ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ ΣΧΕΔΙΟ “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ”

       ΕΝΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ

        

  (οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤ/ΣΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ)

                                                                                                               25-1-2010

                               

                ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η επιχειρούμενη Διοικητική Μεταρρύθμιση δεν αφορά απλώς τη μείωση του αριθμού των ΟΤΑ, ούτε μόνο τη διεύρυνση του χώρου ευθύνη τους, με μια απλή μεταφορά αρμοδιοτήτων.

Αφορά την ισχυρότερη κρατική παρέμβαση για την δημιουργία ευνοϊκότερων όρων για να επενδύουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι στα νέα λιγότερα σε αριθμό σχήματα, αλλά με μεγαλύτερη πληθυσμιακή συγκέντρωση.

Στοχεύει στην πιο γρήγορη και αποτελεσματική προώθηση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση της στρατηγικής των ιδιωτικοποιήσεων, των ΣΔΙΤ & των «παραχωρήσεων», των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, της ανταποδοτικότητας & της «τοπικής φορολογίας» κ.α.

Η Διοικητική Μεταρρύθμιση (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ) φέρνει τους σχεδιασμούς των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ & ΝΔ, καθώς και τις σφραγίδες ΕΝΑΕ & ΚΕΔΚΕ, με τις ομόφωνες αποφάσεις των δυνάμεων τους (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ & ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ).

Στην τελευταία (19-1-2010) συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ο.Σ.Υ.Ν.Α.Ε. αναδείξαμε όσα αναφέρουμε πιο πάνω & καταψηφίσαμε το διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΑΣΚΕ, που επί της ουσίας δέχεται τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ κι ας αποδέχεται ότι θα επιδεινώσει τη θέση των εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση. Τα 3 σημεία που προβάλλει η ΠΑΣΚΕ ως κόκκινη γραμμή (να μην περάσουν τώρα οι αρμοδιότητες στους δήμους, αλλά αργότερα αφού οργανωθούν οι δήμοι, να μην καταργηθούν οι Νομαρχίες, αλλά να μετεξελιχθούν και να μην μεταταγούν υποχρεωτικά οι εργαζόμενοι των Ν.Α.) και αποσπασματικά είναι και παραπλανούν τους εργαζόμενους και δεν δίνουν λύσεις ούτε στα σημερινά μας προβλήματα, αλλά ούτε και σε αυτά που θα δημιουργηθούν με τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ». 

ΠΑΣΚΕ & ΔΑΚΕ κρύβουν σκόπιμα ότι η οργάνωση του κράτους είναι τέτοια ή άλλη, ανάλογα με το τι και ποιον θέλει να εξυπηρετεί. Ότι το ζήτημα δεν είναι μόνον από που προέρχονται οι πόροι, όπως σκόπιμα μερικοί επικεντρώνουν, αλλά και που διατίθενται. Προσπερνούν τα ζητήματα της ανταποδοτικότητας, της τοπικής φορολογίας με την «φορολογική αποκέντρωση» που προωθείται. Δεν θεωρούν σημαντικό ζήτημα το σπάσιμο του ενιαίου χαρακτήρα σε υγεία και παιδεία και την «κατηγοριοποίησή» τους, που θα ακολουθήσει. 

ΠΑΣΚΕ & ΔΑΚΕ (η ΔΑΚΕ δηλώνει ότι το τοπίο είναι θολό και θέλει να περιμένει …) συγκαλύπτουν ότι και με την ίδρυση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και τον «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 1» η διοίκηση έγινε πιο αυταρχική, πιο συγκεντρωτική, πιο αντιλαϊκή, πιο αντεργατική και για τους εργαζόμενους των Ν.Α. Με τα αποσπασματικά τους αιτήματα θέλουν να πείσουν τους εργαζόμενους όχι μόνο να σκέφτονται συντεχνιακά,  αλλά και να πιστέψουν ότι μπορεί στη λαίλαπα των αντεργατικών μέτρων, να υπάρξουν φιλεργατικές λύσεις μόνο για μια ομάδα εργαζομένων…

Εμείς συνδέσαμε τα εργασιακά μας με την επιβαλλόμενη κυβερνητική πολιτική και το «Σύμφωνο Σταθερότητας» και τονίσαμε ότι:

  • όταν χτυπιέται η μόνιμη και σταθερή δουλειά, επεκτείνονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, όταν εφαρμόζεται στους 5 εργαζόμενους που φεύγουν να προσλαμβάνεται 1, όταν μέχρι και το 2013 δεν θα γίνουν προσλήψεις, όταν ήδη μπαίνουν εργαζόμενοι σε διαθεσιμότητα στη Νομαρχία Θεσ/νίκης, δεν μπορεί κανείς να έχει αίτημα μόνο να «μην γίνουν αναγκαστικές μετατάξεις».
  • όταν χτυπιούνται τα εναπομείναντα ασφαλιστικά δικαιώματα, όταν φέτος δεν θα δοθούν 560 εκ. € στα ασφαλιστικά ταμεία, είναι σίγουρο ότι δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η συνέχιση των ίδιων ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας και μετά τις  μετατάξεις.
  • όταν έχουμε λιτότητα περικοπές μισθών και επιδομάτων  των εργαζομένων, όταν προωθείται η λογική των ατομικών συμβάσεων εργασίας, δεν μπορεί κανείς εργαζόμενος να περιμένει ότι θα αναγνωριστεί το πρόβλημα των μισθολογικών ανισοτήτων μας και θα δοθεί κάποια αύξηση.

ΠΑΣΚΕ & ΔΑΚΕ ζητάνε διάλογο με τους αρμόδιους, προσπερνώντας ότι το εργατικό κίνημα στα άλυτα προβλήματά του και στην προβαλλόμενη πυγμή της εξουσίας της κυβέρνησης το μόνο, που πρέπει να ζητήσει είναι από τους εργαζόμενους η αγωνιστική διεκδίκησή τους. Αποκρύβουν ότι όλα αυτά τα χρόνια & με όλες τις κυβερνήσεις κάνανε διάλογο.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Στην αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης, στην εφαρμογή της αντεργατικής πολιτικής κεφαλαίου & Ε.Ε., πολιτικής που χρόνια τώρα συνδιαμορφώνουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ, ΛΑΟΣ) και την επιχειρούμενη τρομοκράτηση των εργαζομένων δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν της αντίστασης και της αγωνιστικής αντεπίθεσής μας, γι αυτό πρέπει να ξεπεράσουμε τις θεωρίες περί εθνικής συνεννόησης και κοινωνικού διαλόγου, που οδηγούν στην υποταγή των εργαζομένων και να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για το δυνάμωμα της ταξικής πάλης και την αλλαγή των συσχετισμών σε όλα τα επίπεδα, να πρωτοστατήσουμε στη πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων των Α΄ Συλλόγων, συσκέψεων & συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας, στην επιτυχία της 1ης 24ωρης απεργίας στις 10 Φλεβάρη και της 2ης  24ωρης απεργίας στο 2ο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου με παραπέρα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

  Η μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 10 Φλεβάρη και η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ είναι η μόνη απάντηση πού οφείλουν

                 να δώσουν οι εργαζόμενοι, τόσο στην κυβέρνηση,

                       όσο και στα συνδικαλιστικά της δεκανίκια.

 

 

 


το διεκδικητικό μας πλαίσιο

  • ΟΧΙ  στο αντιλαϊκό σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»
  • Εντείνουμε τον αγώνα μας για ΕΝΙΑΙΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ στους βασικούς κοινωνικούς τομείς ΥΓΕΙΑΣ-ΠΑΙΔΕΙΑΣ-ΠΡΟΝΟΙΑΣ
  • Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά κεντρικών κρατικών αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, γιατί αυτό σημαίνει και μεταφορά του κόστους τους στις πλάτες του λαού.
  • Να καταργηθεί κάθε είδους τοπική φορολογία, κάθε έμμεση φορολογία
  • ΟΧΙ σε αναγκαστικές ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ.
  • Να καταργηθούν οι ελαστικές μορφές και η ανασφάλιστη εργασία. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα (ασφαλιστικά κ.τ.λ.).
  • 1400 κατώτερο βασικό μισθό –άρση των μισθολογικών ανισοτήτων με ανάλογη ενσωμάτωση στο βασικό μισθό.
  • Να ανατραπεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά τους ΟΤΑ επιχειρήσεις.
  • Αυτοδιοίκηση στην υπηρεσία του λαού και των εργαζομένων, χωρίς φόρους, τέλη & ανταποδοτικότητα, μακριά από ιδιωτικοποιήσεις τομέων, από ΣΔΙΤ & παραχωρήσεις.  Για μια ανάπτυξη προς όφελος του λαού και του τόπου.
  • Να διεκδικηθεί σχεδιασμός και υλοποίηση σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο υποδομών και μηχανισμών ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, άλλες καταστροφές από καιρικά φαινόμενα, αντιμετώπισης περιβαλλοντικών προβλημάτων, ρύπανσης και μόλυνσης νερού & αέρα.
  • Να διεκδικηθεί δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον προϋπολογισμό για κοινωνική πολιτική, για ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας, για την λειτουργία κατάλληλων δημοτικών υπηρεσιών.

 

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΑΛΗ

                 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

                            ΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ

             

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ