έχει αποδειχθεί ότι με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, έκτακτα φαινόμενα δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν άμεσα από εργολαβίες και αναθέσεις…

Η κατάσταση αυτή οξύνεται με την ερμηνεία των διατάξεων του Ν. 4412/16 που έχει δοθεί από διάφορες πράξεις (όπως 309/13, 56 και 382/17 κ.α.) του Ε΄κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, βάσει των οποίων ο καθαρισμός ρεμάτων και ο καθαρισμός τάφρων και πρανών οδοποιίας αντιμετωπίζονται ως «υπηρεσία» κι όχι ως «έργο», με αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζεται η τήρηση των επίσημων προδιαγραφών (ΕΤΕΠ), η εφαρμογή των επίσημων τιμολογίων εργασιών καθώς και η ευθύνη εκτέλεσης και επίβλεψης των εργασιών από τεχνικούς υπαλλήλους.

Χρόνια τώρα κυβερνήσεις, Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές θυμούνται τα μέτρα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής θωράκισης μόνο όταν παρουσιάζονται τα λεγόμενα «ακραία» καιρικά και γεωλογικά φαινόμενα. Μόνο που τότε είναι αργά και θρηνούμε τις ανθρώπινες ζωές και τις υλικές ζημιές που καταγράφονται.

Τα έργα αυτά και όλες οι βασικές υποδομές για μας αποτελούν προτεραιότητα και τα διεκδικούμε και στην κατάθεση των Τεχνικών Προγραμμάτων και στη σύνταξη των προϋπολογισμών και στους σχεδιασμούς που γίνονται και στο που κατευθύνονται οι χρηματοδοτήσεις τόσο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων όσο και των Προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Στη κατεύθυνση αυτή έχουμε εκφράσει επανειλημμένα και τις προτάσεις μας για τη λειτουργία και την αξιοποίηση των Τεχνικών και λοιπών Υπηρεσιών των Περιφερειών με μοναδικό γνώμονα την κάλυψη των αναγκών των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων, για να υπηρετούν το δικαίωμα στην δημόσια και δωρεάν υγεία, παιδεία, πρόνοια, ασφαλή μεταφορά, προστασία του περιβάλλοντος κλπ.

 

Κοιν/ση

1. Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα

2. ΕΝΠΕ

3. Περιφερειάρχες

4. Κόμματα Βουλής (πλην Ε.Α.)

5. Υπουργείο Εσωτερικών
α. Δ/νση Προσωπικού Τ.Α.

β. Δ/νση Οργάνωσης ΟΤΑ

7. ΜΜΕ

8. Σύλλογοι-μέλη μας

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                          Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ                                                 ΤΖΑΚΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

 

 

 
Άμεση χορήγηση όλων των απαιτούμενων ΜΑΠ στους δικαιούχους εργαζόμενους των Περιφερειών. PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 01 Οκτώβριος 2019 20:02

Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δ/νση: Λ. Συγγρού 80-88, 7ος όροφος
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
www.osyape.gr
τηλ. προέδρου: 6932442294 – τηλ. γραμματέα: 6977504710

 

                                                                                                                      Αθήνα 29/ 9/2019
                                                                                                                   Αριθμ. Πρωτ.:118

 

                                                                                             Προς
                                                                                                                                      κ. Περιφερειάρχες της χώρας

 

 

ΘΕΜΑ : Άμεση χορήγηση όλων των απαιτούμενων ΜΑΠ στους δικαιούχους εργαζόμενους των Περιφερειών.

 

Παρ’ ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων (ν. 3850/2010 & οι σχετικές ΚΥΑ κλπ) προβλέπει την παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας, ιατρικές εξετάσεις, εμβολιασμούς και ημερήσια παροχή γάλακτος στους μόνιμους υπαλλήλους και στους υπαλλήλους με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου, Αορίστου και Ορισμένου Χρόνου κλπ συγκεκριμένων κλάδων, ειδικοτήτων και εργασιών, δεν έχετε προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, προμήθειες κλπ για την χορήγησή τους στους δικαιούχους.


Γι αυτό ζητάμε άμεσα:
• Την χωρίς καμία πλέον καθυστέρηση κάλυψη με τα απαραίτητα ΜΑΠ, τις ιατρικές εξετάσεις, τους εμβολιασμούς και την χορήγηση γάλακτος.
• Την ενημέρωσή μας εάν υπάρχουν γιατροί εργασίας και τεχνικοί ασφαλείας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα κι εάν έχετε ζητήσει την πρόσληψή τους με μόνιμη σχέση εργασίας.

Η ανοχή των εργαζομένων έχει εξαντληθεί και η Ομοσπονδία θα προχωρήσει στη διεκδίκηση όλων των παραπάνω με κάθε μέσο και τρόπο.

 

Κοιν/ση
1. Περιφερειακά Συμβούλια της χώρας
2. Σύλλογοι - μέλη

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                            Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ                                        ΤΖΑΚΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

 
ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΟΚΤΩΒΡΗ 2019 (11.00-λήξη ωραρίου) PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 30 Σεπτέμβριος 2019 04:07

Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΑΙΡΕΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δ/νση: Λ. Συγγρού 80-88, 7ος όροφος

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. www.osyape.gr

τηλ. προέδρου: 6932442294 – τηλ. γραμματέα: 6977504710

 

                                                                                                        Αθήνα 27 / 9/2019

                                                                                                     Αριθμ. Πρωτ.:117

 

 

Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στον αντεργατικό οδοστρωτήρα της κυβέρνησης

για μισθούς και συνδικαλιστικά δικαιώματα

 

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΟΚΤΩΒΡΗ 2019 (11.00-λήξη ωραρίου)

 

Στην απεργία στις 24 Σεπτέμβρη δόθηκε μια πρώτη δυναμική, μαχητική απάντηση απέναντι στα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης και του ΣΕΒ, απέναντι στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης που ενταφιάζει όσα εργασιακά δικαιώματα είχαν απομείνει και παράλληλα προσθέτει νέα εμπόδια σε συνδικαλιστικές ελευθερίες και στο δικαίωμα της απεργίας, χτυπάει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, προωθεί παραπέρα τις ιδιωτικοποιήσεις και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Την Τετάρτη 2 Οκτώβρη οι εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα απαντάμε με το όπλο μας και την ίδια μορφή πάλης που θέλουν να καταργήσουν, δηλαδή με τα συνδικάτα μας και την απεργία.

Συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα σηκώνουν το βάρος της ευθύνης οργάνωσης και κλιμάκωσης του αγώνα, με τις αποφάσεις τους για 24ωρη απεργία, Στάσεις εργασίας και συλλαλητήρια.

Στη κατεύθυνση αυτή το Διοικητικό μας Συμβούλιο καλεί σε συμμετοχή στην Στάση Εργασίας, που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ για την Τετάρτη 2 Οκτώβρη (11.00-λήξη ωραρίου) καθώς στις κατά τόπους απεργιακές συγκεντρώσεις. Όλοι στον αγώνα, όλοι στην μάχη.

Σπάζουμε το κλίμα νεκροταφείου και καταστολής που επιχειρείται. Να αποσυρθεί τώρα το αντεργατικό-αντιλαϊκό νομοσχέδιο.

Καλούμε όλα τα πρωτοβάθμια Σωματεία μας να πάρουν μέτρα ενημέρωσης και απαίτησης για ζωή με σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, με σύγχρονα δικαιώματα!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                   Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ                                                            ΤΖΑΚΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

 
« ΈναρξηΠροηγούμενο11121314151617181920ΕπόμενοΤέλος »

Σελίδα 15 από 120

fotografies2 arxeio2

syndesmoi2 epikoinonia2

bottom

designed by FREEextra.com - contact to webmaster - Διαχείριση