Ενημερωτικό Σημείωμα Νο 2 , 19/4/10

Normal 0 false false false EL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

( Πανελλαδικό δίκτυο ενημέρωσης & δράσης στις Ν.Α. )

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ  Νο 2

A. ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ  ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Στις 8/4 συνεδρίασε το Γενικό Συμβούλιο της ΟΣΥΝΑΕ για να συγκροτηθεί σε σώμα και να εκλέξει το νέο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας. Η πρόταση της ΠΑΣΚΕ ήταν διαπαραταξιακό προεδρείο ( πρόεδρος ΠΑΣΚΕ , αντιπρόεδρος ΔΑΚΕ , γραμματέας ΕΑΨ/ΠΑΜΕ , α΄ αναπληρωματικός ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ , β΄ αναπληρωματικός ΠΑΣΚΕ ). Την πρόταση αποδέχτηκαν ΔΑΚΕ – ΕΑΨ/ΠΑΜΕ. Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ – όπως και στο προηγούμενο Γ.Σ. – δεν αποδέχθηκε να συμμετέχει στο προεδρείο ενός αποτυχημένου ( όπως έδειξε η εμπειρία τριών χρόνων ) και γραφειοκρατικού οργάνου , με την θεσμοθέτηση του οποίου έχει διαφωνήσει από το 3Ο συνέδριο της Ομοσπονδίας  ( παλεύοντας για αποφασιστικού χαρακτήρα ολομέλεια προέδρων των πρωτοβαθμίων συλλόγων ). Κατόπιν αυτού για την θέση του α΄ αναπληρωματικού προτάθηκε μέλος της ΠΑΣΚΕ.  Ακολούθησε η διαδικασία της ενιαίας φανερής ψηφοφορίας για όλες τις θέσεις μαζί ( το καταστατικό προβλέπει μυστική και ξεχωριστή ψηφοφορία για κάθε διακριτή θέση ) στην οποία η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ διαφώνησε , αλλά δεν έκανε ένσταση γιατί θεώρησε ότι το βασικότερο είναι να τελειώνουμε με τα διαδικαστικά το συντομότερο δυνατόν ώστε να ασχοληθούμε με τα ουσιαστικά ζητήματα τα οποία είναι αρκετά αυτή την περίοδο για τους χιλιάδες εργαζόμενους στις Νομαρχίες. Το νέο προεδρείο υπερψηφίστηκε από το σύνολο των συμβούλων των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΕΑΨ/ΠΑΜΕ  ( 35 ).  Πρόεδρος εκλέχθηκε ο Μιχάλης Κινδυλίδης , αντιπρόεδρος η Πόπη Κωστούλα , γραμματέας ο Βαγγέλης Ζωγράφος , α΄ αναπληρωματικός ο Θανάση Ζήσης , β΄ αναπληρωματικός ο Λάζαρος Κωνσταντινίδης.

Αμέσως μετά έγινε η διαδικασία εκλογής του νέου Δ.Σ. με απίστευτες ¨διαδικασίες¨ και παρατυπίες  από την μεριά της ΠΑΣΚΕ , που σαν στόχο είχαν την αποφυγή των διαρροών συμβούλων της ( σκόπιμη μη ύπαρξη αναπληρωματικών στο ψηφοδέλτιο της , περιορισμένα αντίτυπα ψηφοδελτίων για κάθε παράταξη , μη ύπαρξη του ψηφοδελτίου της στην κάλπη αλλά παράδοση εκτός αιθούσης σε έναν-έναν στους συμβούλους μέλη τους κλπ ). Τελικά ψήφισαν 38 σύμβουλοι ( δεν ψήφισε αν και ήταν παρόν ο πρώην πρόεδρος της ΟΣΥΝΑΕ συνάδελφος Ν. Ρέλλιας από την ΠΑΣΚΕ ) και κάθε παράταξη πήρε τον αριθμό των συμβούλων που έχει ( ΠΑΣΚΕ 21  , ΔΑΚΕ 7 , ΕΑΨ/ΠΑΜΕ 6 , ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ 4 ). Μετά από κλήρωση μεταξύ ΔΑΚΕ & ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ( την οποία δυστυχώς κέρδισε η πρώτη ) για την μία αδιάθετη έδρα από την 1η κατανομή , στο νέο Δ.Σ. εκλέχθηκαν  :  ΠΑΣΚΕ 7 , ΔΑΚΕ 3 , ΕΑΨ/ΠΑΜΕ 2 , ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ 1    ( αναλυτικά στο http://www.osynae.gr/main/index.php?option=com_content&view=article&id=172;—-a–&catid=6;2009-05-11-22-27-35&Itemid=7 )

Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ πρότεινε την άμεση ( την ίδια μέρα δηλαδή ) συγκρότηση του νέου Δ.Σ. σε σώμα και την πρώτη του συνεδρίαση για τα καυτά ζητήματα που μας απασχολούν ( ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ , οικονομικά μέτρα ) μιας και δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για καθυστέρηση. Παρ’ όλο που ΔΑΚΕ – ΕΑΨ/ΠΑΜΕ συμφώνησαν , η άρνηση της ΠΑΣΚΕ με την αιτιολογία ότι χρειάζεται χρόνος για ¨διαβουλεύσεις¨  δεν επέτρεψε κάτι τέτοιο.

Β. ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Στις 16/4 συνεδρίασε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο για να συγκροτηθεί σε σώμα. Κι εδώ η πρόταση της ΠΑΣΚΕ ήταν για διαπαραταξιακό προεδρείο ( πρόεδρος ΠΑΣΚΕ , αντιπρόεδρος ΕΑΨ/ΠΑΜΕ , γραμματέας ΔΑΚΕ , ταμίας ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ , οργ. γραμματέας ΠΑΣΚΕ , αν. ταμίας ΠΑΣΚΕ , δημόσιες σχέσεις ΠΑΣΚΕ ).  Το ΕΑΨ/ΠΑΜΕ αντιπρότεινε αντιπροσωπευτικό προεδρείο ( επιλέγοντας η κάθε παράταξη ποια θέση θέλει να καταλάβει ) με την προϋπόθεση όμως ότι θα συμμετέχουν όλες οι παρατάξεις , η δε ΔΑΚΕ ζήτησε την θέση του αντιπροέδρου για να συμμετέχει.  Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ τοποθετήθηκε αρνητικά σε ενδεχόμενο συμμετοχής της σε ένα προεδρείο όπως κι αν αυτό ονομαστεί  α) με βάση την εμπειρία της προηγούμενης τριετίας ( όπου και πάλι είχε αρνηθεί να συμμετέχει ), β) λόγω της συνολικής στάσης της ΠΑΣΚΕ στο πρόσφατο συνέδριο  αλλά και στην πρώτη κιόλας συνεδρίαση του Γ.Σ. στις 8/4  , γ) την μη ύπαρξη καμιάς δέσμευσης για μια διαφορετική λειτουργία των οργάνων της Ομοσπονδίας από την πλειοψηφούσα παράταξη , ειδικά στην δύσκολη περίοδο που ανοίγεται μπροστά μας. Δηλώσαμε ότι θα δώσουμε το παρόν σε όλα τα όργανα που έχουμε εκλεγεί αλλά κυρίως στους πρωτοβάθμιους συλλόγους που είναι το κρίσιμο μέγεθος για να αλλάξουν οι αρνητικοί σήμερα για τους εργαζόμενους συσχετισμοί.  Στην διαδικασία εκλογής , το νέο προεδρείο ( όλοι μέλη της ΠΑΣΚΕ ) υπερψηφίστηκε από ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ με 9ψ. ( εκτός του αντιπροέδρου όπου υπήρχαν 2 υποψηφιότητες  , μία της ΠΑΣΚΕ με 7ψ. και μία της ΔΑΚΕ με 2 ψ. ) και καταψηφίστηκε από ΕΑΨ/ΠΑΜΕ – ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ με 3ψ ( αναλυτικά δείτε στο http://www.osynae.gr/main/index.php?option=com_content&view=article&id=174;2010-04-17-14-41-49&catid=6;2009-05-11-22-27-35&Itemid=7

Δεύτερο θέμα ήταν οι άμεσες ενέργειες του Δ.Σ. για τις εξελίξεις και το πρόγραμμα δράσης της Ομοσπονδίας. Ο νέος πρόεδρος πρότεινε : α) συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ στις 22/4 και παρουσία μας με πανώ που θα προβάλλει το ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ στην απεργιακή συγκέντρωση της ίδιας μέρας , β) δελτίο τύπου που να εξηγεί την θέση μας προς ΜΜΕ , ΕΝΑΕ ( και με παρουσία στο έκτακτο συνέδριο τους ) , ΑΔΕΔΥ ( ζητώντας να πάρει άμεσα θέση ) κλπ. , γ ) άμεση σύγκλιση του Γ.Σ. για να συζητήσουμε το προσχέδιο που έχουμε στα χέρια μας και τις μορφές κινητοποίησης μας με πιθανή μια 48ωρη απεργία μέσα στον Μάη ( θα έχει προηγηθεί συνεδρίαση του Δ.Σ. )  Το ΕΑΨ/ΠΑΜΕ πρότεινε συμμετοχή  στην 48ωρη απεργία 21-22/4 που έχει κηρύξει το ΠΑΜΕ.  Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ υποστήριξε την πρόταση του προέδρου ( όχι με το ίδιο πολιτικό σκεπτικό βέβαια ) συμπληρώνοντας τα εξής :  α) να διαδώσουμε μαζικά την θέση μας για τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ , το ομόφωνα ψηφισμένο κείμενο στο τελευταίο Γ.Σ. της προηγούμενης περιόδου αλλά και αυτό με τις συμπληρώσεις που υπήρξαν στο συνέδριο μας δεν έχει κυκλοφορήσει πουθενά. Να γίνει με κάθε τρόπο γνωστό στους συναδέλφους αλλά και σε όλη την κοινωνία , β) να μην διαχωρίζουμε τον αγώνα μας για τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ από την συνολική αντίθεση και πάλη μας για όλα τα οικονομικά μέτρα της τελευταίας περιόδου κι αυτό γιατί ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ είναι άρρηκτα συνδεδεμένος μαζί τους , γ) ειδικότερα σε  περίπτωση και τυπικής εγκαθίδρυσης του ΔΝΤ στην χώρα μας τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο και θα τεθεί πια στην ημερήσια διάταξη το θέμα της διατήρησης των θέσεων εργασίας μας , δ) να προετοιμαστούμε για έναν αγώνα διαρκείας με πολλές και διαφορετικές μορφές πάλης που να δίνει την δυνατότητα στους εργαζόμενους να συμμετέχουν , το ζήτημα δεν θα κριθεί μόνο από το πόσες απεργίες θα κάνουμε ή αν αυτές θα είναι 24ωρες ή 48ωρες αλλά και από το αν θα καταφέρουμε να έχουμε συμμάχους στην κοινωνία και να ενώσουμε τις φωνές μας με τους υπόλοιπους εργαζόμενους , ε ) στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. θα πρέπει επιτέλους να παρουσιαστεί ένα πρόγραμμα τέτοιων πολύμορφων κινητοποιήσεων πανελλαδικά ( καταλήψεις , αποχές από επιτροπές , μπλοκαρίσματα διαδικασιών , στάσεις εργασίας κλπ ) το οποίο θα καταλήξει σε μια 48ωρη απεργία ( και μάλιστα αν είναι  εφικτό σε συντονισμό και με τις άλλες Ομοσπονδίες των ΟΤΑ , δηλαδή ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ) στην διάρκεια του οποίου θα προβάλλουμε όλα τα κρίσιμα αιτήματα μας,  στ) όλα τα παραπάνω πρέπει να γίνουν άμεσα και πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου , διαφωνούμε κάθετα το να προγραμματιστούν οι όποιες κινητοποιήσεις την ημέρα της ψηφοφορίας απλά για να καταγραφεί η αντίθεση μας έχοντας αποδεχτεί  στην ουσία την υλοποίηση του.

Γ.  ΣΥΣΚΕΨΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΟΤΑ ΜΕ ΑΔΕΔΥ

Στις 19/4 προσκλήθηκαν οι 3 Ομοσπονδίες  σχετικές με τους ΟΤΑ και το σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ – δηλαδή οι ΠΟΕ-ΟΤΑ , ΟΣΥΝΑΕ και ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ – από την ΑΔΕΔΥ για να συνεχιστεί η συζήτηση που είχε ξεκινήσει  σε μια παρόμοια σύσκεψη πριν το συνέδριο μας. Δυστυχώς δεν υπάρχει κάτι νεώτερο επί της ουσίας. Η ΑΔΕΔΥ ( ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ ) αποφεύγει να πάρει θέση βάζοντας πλάτη επί της ουσίας στην κυβέρνηση και ρίχνει το μπαλάκι στις Ομοσπονδίες ( μας έκαναν και κριτική  για καθυστέρηση στην διαμόρφωση προτάσεων και συντονισμού ! ). Η ΠΟΕ-ΟΤΑ – αν και θα συνεδριάσει αύριο για οριστική απόφαση – στο πολιτικό μέρος δεν φαίνεται να διαφωνεί και θέτει κυρίως κάποια ζητήματα αποσαφηνίσεων που πιθανά θα δυσκολέψουν την διαπραγματευτική της ισχύ. Η Ομοσπονδία των Περιφερειών – και αυτή συνεδριάζει αύριο για απόφαση – έχει τοποθετηθεί κατ’ αρχήν αρνητικά και επιζητεί συντονισμό με την ΟΣΥΝΑΕ. Από την δική μας Ομοσπονδία εκτέθηκε η απόφαση που έχουμε ήδη και ζητήθηκε επιμόνως  να πάρει δημόσια θέση η ΑΔΕΔΥ στηρίζοντας την θέση μας.  Αποφασίστηκε νέα σύσκεψη την επόμενη  Δευτέρα 26/4 με τις τελικές παρατηρήσεις – θέσεις κάθε Ομοσπονδίας.  Εν’ όψη αυτής της σύσκεψης πιθανό είναι να συνεδριάσει το Δ.Σ. της ΟΣΥΝΑΕ την Παρασκευή 23/4 και την επόμενη εβδομάδα να συγκληθεί το Γ.Σ. για οριστικές αποφάσεις.

19/04/10

Γιώργος  Τζαφέρης  , μέλος του Δ.Σ. της ΟΣΥΝΑΕ

6974307864  – gtzaf@yahoo.gr

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ